Praat me er toch niet van

Na een slechte beurt dient een goede te volgen. Thuis, op het werk en in de voetballerij, ook dat weet u zelf; een nederlaag als die in Kralingen kan alleen goed gemaakt worden met een 6-0 bekkerzege bij Go Ahead, maar… ha ha ha, Twente en 6-0 winnen, uit. Twente en winnen, so wie so. Kom op. Kenners en volgers voorzagen een volgend debacle. Logisch, Twente speelde voetbal om onder te spugen tegen het lachwekkend matige Excelsior. Zonder enige bezieling sloften de weerloze mannen van Alfred Schreuder hun ondergang tegemoet. Het interesseerde ze ogenschijnlijk weer eens geen halve rotte flikker, om het maar eens van een geheel andere kant te betrachten. En zoiets, er zo lam bijlopen, belooft weinig goeds.

Bij de club, aan de koffie met Oonk taarten-tafel, zal het inmiddels ook opgevallen zijn; er heeft zich haast geruisloos een opvallend proces voltrokken onder de voorheen zo slaafse, onderdanige, nikszeggende en kritiekloze supporterschare. Men is flink kritischer geworden sinds 2010. Je kunt niet aansluiten in een rij naar een C 1000 kassa of je hoort hoe club, Joop, diens volgelingen, het gegoten waterbier en vooral het evangelie van Schreuder ondersteboven gekritiseerd wordt. Door vrouw, oud, man en jong. Het lijkt alsof iedereen de club op dit moment ultra kritisch benadert. De zaag gaat er dwars overheen. Half Enschede hangt vol rookpluimen wegens het massale affikken. Wat je zo her en der onderweg in de regio al niet opvangt.
‘Man, man, man, ik heb er mangs geen zin meer aan, om te gaan. Te gangs, erhen. Maar ie hebben betaald veur oen koart. Zunde monneten, tja.‘
‘Goa ie nog wa tan? Ik goa al heel niet meer sinds Qwagramak. Geen kloten, dat zie je nog net bij Twente. Dat kakt maar een eind in.’
Een vrouw uit de andere rij moeit zich er ook tegenaan.
‘Die aannaams van Castaignos, hoe erg is dat? Hoe kump ze an zo’ ne Jan Doedel… Mien man verdedigt hem ook nog, tssssss… 23 keer boet’nspel stoan in vief wedstrieden.’
Met het grootste gemak wordt Joop erbij betrokken, gaat het over Doyen en over de investering in Gutierrez, Breukers en Schilder, om te eindigen bij de trainer;
‘Schreuder is een schijtbak.’
‘Dat heb ik aaltied al ezegd. Die hef ‘t offe keek’n van Steve.’
‘Eerst dacht ik nog van niet, maar ik weet nu beter. Het is een bangerik, een heel groten’ De kassière knikt en vult aan; ‘Marsman dan, ook een mongool, hoor. Begint er neeg oawer met mien vriend, want hij hef ‘t schoem zo op de mond stoan. Steems mot d’r in.’ Even afrekenen, graag.
De hele regio kankert wat af. Geduld bestond al lang niet meer, maar zo genadeloos negatief als er de laatste weken over FC Twente geoordeeld wordt… de labradors lusten er die stoet niet van, zeg.

Mensen lopen voorafgaand aan wedstrijden met een woest chagrijnige kop rond de Grolsch Veste. Als op maandagmorgen richting kantoor. Alleen kleine kinderen lopen nog te glunderen en kijken verwachtingsvol uit naar wat komen gaat. Op mijn vak vroeg zo’n jong supporteke aan zijn pa wie nu Bengtsson was en het antwoord dat kwam was weer veelzeggend. ‘Die trage met die baard, als hij de bal heeft moet je snel de handen voor de ogen doen, Patrick.’ Het knaapje begon meteen te oefenen, en zijn vader zei; ‘Goed zo, Schilder heeft nu de bal, dan moet je je ogen ook dicht doen.’
‘Hij kan ze beter 90 minuten dicht houden,’ beet mijn buurman hem toe, En daar begon het massale gemor weer, een golf van walging en zure gal rolde de tribuun af en zo de promenade op. Supporters keren zich hardop van hun club af, SCC of geen SCC, goede thuisbeurt gehad of niet. In de rust had de blonde griet aan het loket voor brood met warm, gerookt varken haar mening ook al klaar. Beter zorgt haar bedrijfsleider voor een verser zwijn. Muffe karbonadeboer. ‘De leu bunt het behoorlijk zat. Van ‘t winter zit het hier de helft minstens leug.’ ‘Minstens de helft?‘ vroeg ik haar.
‘Joa. As ‘t neeg meer is.’
‘Meer? Meer dan…wat?‘
‘Meer dan toch. Mosterd?‘

