Wallace over een geboortekrik

Geboortekrik

Feyenoord-FC Twente, zondag jongstleden, ergens onderweg in de eerste helft; via een niet te achterhalen klutssituatie komt Castaignos frontaal met doelman Mulder in botsing, en de wat houterig ogende sluitpost van de Rotterdammers met de uitstraling van een Stadspost-bezorger valt in al zijn onbeholpenheid boven op onze centrumaanvaller. Gewoon, een tafereel dat je vaker tegenkomt, op elk niveau, zowel in Bernabeu als op sportpark De Stronthoop. Het gebeurt, en het geeft niks. Opstaan, vodden afkloppen en door. Desnoods zonder handschudden of ongemeend informeren of het andere slachtoffer er naweeën van ondervindt, van het kleine, tijdelijke ongemak.

Zondag verliep de afwikkeling iets anders. Er kwam een derde persoon in het vizier, die Mulder noch Luc de gelegenheid liet de onderlinge vleesknoop zelf te ontwarren. Terwijl dat makkelijk had gekund, er bestond geen noodzaak tot bemiddeling, laat staan fysieke bemoeienis door omstanders. Het initiatief had eenvoudigweg van Edwin Mulder kunnen komen. Die had zonder veel moeite overeind kunnen komen. Geblesseerd leek hij immers niet.

Van Castaignos viel weinig te verwachten als onderliggende partij, meer dan afwachten wanneer Mulder op zou gaan staan, kon de Twente-voetballer feitelijk niet doen. Luc was niet boos of gehaast. Je zag aan hem dat hij berustte in zijn positie. Met zijn ellebogen leunend op het gras lag hij onder Mulder af te wachten op wat komen ging…

Plotseling was daar de sleetse veteraan Joris Mathijsen ! Als een aangeschoten veearts begon hij aan het kalf Castaignos te rukken, die zo te zien in een complexe stuitligging verkeerde en op eigen kracht de moedervaars Mulder geen verlichting kon geven. Mathijsen greep de Enschedese spits bij de oksels, zijn ellebogen en de polsen en trok en trok en trok…hij sjorde als een bezeten havenknecht die een volle, juten graanbaal door het ruim sleept en je zag arbiter Liesveld twijfelen: hier kan ik dan wel weer een gele kaart voor geven, maar misschien is het wel wijzer een geboortekrik te gaan zoeken…

De overspannen interventie van de Kuip-fossiel stond bol van de onmacht en de frustratie. In plaats van deze verloskundige geweldsexplosie had hij zijn keeper natuurlijk een hand moeten reiken en hem helpen opstaan. Maar waarschijnlijk was dit dé manier waarop hij nog wat fysiek contact met Castaignos kon hebben, in de wedstrijd wist hij hem niet te raken en verdedigde hij kilo’s lucht. Achteraf beschouwd bleef Koppers de enige Twentespeler die ouwe Joris wél rechtstandig raakte; pootjehakend in zijn eigen zestien, pingel twee en de beslissende 1-3.

Hoewel het me een grote zorg is, zou ik me kunnen voorstellen dat Mathijsen thuis, op de bank, nu en dan over een afscheid nadenkt. Dat het mooi is geweest dat het moment om de schoenen in de wilgen te hangen wel heel dichtbij komt. Meer tijd voor de kids en hobbies. Niet meer aan shirts hoeven trekken, ellebogen op adamsappels planten, pootjes haken of sprintduels verliezen.

Joris zit dicht tegen de zieligheidsfase aan. Een potentieel lachnummer in vijandige stadions. Waar ze hem onder schimpscheuten en fluitconcerten bedelven, de media de aarde nog wat aanstampen en niemand zich geroepen voelt Joris daar ooit nog aan zijn oksels onder vandaan te trekken.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

31 reacties op “Wallace over een geboortekrik

 1. tukker

  Kennelijk heeft wallace de kritieken over zijn eerste ‘column’ aangetrokken en ten gunste van de lezer…een vermakelijk stuk van deze (voormalige) clown. ..met veel plezier gelezen. ..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Haldamir

  Mooi stukje schrijven weer Wallace. Toppie!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dinkeltukker

