FC Twente in crisis: de verbazing van Sjoerd Mossou

We hebben het natuurlijk meer dan druk genoeg met onszelf in deze crisistijd, maar misschien kan het toch goed zijn wanneer we niet helemaal blind en doof blijven voor de mening van mensen met meer afstand tot onze club. Algemeen Dagblad-columnist en NAC-supporter Sjoerd Mossou heeft die afstand én was er afgelopen zaterdagavond bij in de Grolsch Veste. Integraal voor u gekopieerd en geplakt van de website van het AD, de verbazing van Sjoerd Mossou:

“Joop Munsterman zei maandag dat het momenteel ‘niet zo gezellig’ is bij FC Twente. Dat was jammer en betreurenswaardig, vond Joop, maar het hoorde er nu eenmaal bij. Ze gingen proberen om het samen op te lossen. Schouder aan schouder. Samen, kortom. Joop keek er plechtig bij.

Zaterdagavond was ik in Twente en wat Joop Munsterman zegt is waar: het is er momenteel niet erg gezellig. Iedereen was boos. De supporters op de spelers, de spelers op de supporters en – geloof het of niet – de ene supportersgroep op de andere.

Te midden van al die boosheid stond Steve McClaren. Die vond alle boosheid ‘heel begrijpelijk’ en zei dat ze het bij FC Twente samen op gingen lossen. Hij vertelde iets over een boot in hevig noodweer en dat niemand daar vanaf ging springen. Op hetzelfde moment verzamelden boze supporters zich voor de hoofdingang. Die vonden het maar een kutmetafoor.

Het is nu bijna twintig jaar geleden dat ik voor het eerst bij FC Twente kwam. Het Diekman stond er nog, Sander Boschker droeg een snor en het voetbal was minstens zo slecht als nu. Twente verloor die dag met 0-1. Het waaide en het tochtte en er zaten zesduizend toeschouwers. Het was, kortom, niet erg gezellig, behalve dan in ons vak.

Ik snap heel goed dat je als supporter leeft met de waan van de dag. Het voetbal is slecht en je wordt boos; het is een tamelijk alledaagse reflex. Hoe slechter het voetbal, des te bozer wordt de supporter. En hoe langer het duurt tot het beter wordt, des te sneller stapelt de woede zich op. En zie daar: het is crisis.

Maar toch. Zaterdagavond in Enschede, het was een wonderlijke ervaring. De mensen waren niet alleen boos, ze waren met geen mogelijkheid meer blij te krijgen. Zo alomvattend was het chagrijn, dat zelfs een doelpunt geen soelaas bood. Wat er ook gebeuren ging, de Tukkers waren vastbesloten om boos te blijven. Woedend waren ze. Ze scholden en ze tierden en ze foeterden en ze vloekten. Een staat van totalitair negativisme, leek het. Op zoek naar een verklaring heb ik me de laatste dagen diep gebogen over het wezen der Twentenaren, in de regel fijne mensen. Ik belde Twentse vrienden en stelde vragen. Hoe bestaat het dat je, na een handvol jaren van ongelooflijke opmars, zo snel vergeet waar je vandaan bent gekomen? Is de Tukker eigenlijk wel zo nuchter, zoals het cliché wil? Bestaat er in Twente geen grijs gebied tussen dolblij en enorm boos?

Dat ze bij Ajax of PSV kritischer zijn dan elders, is eenvoudig verklaarbaar, want daar zijn gouden tijden nu eenmaal de maatstaf. Maar was er zaterdagavond één Tukker die even aan de lege, tochtige tribunes van Het Diekman dacht? Aan het bijna-faillissement van 2003? Aan de degradatie van 1983? Aan Rini Coolen of aan René Vandereycken of aan Johnny van ‘t Schip?

Bij FC Twente hebben ze de merkwaardige gewoonte om voor de aftrap het clublied van Liverpool te draaien. Misschien valt het te overwegen om de volgende keer, eenmalig desnoods, een liedje van Everton te draaien.

Het is geschreven door Donny Osmond en in de volksmond heet het ‘Know your history’.”

Bron: Sjoerd Mossou, Algemeen Dagblad.

