Denk eens niet doem

Het was oorlog tussen Twente en de kraante, en de granaatinslagen en het kanonnenvuur van de onderlinge strijd zag je opvlammen op de verscheidene media die sociaal verondersteld worden. JoinIt, FuckedOff, JustYou, Twetter, FreakOut, Chatcorner, Instagram, Faceboek, en zo. Iedereen zit erop, vaak met naaktfoto van zichzelf, gezin, nieuwe buren en bekenden.

Was hier de persvrijheid in het geding of werd een voetbalclub willens en wetens de verdomhoek ingeschopt? Werden tweets van doel tot middel? Kinnesinne, oale vetes? Kregen we een indruk van hoe lang Twentse tenen wel niet zijn?

In dat wijdse kader ontving ik in de voorbij week een interessant telefoontje en dat begon ongeveer zo:

‘Dáág, spreek ik met degene die zich op internet voordoet als de stukkenmaker Wallace?’ klonk de stem aan de andere kant van… van de lijn, ja.

‘En ik dan? Met wie spreek ik dan? Of doet dat er niet toe?‘ Goede wedervraag mijnerzijds.

‘Hmmm. Ik kan u wel een naam noemen, maar die zal u niks zeggen. Dus noem ik mijn naam bij dezen gewoon niet. Ik kan echter wel meedelen dat ik namens FC Twente bel,’ zo sprak de man. Zijn stem klonk nogal ambtelijk. Bepaald geen callcenter-uitzendjongen of zo’n telefonische kloten-enqueteur.

‘U klinkt erg formeel, vind ik,’ zei ik dan ook terecht, ‘Wordt dit gesprek opgenomen of wa? Bent u headhunter van professie?‘

Even bleef het stil. Alsof ik beet had met die vraag, zo’n soort stilte was het. Ik hoorde hoe hij iets wegslikte.

‘Nee, ik hunt geen head. Euh… ik heb een adviserende stem, namens Twente geef ik inhoud aan de campagne stop het domme doemdenken,’ ging hij door, ‘Onderdeel van mijn werkzaamheden is het bellen van personen uit de doelgroep.’

Daar moest ik even van bijkomen, van die onthulling. Een campagne ‘stop het domme doemdenken’, dus. Personen uit de doelgroep… misschien zag deze brave borst mij als een exponent, een virtuele vaandeldrager in een rode kilt van die doemdenkerij. En dan? Laat me toch. Het gaat sindskort net zo lekker. Ik vroeg de gast hoe hij aan mijn nummer was gekomen. Eigenlijk.

‘Ja, haha, daar heeft onze firma zo bepaalde manieren voor, om nummers uit te zoeken zonder dat de eigenaren, van die nummers bedoel ik, in de gaten hebben dat we hun nummers scannen. Dat is een erg sterk punt van ons, ja. Klasse.’

Sportief feliciteerde ik Gerbrand daarmee, want zo bleek zijn naam na aandringen dus te klinken. Dat met die kwaliteit van dat bedrijf van hem, dat ik hem ermede feliciteerde, die Gerbrand.

‘Bedankt hoor. Maar de essentie is dat de stukkenmaker Wallace, zoals hij zich online profileert, op de zwarte lijst van de communicatie-afdeling van Twente staat. Ik ga er dan ook niet langer omheen draaien. En ik roep u hierbij op te stoppen met het afbrandende geschrijf, doe een dringend beroep op uw begrip voor de netelige situatie en vraag, kortom, houd nou eens op met het maken van uw stomme doemstukken. Euhhh, wat vindt u van deze benadering?’

‘Het lijkt me een uitstekende benadering, die beslist voor herhaling vatbaar is,’ complimenteerde ik hem opnieuw. ‘Die benadering is prima. Maar beter belt u gewoon iemand anders met deze benadering. Ik voel me namelijk niet aangesproken. Ga je vriend censureren. Waarom zou ik onder dwang stoppen? Vrijwel niemand leest mee, terwijl duizenden supporters niettemin dagelijks naar nieuwe bijdragen en commentaren, waaronder enige columns, uitkijken. Wie uit eigen beweging besluit wél te lezen, heeft daar achteraf geen spijt van gehad. Daarbij zijn er voor-, mede- en zelfs wat tegenstanders, zoals je verwachten mag. Dat krijg je bij reeël kritische stukken die de kern van de problematieken raken. Daar kunnen menschen niet goed van zijn, vooral zij die voor de club werken of de club zelfs aansturen. Of in een Twente pyaam slapen. Het zal je ook maar geschreven worden, nietwaar? Momenteel leven we in de duistere dagen van de inkakkerij en van oom Schreuder, waar niemand vrolijk van is. Dat ik die kwalijke zaak op harde toon aankaart vindt meer bijval dan boegeroep. Het kan me echt niks verrotten hoe ze daar in het stadion tegen aankijken. Gerbrand…?‘

Gerbrand zuchtte een keer.

‘Het is de kunst, Wallace, om de zaken van de andere, van de meer positieve kant te beschouwen. Niets is zo slecht of er zit een leuke kant aan. Heus wel. Laat je behandelen. Draai het om in je hoofd, verander van insteek. Je lezersvolk zal het enorm waarderen.’

