Wallace over Rasmus Bengtsson

Van alle spelers in de selektie heeft Rasmus Bengtsson de grootste sprong vooruit gemaakt vergeleken met vorig seizoen. Toen was hij een kleurloze bankzitter, die zichtbaar te weinig kwaliteit had om voor Douglas of Bjelland te kunnen invallen. Wisgerhof noem ik met opzet niet. Nu Douglas zijn hielen gelicht heeft en de eerdere surrogaat-captain Brama langdurig geblesseerd is, blijkt Bengtsson plotseling de aangewezen aanvoerder. En desondanks onveranderd de centrumverdediger met zichtbaar te weinig kwaliteit om Douglas te doen vergeten. Toch ziet Schreuder het helemaal in Rasmus zitten. Jansen dientengevolge ook. Het contrast met Douglas is groter dan voor een mensch te bevatten valt. De rijzige Braziliaan vrat aanvallers op. Bengtsson geeft ze het liefst een paar meter ruimte. Daar weet zo’n spits dan wel raad mee. Pelle en Havenaar hebben de laidback-houding van de schijndode Zweed inmiddels al doeltreffend afgestraft.

Rasmus Bengtsson toont geen emotie als hij zulke fouten maakt. Die blijft bij alles wat hij doet een soort diepgevroren gevoelloosheid uitstralen. Of hij thuis nou het zout doorgeeft aan tafel of de vuilcontainer aan straat zet, de auto zonder enige passie de wasstraat inrijdt, nietsvermoedend een orgasme ondergaat of bij de tandarts met een ingehouden geeuw een wortelkanaal laat behandelen. Niks raakt hem. Stel dat Real Madrid hem morgen voor een leuk bedrag weghaalt en hij voor een weekloon van 4 ton netto live zijn krabbel komt zetten in Bernabeu, dan zit je dus gewoon naar dezelfde uitgestreken bek te kijken als dewelke hij je hier tijdens iedere warming-up weer voorschotelt… Zijn ponem kent één uitdrukking en verschiet nimmer. Je weet waar je aan toe bent met hem. Men kan eindeloos aan zijn postzegel likken zonder dat je er een krulletje in krijgt. De meest sobere speler op aarde. Droogste aller taaie boterhammen, met een niet weg te knagen korst waar een cirkelzaag, ietwat gechargeerd, zijn kartels op stuk draait.

Als een anonieme Russische schaker uit de vierde divisie die van de acht partijen in de competitie er tot nu toe zeven remiseerde en de achtste afgebroken zag worden wegens lege batterijen in de tijdklok. Rasmus staat op, schudt zijn tegenstander de hand en loopt onaangedaan de zaal uit alsof het hem allemaal geen ene reet uitmaakt. In de volgende ronde zou hij tot zijn achtste bloedeloze gelijkspel komen en het kon hem zo te oordelen nog minder dan de vorige schelen of minstens even weinig.

Zou er een spits zijn die… geïmponeerd raakt door zo’n mandekker ? Door een bleke Zweed met een troosteloos vlasbaardje die bij de toss een half slap handje geeft, iets onverstaanbaars mompelt en dan met een uitdrukking alsof hetgeen komen gaat hem zo goed als geen bal verrekt zijn positie inneemt ? Met onderkoelde verdedigers is weinig mis. Onverstoorbaarheid is een soort kwaliteit, maar Bengtsson overdrijft het. Hij zakt weg in een staat van coma bij standaardsituaties. Zijn slaapkamer-ogen lijken de bal nog wel te volgen, maar de rest van zijn ongespierde pokkel verstart en komt niet meer van de plaats tot de bal het net achter Marsman heeft beroerd. Rasmus ziet het onverschillig aan, wrijft eens over zijn roomblanke neus en staart vervolgens weer volkomen neutraal de wereld in.

