Archief: november 2011

Co Adriaanse: ‘kritiek op FC Twente is ranglijstjournalistiek’


Het heeft nog lang geduurd, maar vandaag heeft Co Adriaanse gereageerd op de aanzwellende kritiek op het spel van FC Twente dit seizoen in het algemeen en de laatste weken in het bijzonder. En Co zou Co niet zijn als dit niet gepaard zou gaan met enkele opmerkelijke uitspraken, die er overigens op neerkomen dat het in ieder geval allemaal niet aan hém ligt. Er wordt alleen op de ranglijst gelet, gezien het spelbeeld had gewonnen moeten worden van FC Groningen, Heracles en Vitesse en het was voor Co een moeilijk moment op bij FC Twente binnen te stappen. Bovendien spreekt Co ook veel deskundigen die het spel van Twente wél goed vinden. Nou, het oordeel is aan u. Wie heeft er gelijk? Co of de critici?

‘Liverpool laat oog vallen op Ola John’

Jaja. Geruchten geruchten geruchten. Ola John behoort – als we alles wat we lezen serieus nemen (wat we natuurlijk niet doen) – inmiddels tot één van de meest gewilde voetballers van Europa. Correctie: van de wereld! Onze jonge rappe aanvaller zou eerder Arsenal en Manchester United de deur hebben gewezen, maar nu zouden Liverpool en Sevilla weer flirten met John. In de asgrauwe bruisende Engelse industriestad denkt men met een zak met tien miljoen euro wel aan te mogen schuiven aan het bureau van Joop Munsterman. Tja, dat denken wij ook. Maar of het allemaal waar is?

Nooit meer jarig: Andy Scharmin

Ook een klein maar pijnlijk foutje kan soms een goede aannleiding zijn voor een nederig moment van zwijgen. Op de website van onze grote broer wordt wekelijks aandacht besteed aan de jarige (oud)spelers van FC Twente. Deze week dook daar de naam van Andy Scharmin op, geboren op 29 november 1967. Vandaag is hij echter niet jarig. Het is slechts zijn geboortedag. Scharmin overleed namelijk op 7 juni 1989, toen een vliegtuig met Nederlandse profvoetballers met Surinaamse roots – het Kleurrijk Elftal – verongelukte op een Surinaamse luchthaven. Hij was pas 21 jaar. Naast 13 ploeggenoten kwamen bij dat ongeluk onder andere ook de moeder en een tante van Andy Scharmin om het leven. Weer eens geconfronteerd met de nietige kwetsbaarheid van het leven - want ontvluchten we dat besef niet het liefst? - rest er weinig anders dan een moment van stilte en overdenking.

‘FC Twente nog altijd geïnteresserd in Dusan Tadic’

Allereerst: over het waarheidsgehalte van dit bericht valt ongetwijfeld enorm te twisten, het is immers De Telegraaf die er zonder enige bronvermelding mee aan komt zetten. Volgens het roddeldagblad zou FC Twente nog altijd zeer geïnteresseerd in Dusan Tadic van FC Groningen. Een goedkoper alternatief zou Marco Pappa uit Guatemala zijn, die uitkomt voor Chigago Fire in de Major League Soccer. Verder wordt ook nog melding gemaakt van een mogelijk tussentijds vertrek van Marc Janko en/of Emir Bajrami, wat het aantrekken van Tadic, dan wel Pappa, in een stroomversnelling zou brengen. Tja, wat moet je ermee…

Spandoekcensuur bij FC Twente

Met de ingebruikname van het nieuwste gedeelte van de Grolsch Veste deed zich een paar weken geleden al direct een probleem voor. Een groep fanatieke supporters haalden het in hun hoofden om tijdens de wedstrijd te gaan staan, wat leidde tot veel gedoe met stewards en gedreig met stadionverboden. Toen de betreffende supporters afgelopen zondag hun onvrede daarover kenbaar wilden maken met spandoeken, werden deze subiet in beslag genomen als zijnde opruiend. FC Twente had altijd de naam op een goede en effectieve manier met supporters te communiceren, maar hierin slaan de beleidsbepalers de plank volledig mis. Stop de vertrutting! Stop het! Joop! Eugenio! Stop met die vertrutting! Wij zijn FC Twente! Of niet soms? Toch?

