Archief: februari 2011

FC Twente schorst Douglas voor vijf wedstrijden

FC Twente heeft het oordeel van de aanklager van de KNVB over het wangedrag van Douglas zondag niet afgewacht. De club legde de Braziliaanse verdediger de maximale boete op en schorste hem voor vijf wedstrijden. Later kwam de aanklager van de KNVB met een schikkingsvoorstel van zes duels schorsing, wat inmiddels door de club is geaccepteerd.

FC Twente ten onder tegen schoppend AZ en Ruud Bossen

FC Twente heeft zondagmiddag op de valreep met 2-1 verloren van een zeer hard spelend AZ. In de eerste helft speelde FC Twente erg zwak en kwam dan ook op achterstand door een eigen doelpunt van Theo Janssen, terwijl Douglas een rode kaart kreeg voor een slaande beweging. In de tweede helft kwamen de Tukkers aanmerkelijk beter voor de dag en dat werd steeds duidelijker zichtbaar. AZ liet echter de wedstrijd stilleggen in verband met spreekkoren van Twente-aanhang, wat het ritme onderbrak. Toch leek FC Twente uiteindelijk een punt mee te nemen uit Alkmaar toen Luuk de Jong op weergaloze wijze de gelijkmaker liet aantekenen. In plaats van een strafschop kreeg Twente vervolgens de deksel toch op de neus toen Falkenburg AZ de 2-1 zege bracht.

Zware uitwedstrijd tegen AZ


FC Twente speelt vanmiddag in Alkmaar de zware uitwedstrijd tegen AZ. Eerder dit seizoen werd in Enschede met 1-2 verloren van de Alkmaarders, terwijl de gang van zaken vorig seizoen in bovenstaand filmpje nog eens onder uw aandacht wordt gebracht. Geen Pieter Vink echter vanmiddag, wel Ruud Bossen. Geen Dwight Tiendalli ook nog, wel een voor de rest fitte en hopelijk scherpe selectie.

De Europa League kost FC Twente de titel

Ja! En misschien ook de beker ja! De deelname van FC Twente aan de Europa League-editie van 2010-2011 dreigt uit te lopen op een gedrochtelijke farce die zijn weerga niet kent. Na de verdienstelijke prestaties in de groepsfase van de Champions League en daarmee de instroom in de Europa League waren er aanvankelijk louter tevreden reacties in en rondom de Enschedese topclub. Maar nu na het tweedelige wintercircus tegen Rubin Kazan wederom een trip naar het vriesvak van Europa wacht, verstrakken de eens zo glunderende gezichten. Helemaal na het recente puntverlies tegen NEC en met een bomvol programma voor de boeg. Hoewel het aardig is lang mee te mogen doen in Europees verband, verliest de deelname dit seizoen razendsnel zijn glans. Nietszeggende namen als Rubin Kazan en Zenit Sint-Petersburg, doorgaans van stinkend oliegeld opgetrokken pseudo-topclubs, spreken bepaald niet tot de verbeelding. Bovendien is de Europa League ook in financieel opzicht een buitengewoon slap aftreksel van de Champions League. Het Franse OSC Lille zag eerder al in dat allerhande energieverslindende inspanningen in de Europa League slechts afleiden van daar waar het écht om gaat: de nationale titelstrijd. Zij stuurden tegen PSV de tweede garnituur de wei in. Misschien dat FC Twente toch ook maar prioriteiten moet gaan stellen nu de competitie de beslissende fase in gaat? U heeft vast een mening.

Stadionverbod voor drie skybox-hooligans

FC Twente heeft de huur van een overlastgevende skybox subiet opgezegd. Nadat er al eerder klachten over de skybox waren binnengekomen, was een vechtpartij de definitieve aanleiding om de huurovereenkomst te beëindigen. Rondom FC Twente-Feyenoord was er – niet voor het eerst – sprake van geluidsoverlast en toen andere skybox-gasten de aanwezigen hierop aanspraken vielen er rake klappen. Een chique en gestyleerde omgeving haalt nu eenmaal niet de Tokkie uit een Tokkie. De drie vechtersbazen kregen een stadionverbod van FC Twente en de skybox wordt voor de rest van het seizoen verhuurd aan een andere huurder. Dat is dan weer het voordeel van zo’n skybox-wachtlijst.