Tegen Utrecht scoorde Bengtsson met het hoofd de 6-0 en wat ik nooit eerder bij hem gezien had, gebeurde; hij liep lachend weg. Logisch, doelpuntje meepakken en 6-0 winnen, wat wil een mummie meer. De ijskoude oogopslag smolt amper door zijn halfvolle lach. Ook na de wedstrijd bleef Bengtsson zichzelf. Hij droeg een kind op zijn arm rond, misschien zelfs een eigen kind, dat in niets aangedaan leek door de feestende Grolsch Veste. Een gemiddeld vertederende, blanke baby met een slaperige blik in de ogen, waar weinig ondeugd of beleving in te ontdekken viel. Rasmus Bengtsson profiteert dit seizoen van de naar beneden bijgestelde ambities. Twente mag weer verliezen. Daar gedijt Bengtsson bij. Het is zo’n centrumverdediger die tegengoals heel aannemelijk maakt. Als ze niet vallen wijt je het aan hun spits. Een sloper of een killer kun je Bengtsson niet noemen. Een beest natuurlijk ook niet. Of een topper. Bengtsson is gewoon Bengtsson, een bankzitter die de plek van Douglas ingenomen heeft omdat FC Twente liever aanvallers koopt. Zo staat hij er ook bij. Precies zoals hij vorig seizoen nog op de bank zat, gisteren in de spiegel bij de kapper loerde en nadien zijn Spaatje Grijs afrekende in een onvoorstelbaar duf, naastgelegen café waar louter lobby-muzak afgedraaid wordt, bedoel ik. Met die ene blik, dus.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

24 reacties op “Wallace over Rasmus Bengtsson

 1. Haldamir

  Goeie column Wallace, waarvan geen woord gelogen is. Het scheelt dat je hier niet lastig wordt gevallen door de Wyattjes en Billy’s, die alles mooier willen doen lijken dan het is, of met een oneliner een discussie dood willen stampen. FC Twente heeft nu Corona, Đorđević en het liefst Mokhtar ook nog. Een fatsoenlijke opvolger voor Douglas, daar zullen we nog even op moeten wachten, of zal dat pas gebeuren zodra Luc verkocht is? ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Moeke

  leuk om te lezen. en inderdaad dicht bij de realiteit.
  we kunnen dan wel pochen op veel voetbal en aanvallende kwaliteiten, met het centrum B & B leg je het volgens mij af tegen snelle aanvallers.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jeroen

  Helemaal eens!! Vooral in standaardsituaties staat hij te slapen. Daar moet toch op te trainen zijn?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Dinkeltukker

  Trainersduo wil spelen op de helft vd tegenstander, maar natuurlijk verdomde moeilijk met zo’n duo achterin. Beiden hebben geen snelheid om de angel uit een counter te halen, zijn hun zelfs hun tegenstander in cruciale situaties kwijt(Bengtsson) Geen van beiden kan blijkbaar bij een achterstand één op één spelen, wat gewoonweg noodzakelijk is, althans in mijn visie. Zondag bleven ze gebroederlijk naast elkaar staan en dat bij een achterstand, met daarbij een stuk afscherming vd beide backs die ook bleven staan. Vond ik zwak van het trainersduo, want ze hadden meer risico moeten nemen. Dan maar met 2-0 de boot ingaan. Maar de tendens is, dat Twente verdedigen blijkbaar niet in het woordenboek heeft staan. Kijk alleen maar eens naar de technische staf. Daar zit één verdediger in, Theo Snelders………

    /   Beantwoorden  / 
  1. Haldamir

   Theo Snelders een verdediger??? Dat was een keeper en hij is nu keeperstrainer!!! Misschien was Youri in het gehiem wel een verdediger…weet jij veel? ;)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Dinkeltukker

    Weet jij wat een andere naam is voor een keeper? Een doelVERDEDIGER, die wel degelijk het eigen doel verdedigt, gelijk andere verdedigers dat doen. Weer wat geleerd vandaag :-)
    Maar ik had ipv Mulder of Pahplatz een voormalige verdediger in de technische staf opgenomen. De naam van Andre Paus schiet mij dan zomaar ineens te binnen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Haldamir

     Okey Dinkeltukker, een doelverdediger dus…zeg dat dan gelijk :D Bengtsson zal overigens nooit geen Douglas worden, het maakt dan niet uit welke trainers je in je staf opneemt. Je kunt namelijk niet iets uit iemand halen wat er niet in zit ;) Bengtsson blijft tekort komen, hoe sneu het ook is.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Dinkeltukker

      Dat klopt, maar een oud verdediger zou hem in ieder geval wat kneepjes bij kunnen brengen die hem in de wedstrijd van pas zouden kunnen komen. Al was het bij een standaardsituatie alleen maar een beetje in de zij knijpen of op de tenen gaan staan. Genoeg trucjes voor handen lijkt mij. Laten merken dat je er bent! Geen scheidsrechter die daar voor fluit.Met het vertrek van Douglas zijn we natuurlijk wel kwetsbaar in de lucht met al die kleine mennekes.

        /  
 5. Cruz

  Dit zit bij Vitesse inmiddels geloof ik….

