Onmeunig beu

Er wordt opnieuw enorm gekankerd op Twente en het voetbal zoals Schreuder dat graag gepraktiseerd ziet door zijn lauwe lichtgewichtjes op het veld. Het is me een gesteun en ook een gemor op de tribuuns, die nu zienderogen leger en leger blijven. De tendens is dalende, menschen. Het lijkt wel of iedereen ineens anti-eigenste club geworden is. Rare gewaarwording, maar heel begrijpelijk tegelijk. Zonder prijs vinden successupporters er so wie so nooit een zak aan en ook de door degradatie en amper afgewende bankroeten en dergelijke vuile wateren meer gewassen en onaantastbare diehards, ook die gasten, zoals ondergetekende; kalend (die anderen, bedoel ik) en op naar de 50, hebben het wel even gehad met het gebrei, gehannes en het plichtmatige geslof. Vrijwel iedereen is het onmeunig beu. Er zit ook zó ontzettend niks in!

De pet- en sjaalcommune probeert de wild laaiende kritiek allicht in te dammen door voorzichtig de dooddoener over tafel te brengen dat ‘een keer verliezen er… gewoon bij hoort.’ Dat het pijn doet, niet zou moeten mogen en dat het na drie dagen weer verdwijnt, dat rotgevoel. Typisch pet-en sjaaldragers, altijd op zoek naar hoop voor morgen. Verliezen kan? Thuis, van Grunn? NAC verliest thuis soms van Grunn. Er is geen hoop, het wordt ook niet aans meer, zoals het nu is, zo blijft het; het is Joop en Alfred, hand in hand huppelt dat koppel de komende 10 jaar weg richting de horizon. Joop wil zijn schulden gaan aflossen met de miljoenen uit transfers van de door brei-goeroe Alfred ontwikkelde talenten en op die manier leven ze samen nog lang en gelukkig. Zij wel, ja.

Voetbal draait, behalve om van alles, voornamelijk ook om identificatie. Het huidige FC Twente is minutieus ontdaan van vedetten, sterren, personalities en Special One’s. We zien een willekeurige verzameling jongelingen, behept met meer of aanmerkelijk minder talent, maar zo goed als allen gespeend van agressiviteit of (gezonde) bloeddorstigheid, desnoods maar eens ongezonde bloeddorstigheid. Menschen hebben in het dagelijks leven voorbeelden nodig om tegen op te kijken of zich aan op te trekken. Modellen die een inspirerende rol vervullen op het wereldtoneel, niet in de laatste plaats de meer verheven columnisten, in sommige gevallen.

Nu is het waar dat er geen rooie cent ligt bij Twente. Alles is op. Het is niet zo dat Joop en Aldo niet zouden hebben gezegd dat de financiële troep bijna op een faillissement was uitgelopen. Dat hebben ze niet ontkend, dat het erg penibel was en dat daarom Doyen gebeld is omdat de bank alle kredieten bevroor. We wisten dat er geen kwalitatief enigzins vergelijkbare vervanger voor Dusan Tadic zou komen. Dat zat er niet meer in, dat de ene special one haast binnen 24 uur werd opgevolgd door een volgende. Verrek, we wisten het gewoon en toch valt het zo tegen allemaal, om het heden naast dat recente verleden te leggen. De klasse van Tadic en het aanstekelijke enthousiasme van Promes, die het begrip spelvreugde wekelijks handen en voeten gaf. Lekkere spelers, maar we zijn ze kwijt. Nu moeten we ons dus maar tevreden stellen met de tamelijk hulpeloos ogende achterblijvers. Zijn er nog spelers waar de jeugd zich mee vereenzelvigen kan?

Nu ik eraan denk: bestaat er zoiets als een fanclub van Luc Castaignos? Die we momenteel, zo schrijnend als het is, toch wel de meest tot de verbeelding sprekende FC Twente voetballer kunnen noemen… Castaignos, een beperkte sappelaar. Het huidige icoon. De favoriete poster boven jongensbedden. (Weet u zelf dat er zelfs tongen zijn die beweren dat Luc posters van jongetjes boven zijn bed heeft hangen? En dan nog?) Ik krijg daar een triest gevoel bij. Niet bij de slaapkamer van Castaignos, maar bij zijn status als rolmodel. Wat voor gevoel ik bij de overige mateloze middelmaat Marsman, Schilder, Miyaichi, Martina, Bengtsson en Mokhtar krijg, daar zal ik me maar over stil houden.