Doelpuntloos gelijkspel tegen Vitesse

Tja. 0-0. FC Twente speelde zondagmiddag in de uitverkochte Grolsch Veste een wedstrijd zoals zo vaak dit seizoen. Ploeterend en strijdend tegen zichzelf, worstelend met een ingegraven tegenstander. Natuurlijk hadden wij Tukkers een veldoverwicht. En niet zo zuinig ook. Maar gevaarlijk worden voor het doel, dat bleek een ander verhaal en kostte heel wat meer moeite. Wat er nog over was van kampioensaspiraties is nu wel definitief weg. Of niet? Maar dat neemt niet weg dat zo maar ineens – tijdens de bedankronde van de spelers – de gedachten van ondergetekende afdwaalden naar de Marathontribune in de Diekmanstadion. Eind jaren tachtig, daar waar het (voor mij) allemaal begon. Hoe onwaarschijnlijk het beloop der dingen voor onze club sindsdien ook is geweest, de essentie van ervan is nog hetzelfde en gelukkig zo voelbaar. From father to son. Support your local. Dat overstijgt de stand na 90 minuten, dat nietige detail op het scorebord.

Blessureleed onder de lat bij FC Twente

Vrijdag trainde FC Twente op het trainingscomplex in Hengelo zonder keepers. Nadat eerder Sander Boschker al geblesseerd was geraakt aan zijn kuit, bleek ook Nick Marsman aan zijn kuit geblesseerd geraakt en trainde de porseleinen Nikolay Mihaylov binnen in verband met een bovenbeenkwetsuur. Van Mihaylov is het de verwachting dat hij zondag tegen Vitesse kan spelen. Wie er achter de Bulgaarse dandy plaats neemt op de reservebank vermeldt het verhaal vooralsnog niet, maar dat zal vandaag wel duidelijk worden.

Ronnie Stam wint rechtszaak tegen FC Twente

Ronnie ‘Jannie’ Stam is door de rechtbank in Almelo in het gelijk gesteld in een geschil dat de speler van Wigan Athletic had met zijn vorige werkgever FC Twente. Stam meende recht te hebben op 10% van de door Wigan aan FC Twente betaalde transfersom, wat neerkomt op zo’n 140.000 euro. Volgens de Almelose rechtbank kan het juridisch gelijk van Stam gevolgen hebben voor meer voetballers. Het schijnt in de voetballerij namelijk gebruikelijk te zijn dergelijke percentages contractueel vast te leggen, maar spelers later min of meer te dwingen er vanaf te zien, bijvoorbeeld wanneer transferonderhandelingen tussen clubs moeizaam verlopen. Door de uitspraak van de rechter kunnen spelers in het vervolg wijzen op jurisprudentie en gewoon aanspraak maken op het in het contract vast gelegde percentage. Overigens niet chique van FC Twente om zich met dergelijke praktijken bezig te houden. Wij wensen Ronnie veel plezier met zijn 140.000 euro + rente + proceskosten.

UPDATE (18:10 uur): FC Twente overweegt in hoger beroep te gaan.

Nieuwe blessure houdt Sander Boschker aan de kant

Zou de sleet er dan toch wat op zitten? Sander Boschker is deze week wederom geblesseerd geraakt aan zijn kuit. Was het eerder dit seizoen nog zijn linker kuit, deze keer heeft het Twentse clubicoon een spierscheuring in zijn rechter kuit opgelopen. Het is de verwachting dat Boschker dit kalenderjaar niet meer in actie komt. Nick Marsman zal zijn plaats op de bank innemen.