Na de schrale 1-1 tegen Ajax liep de schare zwijgend en treurend terug door de spoortunnel. Je kon bij wijze van luisteren een wind horen vliegen. Murw gebreid vervolgde men zijn weg richting auto, fiets, bus, bordeel en huis en haard.
‘Hoe krijgen ze het voor elkaar ! Weer een kutzondag, morgen… Waardeloos!’ Ajax-supporters, weet je wel. Ook al ontevreden en dat kon, na de tweede helft. Ajacieden, bitterzure kriticasters, de idolen van ons Tukkers, zou je denken, volleerde azijnzeikers waar nog wat van te leren valt.
Er zullen, behoudens de gloryhunters, maar weinig realistische supporters euforisch geweest zijn na de vreselijk moeizame bekkerzege in Deventer, daarvoor was het weer veel te matig, gezapig, wanstaltig, traag en te lauw. Maar juist als je denkt dat het niet slechter kan, krijg je een abnormale, bonkende koppijn bezorgende schertsvertoning als die van zaterdag, tegen het werkelijk stumperig zwakke Heerenveen. Wat kwamen die hier doen dan…?
‘Ryo opdonder’n! Hebt ze den Jap neeg van Fukushima Beachboys huurt in ploats van de Arsenaal!?‘
‘Vreselijk…ik wil op hoes an, nog een half uur deurbiet’n… wacht, ik goa met het telefoonlicht speul’n.‘
‘Mekutje, ie mott’n veur oet, manmanmanman…’

Wat Twente tegen Heerenveen presteerde deed me terug denken aan de inktzwarte tijden onder René Vandereyken. Hij die ging overgeven bij de gedachte aan aanvallend voetbal. Het huidige elftal lijkt ook sterk op het zijne van toen. Het afstotelijke voetbal kostte die Belg al snel de kop. Momenteel steekt Schreuder hem met het traagste spel van West-Europa naar de kroon, maar iemand die zo oneindig veel krediet heeft bij Joop denkt ook alleen aan het resultaat, niet aan amusement, de supporters, de bijtende kritiek of het breed gedragen negativisme. Schreuder waant zich safe voor ontslag. Hij test Joop door de kritische liefhebber bloedirritant tot het uiterste te tarten. Alfred hoopt op een storm aan afkerende fluitconcerten en de reactie van Joop daarop. Elke week weer en hij blijft maar op zijn lip kauwen en herhalen dat ze ‘er aan moeten werken’… Schreuder werkt nergens aan. Hameren op controle en voorzichtigheid en geduld, dat is het geluid van de kleedkamer. Herhalen, herhalen. Het is niet meer te verdragen, de 2-0 overwinning vergoeilijkte ditmaal niks. De thuiswedstrijden voelen als een bezoek aan de tandarts, die alweer een intensieve wortelkanaalbehandeling gaat uitvoeren. ‘En, o ja,’ spreekt die smoelsmid, ‘nog even dit… de verdoving is uitverkocht. Gaan we!’