40 reacties op “FC Twente in crisis: de verbazing van Sjoerd Mossou

 1. Harry

  Mooi geschreven en 100% waar!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Rutten

  Ik snap de reacties van de overige nederlanders die kijken er allemaal beetje vreemd op, maar de fans die zo kritisch zijn die zijn niet boos omdat ze vinden dat ze kampioen moeten worden maar zijn boos omdat het spel niet om aan te gluren is, en het niet meer op twente lijkt…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Rutten

  er zijn genoeg punten die je aan kunt kaarten waarom ze boos zijn, schalke uit, den bosch thuis, geen jeugdspelers, wisselbeleid, bij 1-0 voor de 1-0 vast willen houden, aankoopbeleid, slecht spel…. dus tja die westerlingen zijn daar niet van op de hoogte.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Dinkeltukker

  @ Fred, kerel. Ik ben het helemaal met je eens!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Harry

  En vergeet niet het ‘verhuur beleid’. Plet verhuurt, scoort 15 goals, John verhuren, doet het meer dan prima in Denemarken…… De twee spitsen die we nu hebben scoren samen nog geen 15 doelpunten!!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Harry

  edit: in nog geen 15 jaar…..

    /   Beantwoorden  / 
 7. Dinkeltukker

  @Harry, dan is verhuren in ieder geval nog beter dan verkopen.Als ze elders de pannen vh dak spelen kun je ze in ieder geval nog weer terughalen, maar ik begrijp wel wat je bedoelt :-P

    /   Beantwoorden  / 
 8. eagletukker

  Sjourd is met hart en ziel NAC supporter. Vergelijk onze problemen maar eens met NAC en als je er dan van buiten tegenaan kijkt dan is zón collumn voorstelbaar en houdt ons een spiegel voor, prima. Maar we hebben wel degelijk redenen om pissed off te zijn. Er zit iets goed fout in de technische staf. En MC Leave, ben ook niet zo blij met P op dit moment, dat stomme artikel op fc.twente.nu over de fluiters is daar een voorbeeld van. Vak P onwaardig en we moeten ze maar geweldig vind op basis van vergane glorie. En hun leden veroorzaken de combi’s (en schijterige burgemeesters) en verwijten mij dat ik er niet meer in ga zitten. Maar om nu zo te schelden. Ik schijn volgens P klapvee te zijn. Maar om als Twente supporter op deze wijze met elkaar om te gaan. Daar sta ik boven. En Vak P er moet een bezem door onze technische staf maar voor jullie wordt het tijd om in de spiegel te gaan kijken. Zou jammer zijn als jullie laatste kunstje de clean shit aktie was.

    /   Beantwoorden  / 
 9. vvv

  Ja en NAC volgend jaar Jupiler League. Hoe warm en vriendelijk zijn dan die Brabanders….

    /   Beantwoorden  / 
 10. FCTim

  BLAH!!!

    /   Beantwoorden  / 
 11. Tukje

  Hij snapt het weer totaal niet. Zwolle 2e helft niet ÉÉn kans creeren, stomme kansloze wissels, domme oneliners, geen Nederlands leren etc etc, dat maakt ons (mij iig) boos. Dat het een keer wat slechter gaat kan gebeuren, achter de club staan doen we toch wel. Maar de manier waarop kan gewoon echt niet. AD = KUT

    /   Beantwoorden  / 
 12. Dinkeltukker

  Het overgrote deel vd rest van Nederland kijkt alleen naar de koele cijfers en denken; goh, 3e plaats en dan nog ontevreden!? Die hebben dan blijkbaar geen abonnement op eredivisie-live en kijken alleen naar pagina 819 van teletekst. Nou, 3 april vorig jaar speelde Twente P.S.V. vd mat en daarna was het spel in 99 vd 100 gevallen niet om aan te gluren. Mag je dan pvd op enige wijze dan laten merken dat je het een keertje zat bent en iedereen doet dat op zijn eigen wijze. Wegblijven, fluiten of witte zakdoekjes. Je hoeft niet als makke lammetjes alles maar te accepteren van onze dure centjes, zolang er maar geen geweld aan te pas komt!