  Leuk stukje. Kijk, die Mathijsen had natuurlijk gewoon geel moeten hebben voor die gestoorde aktie en bij die pingel dus de 2e gele, dus nog 8 man bij Feijenoord. Bij een 1-4 uitslag let daar niemand op en kraait er ook geen haan naar, maar wat nu als het duel in 1-1 was geeindigd? Kleine, niet onbelangrijke, details. Feijenoord is in mijn ogen nog flink gespaard, want Twente vond het allemaal best en tikte in een veel te laag tempo het balletje rond, een buitenspelsituatie dat het absoluut niet was en slechts 2 minuten extra speeltijd terwijl dat het er 5 hadden moeten zijn. Maar we gaan niet moeilijk doen :-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dagtopper

   Was het ook niet zo dat tijdens deze schermutseling met Mathijsen ook de Vrij een discussie had met de scheidsrechter? Waarop hij van de scheidsrechter een vermanend vingertje kreeg als een soort van laatste waarschuwing?
   Binnen de minuut begaat hij vervolgens de (lichte) overtreding rechts op het middenveld waar hij zijn eerste gele kaart voor krijgt. “De bevalling” heeft ons dus wel iets opgeleverd ;)

     /   Beantwoorden  / 
 4. phenix

  volgens ad komt corona niet,,blijft jammer

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dinkeltukker

   Dat was wel te verwachten, Phenix. Is gewoon een centenkwestie en dan zit Jopie zelfs niet achterin de bus, nee dan rijdt de bus hem voorbij terwijl hij nog bij de halte staat. Het wordt trouwens steeds dwazer met die clubs. Las dat een club Jupp Heynkes 24 miljoen aan salaris wou geven. dan maak ik het volgende rekensommetje; 24 miljoen gedeeld door 365 dagen en je hebt een inkomen van ruim € 65.700,- PER DAG! Daar moeten de meesten van ons 2 of 3 jaar voor werken!!! En dan maakt een AFM in Nederland zich druk als een goedwillend financieel adviseur € 200,- in het uur verdiend, terwijl makelaars na een simpele transfer miljoenen opstrijken. In de gehele wereld raken in een rap tempo alle verhoudingen zoek. Geen wonder dat het crisis is.

     /   Beantwoorden  / 
  2. sanmarco

   Inderdaad blijft jammer, 1 of 2 jaar FC Twente, veel spelen, leren omgaan met extra druk door goede spel en vele goals, leren omgaan met andere cultuur en dan de stap maken naar Europese (sub)top is veel beter dan direct hier naar toegaan. Nu Mokhtar?? Vraag me af of we daar veel geld voor moeten betalen, is geen echte versterking lijkt mij op korte termijn, wel nuttige speler voor de breedte. We moeten er een speler bij hebben die het verschil kan maken in de vele wedstrijden die nog komen!

     /   Beantwoorden  / 
  3. Haldamir

   Wat heeft het nieuws m.b.t. Corona met de column van Wallace te maken?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Banie

    Eigenlijk helemaal niets Haldamir. Maar aangezien er geen blog over is geopend….. en het is rete actueel. Nu weet ik niet of ik de media moet geloven of welke website ook. Het AD, de Telegraaf, TC Tubantia, VI.nl, Voetbalprimeur, Fctwente.nu, fctwente.net etc. etc. ze praten elkaar allemaal na, na elke ongefundeerde gerucht. Vorige week zou Corona al persoonlijk rond zijn…. en nu heeft hij helemaal geen zin. Ik geloof het pas als de speler op het veld of op de bank zit!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Haldamir

     FC Twente en Corona konden eerst best wel overeenstemming bereikt hebben, maar niemand is zo grillig als een jonge speler in het nemen van uiteindelijke beslissingen.

       /   Beantwoorden  / 
 5. johan

  broodje beenham nu ook op 2e ring, maar Corona heeft geen trek in Twente

    /   Beantwoorden  / 
  1. Adamcos

   En wij niet meer in hem.Tis graag of helemaal niet

     /   Beantwoorden  / 
 6. Erwin

  Niks, maar blijkbaar is het wel iets wat leeft bij de twentefan en aangezien er geen topic over bestaat is het hier maar geventileertd. En nu, Assaidi? Overigens vind ik het stukje van Wallace ook erg vermakelijk, erg leuk geschreven!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Edwin

   Anderlecht heeft voor 5 milj. Aleksandar Mitrovic gekocht, Zij hebben Assaidi niet nodig. Joop, wees eens daadkrachtig en haal Assaidi.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Edwin