Roberto Rosales’ sympathie is nieuwswaardig

Soms lees je een bericht en dan vraag je je af: is dit van enig belang? In het geval van voetbalberichten is dat – om eerlijk te zijn – buitenproportioneel vaak het geval. Niet dat wij ons daar iets van aantrekken, maar toch hebben ook wij grenzen. Zo viel vandaag op de website van Voetbal International te lezen dat Ronald Vargas, Venezolaan bij Club Brugge, onlangs zijn kruisbanden scheurde. Een treurige aangelegenheid. De strekking van het bericht ging echter niet over de blessure, maar over het vriendschappelijke ziekenbezoek dat Vargas kreeg van onze eigen Roberto Rosales. Zulks tot grote vreugde van de geblesseerde Venezolaan in Brugse dienst. De landgenoten praatten wat en speelden op de Playstation. Het hartverwarmende altruïsme van Rosales is meer dan ontroerend, moet de berichtenmaker bij VI gedacht hebben. Wij denken daar niet anders over, maar moet zoiets vanzelfsprekends op een voetbalnieuwssite worden gemeld?

FC Twente door in de Europa League

FC Twente heeft zich donderdagavond geplaatst voor de laatste zestien van de Europa League. In Enschede werd met 2-2 gelijk gespeeld tegen Rubin Kazan, na de 0-2 overwinning vorige week in Moskou. Uiteindelijk mag het er de schijn van hebben gehad dat het een eenvoudige klus betrof, maar feitelijk kwam FC Twente – met name in de eerste helft – in de grootst mogelijke problemen. De Russische opponent kwam namelijk al vrij vroeg op een 0-1 voorsprong toen Nikolay Mihaylov in de korte hoek werd verschalkt. Kort daarop betekende een werelddoelpunt de 0-2. Maar bovenal werd met de fraaie treffer de riante uitgangspositie van een week eerder uit handen gegeven. FC Twente rechtte echter de rug, en deed dat nog voor rust. Theo Janssen haalde verwoestend uit en bracht de hoop terug in de Twentse harten. Kort na rust zorgde Douglas met een fraaie kopbal direct voor de gelijkmaker, die eigenlijk ook de beslissing betekende. Echt ontbranden deed de wedstrijd daarna niet meer en zonder al te veel problemen sleepten de Tukkers het goede resultaat over de eindstreep. In de volgende ronde wacht ons Zenit Sint-Petersburg. Weer een Verwegistan-tegenstander in het toernooi dat zoveel mooiere mogelijkheden kent.

FC Twente op volle kracht tegen Rubin Kazan

De Nederlandse competitie en de KNVB-beker zijn niet meer of minder belangrijk dat de  Europa League, dus speelt FC Twente vanavond in de sterkst denkbare opstelling tegen Rubin Kazan. Dat wil (waarschijnlijk) zeggen: Mihaylov, Onyewu, Douglas, Wisgerhof en Rosales; Janssen, Landzaat en Brama; Chadli, De Jong en Ruiz. Uw alternatief voor deze (vermoedelijke) opstelling zien we graag in de comments!

FC Twente kan geschiedenis schrijven tegen Rubin Kazan

FC Twente kan zich vanavond voor het eerst sinds 33 jaar weer scharen bij de laatste 16 clubs van een Eurpees toernooi. In het seizoen 1977-1978 bereikten de Tukkers de halve finale van het Europa Cup 2-toernooi (voor de jonge supporters: de Europa Cup voor bekerwinnaars) door het Deense Vejle BK met twee vingers in de neus uit te schakelen (uit 0-3; thuis 4-0). In de halve finale was Anderlecht echter te sterk (thuis 0-1; uit 2-0). Op naar weer een historische avond in de Grolsch Veste! Come on FC Twente!!

UPDATE: dikke vette correctie met dank aan o.a. de zeer scherpe reaguurder Peter! In 1997 bereikte FC Twente de derde ronde (de laatste zestien) van het UEFA-Cup toernooi, waarin het werd uitgeschakeld door AJ Auxerre.