Het zou zo moeten zijn dat je de hele wedstrijddag moet pissen van de spanning en verlangen, maar die aandrang heeft plaats gemaakt voor een rare kronkel in je darmen en het lozen van een heel salvo angstwindjes. Jammer. Supporters moeten branden van goede zin om weer te mogen afreizen naar de rooie tempel. Vroeger kon ik er bijna niet van vreten, op Europacup-avonden. Helemaal als er spelers lopen die willen en die MOGEN strijden en die je verwennen met acties, met de lekkerste goals en met onbehouwen geweld. Geweld, ja. Wat verlang ik naar een stoppelige Argentijn uit de middenmoot van de bajescompetitie van Mar del Plata; een echte schopper, centraal op het middenveld. Onder de tattoos, met een woest kapsel en een getekende kop boven het atletische en beenharde lijf van de tienkamper. Technisch niet de meest tot de verbeelding sprekende, maar fysiek en mentaal ongenaakbaar. Diego Simeone look-a-like met een vreemde sik en afhangende bakkenbaarden. Een Dalton brother van het zuiverste water. Een gokker, womaniser, een drinker en roker ineen.

Onbewust schets ik hiermee de contouren van een evenbeeld van Theo Janssen, op die dikke pens na. Theo Janssen gaf Twente een karakteristiek, uniek voorkomen, een stempel en die heerlijke zweem van onoverwinnelijkheid. Theo in Moskou, op de kunststoffen ijspiste tegen Rubin Kazan. Trok alles naar zich toe en tartte elke temperatuur. De petto’s en sjalo’s onder ons moesten van zijn private handel en wandel niks weten, maar op het veld had hij alleen nog bewonderaars. Een ongekunstelde volksjongen, wars van de schijnwereld achter de schermen, pur sang liefhebber van het spel. Voor God of gebod niet bang, of hoe zeg je dat?
Ze sterven uit, zo hoor je vaak. Volgens mij zijn ze allang van de aardbodem verdwenen, van de peilloze bodem die Eredivisie heet in elk geval. De personalities, ze zijn allemaal kapot gemalen in de lauwe Schredder der Slapte en Beschetenheid, waar je als ruige winnaar, als vieze klootzak in gaat en als kleurloze breedlegger op pastelgroene, fucking wollen kicksen weer uitgeperst wordt. Joop is er ook schuld aan. Alles moet keurig, niemand mag een boertje doen, eenheid in doen en laten. Wat ‘ne lol.

Soms wil het helpen als een jonge en bleke selectie geleid wordt door een aparte, eigenzinnige coach die de boel aanjaagt en voor reuring zorgt in de media. Die geliefd wordt door de eigenste fans en gehaat door alle anderen. Die bestaan gelukkig nog steeds. Verbeek, Klopp, Mourinho, Simeone. Ook op dat vlak heeft Joop de plank dramatisch mis geslagen. Het duo Jansen-Schreuder heeft best kennis van voetbalzaken en van pedagogiek en periodisering-dingen, maar ik denk dat er bij de Belastingdienst veel charismatischer types door de gangen lopen. Alfred Schreuder is geen man waar menschen zich makkelijk mee kunnen identificeren en als je tot overmaat van ramp ook nog zulk bang en akelig omzichtig voetbal propageert werk je zelfs afkeer in de hand.

Je krijgt een beetje de indruk dat alles in het teken staat van de sanering en de aflossing. Jong talent halen, persoonlijk ontwikkelen en snel weer met winst verkopen, waardoor gaten gedicht blijven worden. Hoe het elftal rendeert, dat de menschen hun ontevredenheid uiten, waar het begrip spelvreugde op gebaseerd is, of het nog wel… tof is om naar te kijken… zouden ze zich daar druk om maken in het stadion? Het is kille transfer-economie, geen amusementindustrie. En supporters zijn noodzakelijk behang. Maar we gaan, clubliefde maakt blind. Ooit komt de dag wel weer dat we een beetje voelen dat de club toch vooral van ons is. Of dat onder Schreuder zal zijn is wel duidelijk, ja. Dat wordt een meubelstuk, die blijft hier langer plakken dan Martin Peters. Joop ziet een Wenger in Alfred. Veel supporters begrijpen niet wat hij er überhaupt in ziet. Op dit moment zie ik er zelf al een antiek dressoir in, een stoffige kast die een vergeelde plek op de muur achterlaat en waar je jarenlang je grote teen tegen stoot. Au!

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

8 reacties op “Onmeunig beu

 1. Tubbig

  Prachtig geschreven en o zo waar…pijnlijk waar…

    /   Beantwoorden  / 
 2. ber

  Prachtstuk.. zeer pijnlijk.
  Weet je wallace, wanneer hebben we leuk voetbal gezien voor het laatst in Enschede? ruim een jaar geleden.. begin vorig seizoen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Leuk voetbal…daar vraag je me wat, zeg…eens kijken wanneer dat zo ongeveer voor het laatst geweest moet zijn…euhhhh…schijt, wat moet ik weer een eind teug gaan…toe…wacht eens…nee, ik kom er niet uit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. ber

    Idd, zo gaat het ook in mijn hoofd….