Alsof het me bezighield wat het lezersvolk wel of niet, meer hetzij minder waardeert. Echt niet. Niemand hoeft enige druk te voelen om mijn spannende afleveringen te lezen, welnee, alles staat u vrij. En niks staat op vaste schroeven.

Ik verzekerde de adviseur dat ik mijn stijl niet veranderen zou, noch de gangbare teneur van de strekking. Hij kon het er op zijn manier mee doen.

‘En wat is er precies zo negatief,’ wilde ik graag nog weten, ‘is dat trouwens geen kwestie van persoonlijk ervaren en beleven?‘

Ik begon Gerbrand met zijn instemming in willekeurige volgorde mijn complete manege aan stokpaardjes voor te leggen.

‘Inkakken?’

‘Erg negatief,’ reageerde hij.

‘Lauw?’

‘Ook niet positief bedoeld.’

‘Jan Klaassen?’

‘Castaignos? Realistisch.‘

‘Dorpspastoor.’

‘Tja, die is makkelijk.’

‘Breedtebreien?’

Gerbrand vroeg me dat eens te herhalen.

‘Ik ken die term niet, het spijt me. Hier kan ik geen waardeoordeel aan koppelen,’ zei hij.

‘Het is een tactiek. Gepaard gaande met vele meters inschijten.’

‘Negatief.’

We kwamen ten slotte toch maar overeen dat de gang van zaken niet of nauwelijks gewijzigd zou gaan worden. Daarmee trok ik volgens verwachting de morele overwinning over de streep.

‘Erg jammer, het is niet in het belang van de club en haar aanhang dat alles zo negatief en mateloos kritisch benaderd wordt. Datzelfde standpunt heb ik ook aan de kraante voorgelegd tijdens het voorbije conflict. Uiteindelijk hebben die mensen dat zelf ook in gezien. Mogelijk uit angst voor ledenverlies zijn we nader tot elkaar gekomen.’ Er klonk trots door in zijn stemgeluid.

‘Gefeliciteerd. Je doet goed werk, man. Een beetje voor de goodwill in de wereld opkomen. Zie je het mij doen? Nee, ik ook niet. Gerbrand, we gaan er niet uit komen. Logisch. Succes in je leven en de groeten aan de ja-knikkers.’

‘Cynisch,’ ving ik nog net op.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

10 reacties op “Denk eens niet doem

 1. ber

  Mooi stuk. Zou zo maar kunnen dit…

    /   Beantwoorden  / 
  1. dinkeltukker

   Gaan we zondag weer een inkakpotje zien, ber? Wat dunk oe?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ber

    Ja ik vrees van wel. Ons trainer heeft zwolle alweer verheerlijkt en ik heb nou niet het idee dat de spelopvatting veranderd is… gewoon balletje breed.. misschien een goaltje maar zeker twee tegen.. wat jij Dinkel?

      /   Beantwoorden  / 
    1. dinkeltukker

     Ber, ik denk dat wij o.b.v.inzet en strijdlust weer tekort schieten. Daardoor worden er weer 2 punten onnodig ingeleverd.2-2 gok ik.

       /   Beantwoorden  / 
     1. ber

      Ja Dinkel, dat vrees ik ook. Het wordt weer tijd voor een grote pot met pindakaas in een cadeaumand met fruit, afgeleverd aan de selectie. ‘Dat ze maar groot en sterk mogen worden’
      Herhaling van zetten… 4 jaar op rij… om in Wallace’ woorden te spreken: NEXT

        /  
 2. Paul

  In een oogopslag zie ik weer een waardeloos avondje V I op tv met Valentijn Driessen wordt het weer een avondje formeel .Kunnen ze beter Leo Driessen op de stoel zetten . Hadden we nog kunnen lachen . Ik schijt op Valentijn Driessen die telegraaf droeftoeter . Ik zappy zappy maar ergens anders naar toe .

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paul

  In een oogopslag zag ik die droeftoeter V Driessen zitten .Kunnen ze beter Leo Driessen op de stoel zetten . Valt er nog wat te lachens .Dan dat geformeel van de telegraaf rioolput onzin courant prut journalisten zijn mensen die wat iedereen ziet zij gaan opschrijven en later op toilet je kont mee kunt afvegen .Je hele programma wordt verstoord als je een journalist in V I binnenhaalt .

    /   Beantwoorden  / 
 4. Paul

  Joop Munsterman moet het stadion eens aan 3 grachten dichtgooien en er echt een Engelse sfeer van maken die angsthaas . Bij Ajax doen ze dat tegenwoordig ook goed . Bij Feyenoord zitten de fans bijkans op de lip . Ik wordt zo beroerd van die gracht dat ik denk ZIT IK IN DE DDR . En dan dat gestaar van dat achterlijke volk dat zich Steward noemt met een I Q van 50 OOOOOOH wat zijn wij trots dat wij Stewards zijn . Ze kunnen nog geen atoombom ontdekken bij de supporters ………straks gaat Alfred zich ook weer indekken met zijn praatjes

    /   Beantwoorden  / 
 5. twentemax

  Dit vraagt om een stadion verbod Wallace! Nee, gein mooi stuk.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.