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

7 reacties op “Praat me er toch niet van

 1. aks

  Hoe kan Joop nu iemand met een waterhoofd de leiding geven.
  Duidelijk is dat de bevoegdheden van Joop nog verder teruggeschroefd moeten worden en dat Schreuder op moet donderen.
  Ook kan Youri Mulder,Zoutman, Evert Bleumink(kammetje),Engelaar en Mitachi per direct weg.
  Youri Mulder is enkel aanwezig met een grote bek evenals zijn vader en Bleumink dat hebben.
  Zoutman heeft ook een grote bek, hij beloofd al drie jaar om spelers beter te maken, het is nu wel duidelijk dat hij dat niet kan.
  Al het bovengenoemde is onder verantwoordelijkheid van Joop aangesteld, dus Joop bemoei je nooit meer met het aankoopbeleid.
  Maak Jansen weer HOOFDTRAINER en maak Jantje van Staa hoofd scouting en stel Jan van Halst aan voor het aankoopbeleid

    /   Beantwoorden  / 
 2. Piet

  Leuke observatie van de ´op-de-lip-bijtende Schreudert´. Ik doe dat zelf ook wanneer ik extreem CONTROLEREND een bepaald resultaat probeer te halen. Het verraadt, zullen we maar zeggen, Schreuder´s visie en benadering, namelijk, een gebrek aan ´geloof´, passie en vechtersmentaliteit, zo herkenbaar in zijn interviews en het spel, weliswaar minder achterlijk dan in de tijd van Fer, maar nu naar de andere kant doorgeslagen, met VOL-LE-DI-GE CON-TRO-LE !!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Piet

  Wanneer men erg bezig is met controle, en die vervolgens verliest, ontstaat ook altijd een zekere schaamte, een verlies van zelfvertrouwen, en dan wil men het liefst het toneel verlaten. Aangezien het een utopie is om een wedstrijd één helft te controleren, laat staan in zijn geheel, zie je bij het Twente van Schreuder dan ook steeds direct na het verlies van de controle, dat de spelers het liefst de catacomben zouden inrennen. Een volledige inschijterij, als ik je woord even mag lenen William, de angst slaat ze om het hart, voor de tegenstander, voor het publiek dat ziet hoe weinig zelfvertrouwen ze eigenlijk hebben. Laat die controle wat meer los, heb een gezonde balans tussen controle en plezier, Alfredo, en je zult zien dat je van Angsthaas een liefhebbend ;) Konijn zult worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. dinkeltukker

   Probleem is dat Alfred een bepaalde visie voor ogen heeft die hij koste wat het kost wil doordrijven. Zo komt het bij mij over. Houdt star vast aan zijn eigen visie. Komt vers uit de schoolbank van de zeister kleuterschool gerold en daar heeft men 3 begrippen in zijn hoofd gespijkerd;dominantie,balbezit en rondootje. Meester Alfred leeft blijkbaar in een tunnel, want een complete verrassing waardoor een wedstrijd ten gunste van zijn team kantelt hoef je van hem niet te verwachten.Alfredje is voer voor psychologen.Die zullen het echter over één ding eens zijn; Schreudertje is 100% in balans.Immers, bij een voorsprong weet hij het niet,bij een gelijkspel idem dito en bij een achterstand staat hij ook moedeloos toe te kijken. Hij zou zijn angstige kudde eens kunnen laten ontdooien, hun die beklemmende deken af te nemen door te zeggen;ga vandaag lekker de wei in, geniet, maak plezier en doe maar mooi waar je goed in bent. Sla ze dan allemaal met een gulle lach op de schouder met een vette knipoog erbij. Stuur dan een logisch team het veld op waarbij iedereen op de plek staat waar hij het beste rendeert. Zo in die geest. Alleen krijg ik bij Alfredo langzaam het idee dat hij zijn geest niet zover zal krijgen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. hendrik

    Prachtig verwoord, compliment. Daarnaast hoop ik dat jonge eigen spelers een keer ingezet worden zoals een Zschusschen, Alvin Daniels en Merlin Schutte. Vooral die laatste is echt een talent.

      /   Beantwoorden  / 
 4. ber

  Klop allemaal Piet…
  @Wallace … nun spieker op sien kop!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Wallace

  Komende week zit Alfred Schreuder in de RTL-show ‘Geef mij nu je angst’, met Natasja Froger en John Williams. Het tv-programma dat mensen van hun angsten, fobieën en depressies afhelpt. Hopen dat het wat oplevert. Zal wel een deel 2,3 en 4 voor nodig wezen…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.