      /   Beantwoorden  / 
 3. dinkeltukker

  Het voetbal is van en voor de supporters en fc twente is in een moordend tempo bezig deze weg te jagen. Het is alsof joop liever een leeg stadion zonder hypotheek heeft dan een volle bak met hypotheek. In mijn vak gaan velen hun jaarkaart niet verlengen. Deze geluiden moeten toch ook in de burelen van de bestuurskamer doorsijpelen? Mulder.schreuder.pahlplatz. sorry, maar daar komen wij niet verder mee. Op twentefans.nl druipt de ergernis er vanaf maar niemand die doorpakt. Heel erg triest maar vooral heel erg onnodig. Joop, stuur alfredo op kerstreces!!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. twente madmax

  Het hart van de club wordt vergeten. En dat zijn wij de supporters! Je identiteit raak je bijna kwijt door de groei van een fris provincie clubje naar een club die moet presteren! Ergens is iets gewoon mis gegaan. Volgens mij moet je eerst akelig naar beneden donderen voordat dat iedereen duidelijk is! Waar is de eenheid, de uitstraling waar iedereen zo trots op is? ????? Commercie en zakelijkheid gaan de club nekken, misschien moeten we eerst wel zorgen dat dit eindelijk bij Joop en de zijnen door dringt. Laten we hen uitfluiten en niet die jonge keeper die zn best doet maar er in feite ook niks aandoen kan. Wat zegt VAK P? Ik hoor niks?

    /   Beantwoorden  / 
 5. twente madmax

  Ik ben trouwens gewoon max maar in een andere uitvoering!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Paul

  Hij lult en lult en lult uit zijn nek .Sinterklaas Alfred .Overal verschuilt de Sinterklaas alfred zijn schimmel achter de bomen .Het schimmel schuurt hem intussen door zijn benen .Nu lult Sinterklaas Alfred dat hij tevreden is met de derde plaats en vijfde begroting van Nederland .De meeste clubs schrijven maar wat op dat weten we wel .Feyenoord had spelers duur verkocht en hup de begroting op papier ging omhoog naar 49 miljoen .Maar verkoop van spelers heeft niets te maken met begroting.Begroting zijn inkomsten van publiek sponsors cartering verdiensten tv gelden enz enz .Feyenoord had van een berg schulden en plotseling konden ze zelfs over de berg vliegen . En nu zeg Sint Alfred dat Twente de vijfde begroting heeft van Nederland .Sint Alfred kan zo de VVD in naast Leugenaar Mark Rutte gaan zitten en hartelijk blijven lachen . De Voetbal Edison Prijs is afgelopen weekeinde tegen Fc Groningen al vergeven aan Afred .Sint Alfred leert de voetballers namelijk om met de rug naar de bal te gaan staan .Zie de aanval van Fc Groningen de 0-1 . De laatste man van Groningen pingelde zich vorige week bijkans van de eigen 16 meter tussen de 2 Twente spitzen door en tegelijkertijd liepen de Twente achterhoede spelers al met hun rug naar de bal als kleine jongetjes terug naar de eigen 16 . Daar stonden ze al terwijl de Gronings laatste man de bal iets naar links passte door liep en de bal terug kreeg en vrijelijke doortocht had om een pass te geven aan de Gronings rechtsbuiten en de Twente verdediging met 6 man in 16 lucht stond te dekken .Het was het Deja Vu gevoel zoals tegen Ajax was geweest . Afred is met zijn tactisch en technisch vermogen om te huilen . Nu gaat Sint Alfred zich na zondagmiddag zich weer verschuilen achter Ach we hebben Castaignos er niet meer bij .En zo verschuilt Sint Alfred zich dat het een lieve lust is .Zal Alfred wel hebben geleerd van Koning Joop . Bij Vitesse weten ze inmiddels ook wel dat je het middenveld in handen hebt als de tegenpartij als arme sloebers bij minste en geringste naar hun eigen 16 gaan sjokken . Geef er maar eens let op.Bij een lange sprint staan de Twente verdedigers in eigen 16 gewoon naar adem te happen .Ze vallen nog net niet om .Ze durven niet eens op buitenspel te gaan spelen.Er is totaal geen leiding in de achterhoede.Er worden geen aanwijzingen nog mondelijk geschreeuw in de achterhoede . Van zulke voetballers kun je ook niet veel van verwachten .Labiel elftal met een labiele trainer .

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.