    /   Beantwoorden  / 
 13. Tukje

  idd dinkel precies wat ik ook bedoel

    /   Beantwoorden  / 
 14. johan

  ongelooflijk dom stuk weer. als we nog in de veste zaten met 13.000 man, onze kaarten geen godsvermogen kosten (ga maar eens met je kids naar een wedstrijdje… je geen begroting hebt die inmiddels tot de NL top behoort, je niet als 1 van de weinig clubs miljoenentransfers kunt veroorloven

    /   Beantwoorden  / 
 15. johan

  je niet vorstelijke salarissen hanteert, je niet schermt/geschermd hebt met grote namen als adriaanse, ronald koeman frank rijkaard, patrick kluiver, ja als je dat allemaal niet doet en het lekker allemaal bij het oude kleine twente laat, ja dan slaat dit stuk ergens op

    /   Beantwoorden  / 
 16. Ehood

  Leuk liedje dat van Everton; het enige dat ik ervan versta is : ” what the fuck do we care!!!”

    /   Beantwoorden  / 
 17. Dinkeltukker

  @McLeave, ja, nu weten we het wel.

    /   Beantwoorden  / 
 18. ber

  @ McLeave
  waar het hart vol van is…..

    /   Beantwoorden  / 
 19. Fred Rutten

  @johan,
  misschien begrijp ik je verkeerd… maar dus omdat je 100 euro meer voor een kaart betaald dan eerder dan mag je ineens koppen eisen enzo? je anders gedragen dan daarvoor?

    /   Beantwoorden  / 
 20. Fred Rutten

  je club is veranderd, is groter geworden dan voorheen.. maar dat moet toch niets veranderen aan hoe de twente supporters zijn? wij twentenaren blijven toch gewoon hetzelfde? of veranderen wij in 020 achtige supporters en hebben we daar recht op of wat bedoel je?

    /   Beantwoorden  / 
 21. johan

  @Fred Rutten: als je begroting fors gestegen is,je daar de supporters ook fors voor laat betalen, je dan mag verwachten dat het beter wordt,en er ook vol voor gaat op alle fronten. .

    /   Beantwoorden  / 
 22. johan

  3/4 valt weg op dit blog, klote blog

    /   Beantwoorden  / 
 23. Fred Rutten

  Het is toch ook beter gegaan de laatste jaren? paar gave 2e plekken, mooi kampioenschap…. alleen vanaf de 2e helft van vorig seizoen is het nu gewoon niet om aan te gluren. Maar goed Joop zal er vast heel erg druk mee zijn en komt vast allemaal goed.

    /   Beantwoorden  / 
 24. Fred Rutten

  en ik weet dat Dinkeltukker nu alweer op mijn stukje reageerd met: je kunt wel praten over hoe nu verder, maar met Steve maakt dat niet uit… dus ik gooi hem er zelf maar vast in ;)

    /   Beantwoorden  / 
 25. Fred Rutten

  Aan het einde van dit seizoen zal de selectie en de technische staf vast wel weer juist worden samengesteld… en tot dat moment moeten we er gewoon het beste van maken en er met zn allen voor gaan… want feit is dat ondanks ons drama seizoen we gewoon maar 6 punten achter staan.

    /   Beantwoorden  / 
 26. Fred Rutten

  en 3 op de 2e plek… wat voorronde champions league betekend (tenminste weet niet wat onze europese prestaties dit seizoen voor gevolgen hebben)

    /   Beantwoorden  / 
 27. Tukje

  Fred, daar gaat het niet alleen om! Het is met name de manier waarop. Willem II, tegen welke eredivisie club dan ook, creerd toch minimaal 2 kansen per helft.. Dat lukt ons momenteel amper. Daarnaast loopt Steve allemaal rare dingen te roepen, ik krijg af en toe gewoon plaatsvervangende schaamte als ik die man hoor praten. Als we alles met 1-0 winnen dan is het logisch dat we niks zeggen maar nu hebben we geen Ruiz en verliezen we veel punten.

    /   Beantwoorden  / 
 28. Dinkeltukker

  @Fred, zal ik het helemaal bont maken?? Laat Twente zaterdag maar met 6-0 verliezen, dan pakt Jopie hopelijk eindelijk door en zijn we van Tommy Cooper verlost!

    /   Beantwoorden  / 
 29. Tommy cooper

  Dinkeltukker,

  Are you mad?