  Wordt je 3 weken aan het lijntje gehouden, zegt hij nee. Wij staan met lege handen. Hoop dat Twente snel tot de orde van de dag overgaat en een goede aanvallers aantrekt. Wel vreemd is dat Twente watcher van de Telegraaf nu niets te melden heeft en het AD het nieuwa meldt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Technische Dirk

   Corona en Guidetti zijn echte vriendjes. Joop heb ik helemaal niet in de bus gezien.Ome Joop zoek nog naar een “snoepje” in zijn jasvoering.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Dinkeltukker

  We weten natuurlijk niet van de hoed en de rand inzake die Corona. Maar vorige week konden wij lezen, dat Corona persoonlijk met Twente rond was, Twente met hem en zijn club. Manitou Jopie gaf alleen aan, dat het nog een dag of 2 a 3 kon duren. Waarom Jopie, waarom glipt jou die speler dan toch nog tussen de vingers door? omdat jij dan nog met investeerders rond de tafel moet en de speler daardoor gelegenheid geeft om er nog eens goed over na te denken?? Als dat inderdaad zo is, dan weer een brevet van onvermogen Joop en nog eens een voorbeeld dat jij niet alles naar jou toe moet trekken!!! Corona komt dus niet. Laten we het maar doen met de spelers die we nu in de stal hebben en trek voor het geld dat je nu uitspaart een TD aan. In Overdinkel was vd week eentje aan het hout hakken en heeft tijd zat….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Banie

   En heeft die wel eens met hetzelfde bijltje gehakt?

     /   Beantwoorden  / 
 9. banie

  Ben ook benieuwd wat er met Janssen en Rosales gaat gebeuren. Daar hoor je ook niets meer van. Alleen het vertrekken van Janssen is al een versterking voor FCT, dus als je dan een goede speler kan aankopen is het dubbel winst. Janssen past gewoon niet bij het spelletje van FCT, jammer voor hem. Wat Rosales betreft. Ik zou het betreuren als hij weg gaat maar helaas moet je wel wil je nog wat voor hem vangen… En aangezien alles om de bikkelharde euro’s gaat…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Asjbakkie

   Alleen het vertrekken van Janssen is al een versterking?
   Bedoel je hier mee te zeggen dat, in jouw ogen, ook een vertrek van Rosales een versterking zal zijn?

   SCHIET MIJ MAAR LEK!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Banie

    Asjbakkie, lees eens goed wat ik schrijf! Ik zeg dat ik het erg zou betreuren als hij weg gaat (Rosales) maar dat je hem wel moet verkopen als je nog wat voor hem wil vangen. Ik ben zelf van het begin al een fan van Rosales, helaas heeft het voor het merendeel van de Tukkers lang geduurd voordat ze hem op waarde konden schatten….

      /   Beantwoorden  / 
 10. Ron

  of topic nogmaals iemand bekend over jakovenko?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Banie

   Wie?

     /   Beantwoorden  / 
 11. Neuenhaus

  Wallace verdient een grotere podium. Heerlijke collumns!

    /   Beantwoorden  / 
 12. Jerry

  Wallace, leuk stukje weer, man! Je stukjes worden gemist op .net !

    /   Beantwoorden  / 
 13. twentemax

  Mooi stukje! Ik kan dr smakelijk om lachen en het is een waarheid als een koe, die Joris mag zn voetbalschoenen inderdaad wel in de wilgen hangen.

    /   Beantwoorden  / 
 14. twentemax

  Nee, de komst van Jesus in de Veste gaat niet door. Maar ja kan ook niet goed gaan in de Hel van Enschede. Hopen op een andere meer duivelse speler met de juiste spirit.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Edwin

  Joop, hoe staat het met plan B nu Corona niet komt? Of is dat ook een wassenneus.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Edwin

  Brian Ruiz bankzitter bij Fulham, kan hij niet terug komen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. twentemax

   Ping ping daar draait het om. Hij krijgt daar meer bij ons en de PL staat hoger aangeschreven dan onze kleine competitie. Zonde!

     /   Beantwoorden  / 
 17. Bertje

  Everton zou belangstelling hebben voor Tadic. Als Joop minstens 15 miljoen vangt, kunnen Ruiz weer terug halen. Op dit moment heb ik natuurlijk wel dat Tadic blijft.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.