    /   Beantwoorden  / 
 6. aks

  @ Wallace
  Zo zie je maar weer hoeveel invloed vertrouwen heeft
  spelers die nu vertrouwen krijgen, zij spelen een stuk beter(zie Bengtsson)
  Uitzonderingen blijven bestaan kijk naar Castagnos, hij speelt nog steeds even dom en slecht, dat komt hij heeft het gewoon niet
  Als Glaynor Plet net zoveel kansen en vertrouwen had gekregen als Luc dan was hij nu een type Finbogasson geweest
  vanaf het begin is hij vergruist heeft Youri Mulder hiermee te maken ?
  Ik persoonlijk heb wel vertrouwen in hem, dood eenvoudig hij heeft een neusje en staat altijd op de goede plaats, accoord hij is geen geweldige speler maar soms als je alleen maar een neusje hebt voor situaties zegt dat meer dan dat je alleen maar hard kan werken en voor de rest blind bent

    /   Beantwoorden  / 
  1. Prumkrupn

   Met deze afweging over Plet en Castaignos ben ik het eens.
   Grappige column.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Mars

  Jullie lijken wel een stel muppets, over alles zeuren. Zijn jullie twentefans of is dit een soort groepstherapie?
  Begrijp dat schalke en rutten zijn afgehaakt

    /   Beantwoorden  / 
  1. Haldamir

   Er wordt momenteel terecht kritisch naar Bengtsson gekeken…wat is daar mis mee? Er zijn nu al meerdere wedstrijden doelpunten tegen FC Twente ontstaan door persoonlijke fouten van Bengtsson, dan krijgt hij Wallace en reacties over zich heen :D

   Wat hebben Schalke en Rutten te maken met Bengtsson?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Dinkeltukker

   Ik hoor hier niemand zeuren, want over het algemeen stemt het spelbeeld na de eerste wedstrijden toch tot ieders tevredenheid? Alleen worden er links en rechts wat vraagtekens bij de tegendoelpunten gezet. Ik noem dat scherp blijven en/of meediscuseren of het beter of anders kan i.p.v. zeuren. Maar daar mag jij anders over oordelen. @haldamir, Schalke en Rutten waren ook 2 bloqqers die geen enkele wanklank over hun fc konden verdragen en daardoor op een gegeven moment afhaakten. Maar zal mij niets verwonderen dat ze onder een andere naam gewoon weer mee discusseren. Prima toch :-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Leo

    Prima, zolang ze anderen maar in hun waarde laten hetgeen er wel eens bij inschoot.

      /   Beantwoorden  / 
 8. johan

  op zich eens, maar feit is dat we na 4 rondes de minste tegengoals hebben, dus hij zal ook wel iets goed doen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Haldamir

   Onderschat de bijdrage van Marsman in de minste tegengoals niet ;)

     /   Beantwoorden  / 
 9. gerrit

  goh Wallace, lekker negatief, je hebt ook helemaal niks goeds gezegd, ik vind dat hij het prima doet, met of zonder een blij gezicht.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Moeke

  Gerrit en Mars…..?
  mooi gesproken Dinkel, ben het weer volledig met je eens.

    /   Beantwoorden  / 
 11. twentemax

  Dat je Douglas mist in de verdediging vind ik zo klaar als een klontje! Want je kunt vinden van hem wat je vind qua postuur en uitstraling stond er wel iemand. Je kunt Bengtsson ook niet met hem vergelijken. Douglas is in mijn ogen nog steeds een klasse meer. Wat dat betreft ben ik het wel met Wallace eens. Verder denk ik dat je op een blog meningen over voetbal ziet die niet altijd hetzelfde zijn. Kritiek mag altijd maar dat wil niet zeggen dat je niet achter je club blijft staan. En af en toe iets lolligs tussendoor moet ook kunnen. Dus Mars en Gerrit schrijf wat je wilt en denk wat je wilt. Best toch!

    /   Beantwoorden  / 
 12. hendrik

  Zou Roseler of Martina niet op de plek van Bengtsson kunnen spelen ?

    /   Beantwoorden  / 
 13. hendrik

  Of Koppers als Robbert Schilder weer beter is.

    /   Beantwoorden  / 
 14. chocolade sjakie

  Leuk stukkie, iedereen ziet dit denk ik ook wel [email protected], je noemt 2 namen op die je eigenlijk niet moet opnoemen.Dat zijn 2 stripfiguren, die moet je niet serieus nemen.Elk woord is er eentje teveel.

  Wallace, ga zo door.Leest lekker weg.

    /   Beantwoorden  / 
 15. aks

  Wat is het grootste probleem bij FC Twente ?
  1. de IQ van Castagnos
  2. de eigenwijzigheid van Youri Mulder

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.