  Six pack in your..,,

    /   Beantwoorden  / 
 30. Gert

  GVD weer een mooi stukje getypt, wordt het niet geplaatst.

    /   Beantwoorden  / 
 31. Red Alert

  Jacky (blogbeheerder) wil het volgens mij niet laten verhelpen?
  En er komt weinig reactie van deze keer’l als je hem wat vraagt om deze problemen op te lossen.
  JAMMER JACK!!!!!!

  Edit: dat is omdat ik er geen invloed op heb en afhankelijk ben van blog.nl wat dit betreft. Het enige wat ik op dit moment kan doen is dagelijks het spamfilter doorlopen op reacties die geen spam zijn. Dat is echter een behoorlijke klus (er komt namelijk enorm veel spam binnen) waar ik niet altijd tijd voor heb. Ik heb zojuist nogmaals een mail gestuurd aan blog.nl over dit probleem.

    /   Beantwoorden  / 
 32. Red Alert

  Bedankt Jack (blogbeheerder) voor het antwoord, maar dit was ook het enige waar ik op wachte.
  Nu weet iedereen wat het probleem is. Alleen wel jammer dat ik niet persoonlijk op je reactie kan reageren. Ha ha.

    /   Beantwoorden  / 
 33. FCTUKKER

  Gelukkig zijn er meer vakken die FC Twente steunen. Laat VakP in de lekker gierput zitten met dat stink bier. De rest van de vakken Twente supporters steunen onze club, ook in dezr bare tijd.

    /   Beantwoorden  / 
 34. Methew

  Laat die niet Twente-supporter zijn mond houden, die vind het zeker wel best zo. En zijn vriendjes uit Twente dr bij, wat een kul-verhaal.
  Jack jij dr bij.. ie bint een oale wief met un poar blikke tittn.
  Mensen laat ze praten, we weten waar we het voor doen, we willen ons spel ‘trots’ terug. Steve, leave.

    /   Beantwoorden  / 
 35. Fred Rutten

  Kortom ze hebben de boys mooi wat stroop om de mond gesmeerd :) je dacht toch niet dat ze het echt serieus namen? voetbal is business… wij de gewone man moeten gewoon betalen… ff paar leuke dingen zeggen als: het is een wisselwerking, wij hebben jullie nodig.. voor de sfeer blablabla

    /   Beantwoorden  / 
 36. Fred Rutten

  Het is wel goed dat je ze bekend maakt met je onvrede… maar ga a.u.b. niet denken dat ze nu maatregelen gaan treffen omdat jullie dat willen ofzo… dan ga je je echt belangrijker voelen dan je bent…ze gaan toch wel hun eigen weg..

    /   Beantwoorden  / 
 37. Fred Rutten

  en dat er wat moet gebeuren dat ziet iedereen wel :) de heren bestuur dus helemaal.

    /   Beantwoorden  / 
 38. schalke04

  Een colum geschreven om een spiegel aan de negatieve twente supporters voor te houden. Lees de bovenstaande reacties en je ziet dat er nog een kleine ontkenningsfase bij de meesten aanwezig is. Steve McClaren mijn held!! Fer, castaignos, Cabral en Bulukin please leave..

    /   Beantwoorden  / 
 39. Miura

  Amen! (voor de orignele blog-post van Jack)
  Tuurlijk, voetbal is niet zoals we willen zien.
  Maar Crisis? Pfff…. sorry hoor. Door ontslag je huis met verlies moeten verkopen, DAT is crisis. Bouwvakkers die het leven lieten bij de uitbreiding van ons stadion: DAT is crisis.
  Maar dit:dit is gewoon een …-fase (vul in)

    /   Beantwoorden  / 
 40. weltevree

  Dit soort taferelen had je vroegah 2-3x per seizoen… Hoezo zijn we dan in een keer vergeten waar we vandaan komen als er een beetje heibel is… Alsof er de afgelopen twintig jaar nog nooit wat gebeurd is met ontevreden supporters… Omdat we de afgelopen vijf jaar ontzettend zijn gestegen moeten we een vrije val maar klappend en zingend blijven aankijken?! ….NAC (Mossou’s club) speelde begin jaren 90 nog 1e divisie. Daar is het gezeik op het bestuur nu ook niet van de lucht.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.