Iemand die bij wedstrijden het toezicht houdt op de naleving van de spelregels

Dat is de omschrijving van het woord scheidsrechter in de Dikke Van Dale. Afgelopen zondag was dat Kevin Blom bij de wedstrijd FC Twente – FC Utrecht. Echter van het naleven van de regels leek een tijd lang geen sprake.

Enkele situaties:

Van der Gun trapt na en wordt door Engelaar belaagd. De andere Utrechters raken betrokken, maar Van der Gun houdt zich afzijdig. Blom trekt geel voor Engelaar en Van der Gun. De kaart van Engelaar is logisch. Van der Gun kan hem echter niet voor het opstootje hebben gekregen, want daaran nam hij geen deel. De logische conclusie is dat Van der Gun bestraft werd voor het natrappen. Een overtreding waarvoor de rode kaart geldt.

 Tom Caluwé trapt Engelaar van achteren neer, vermoedelijk als wraak voor zijn rol in het opstootje voorafgaand. De bal was op het moment van de overtreding niet te veroveren door Caluwé, dus is het een tackle van achteren. Deze wordt in de spelregels niet vermeld als een definitieve rode kaart, maar de Fifa heeft op meerdere eindtoernooien de regel gehanteerd, dat een tackle van achteren zonder bal valt onder ernstig gemeen spel. Een overtreding die volgens de regels een directe rode kaart verdient.

Yuri Cornelisse krijgt de gele kaart getoond na een overtreding op Sharbel Touma. Touma loopt weg maar wordt door Gregoor van Dijk geprovoceerd door middel van een flinke beuk met de schouder. Touma reageert door Van Dijk van zich af te duwen, waarop de Utrechter ter aarde stort. Sharbel Touma krijgt meteen de rode kaart getoond. Een duw uitdelen is nooit goed te praten, maar na de wedstrijden verklaart zelfs Van Dijk dat de rode kaart erg overdreven is.

Na rust is de rust wat betreft overtredingen enigszins weergekeerd, maar nog twee situaties kenmerken de gebrekkige spelregelkennis bij de scheidsrechter.

Jeroen Heubach en Loic Loval lopen samen op na een afgeslagen Utrecht-aanval. Opeens gaat Loval liggen en protesteert het publiek. Blom legt het spel neer en gaat in conclaaf met de grensrechter die bovenop het voorval stond. De uitkomst is dat het spel gewoon verder kan, maar heeft Loval zich dan niet schuldig gemaakt aan een schwalbe? Een overtreding waarop een gele kaart staat.

De laatste scheidsrechterlijke dwaling was positief voor FC Twente omdat de scheidsrechter hen hielp met tijdrekken om zonder kleerscheuren door de man-meer-situatie heen te komen. Twee Utrechters proberen tegelijk de bal in het veld te houden. Daarbij struikelen ze over elkaar (en rolt de bal alsnog uit) en raakt een van hen geblesseerd. De geblesseerde speler ligt echter buiten de lijnen zodat het spel niet onderbroken hoeft te worden. Toch laat Blom de verzorger van Utrecht het veld oversteken om de speler te behandelen.

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

Eén reactie op “Iemand die bij wedstrijden het toezicht houdt op de naleving van de spelregels

  1. ET

    Ach, beetje onzinnig dit. Al die scheidsen in Nederland zijn matig.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.