De preek van Verbeek

Elk uur krijgt het filmpje van Fox duizenden nieuwe hits; de prachtige motivatieles van Gertjan Verbeek na Vitesse-Go Ahead Eagles is hot op Youtube. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar op zeker moment zet iemand zo’n opname dus… over van de website van Foxsport naar Youtube, waardoor het bereik en de impact ervan nog groter wordt. Noemen ze dat geen uploaden? Manmanman, wat weet ik weinig van die shit.

Wat een geweldig filmpje was het eigenlijk ook. Verbeek, de werkloze IJzeren Hein van het gilde die slappe lul Jan-Arie van der Heijden vurig de les leest over hoe je met malkander passie en strijd en doodsverachting moet opbrengen wanneer de zaken niet zo vlotten op het veld. Dat je mekaar een keer geen mietje moet noemen, maar recht in de kwek de waarheid moet toe schreeuwen. Gertjan balde zijn vuist, de schuimvlokken waaiden uit zijn mondhoeken, terwijl Jan-Arie er als de dooie brugklasser met afhangende schouders naar stond te luisteren. Soms wilde hij wat zeggen, maar de woest gebarende Verbeek liet zich niet interrumperen en blafte geestdriftig door. Ge-nie-ten.

Voor Peter Bosz, nog zo’n oud wijf, was het spontane optreden van Verbeek niet zo geslaagd. Bosz noemde het natuurlijk weer oncollegiaal. Beter houdt hij zijn bek. Bij Fox bleven ze nog dagenlang enorm onder de indruk van Gertjan’s uitbrander. De redactie werd bedolven met complimenten, alsof zij er wat mee te maken hadden. In navolging van de Tafel van Kees op de zondagochtend heeft het enthousiaste productieteam nu snel een aardig format bedacht voor een nieuw, wekelijks terugkerend program: De preek van Verbeek. Elke zondagavond tussen 8 en 9. Verbeek, die tijd zat heeft en anders maar 24 uur op 7 dagen loopt te klussen, zal onaangekondigd trainingen van clubs bezoeken en vervolgens spelers en trainers aanspreken (aanvallen) op hun ogenschijnlijk gebrek aan beleving, bezieling en inzet. Aanvankelijk aarzelde Gertjan wel; de kritiek van Bosz zou best eens gedeeld kunnen worden door het gehele betaalde voetbal, maar met kritiek had de programdirecteur van Fox Sports niks te maken.

‘Wij betalen de clubs, dus kunnen ze de bek beter dicht houden. Wie bepaalt moet betalen. En wij betalen. Daarnaast krijgt de kijker een mooi beeld van hoe die mannetjes met negatieve aandacht omgaan. Ze zullen er van leren of ze zullen er niks van opsteken,’ sprak de directeur hoopvol. Verbeek ging alsnog akkoord. Een uitzendschema werd opgesteld en afgelopen maandag waren de eerste opnames. De keus van de redactie voor de allereerste aflevering was, hoe schokkend weer, gevallen op FC Twente. Daar had Gertjan wel begrip voor gehad.
‘Stelletje trutjes, in Enschede. Maar dat is vooral het werk van Schreuder, geloof ik. Ik ga erop af.’

Redacteuren maakten high fives en Verbeek spuugde grijnzend in zijn grove werkmanspoten. De vrouwelijke bos haar danste op zijn getekende knar. Afgelopen maandagmorgen pootte Verbeek zijn Harley D. bij de ingang van het trainingscomplex neer en stiefelde met ferme passen richting velden, gevolgd door een cameraploeg van twee jongens.
‘Draaien we al ?’
‘We draaien. Hij kan,’ zei de geluidsman.
Daar kwam Dico Koppers aan. Ondanks de best te harden temperatuur van 9 graden boven de nul was de reserveback dik ingepakt met een muts, wanten, een fucking nekwarmer en een dubbele legging.
Verbeek liet hem passeren, en riep toen: ‘Hé Koppers, man, kijk eens hoe je erbij loopt! Wat is dat, man? In de strenge winter is het pas koud. Laat je niet zo kennen! Schouders naar achteren, doe je hoofd omhoog. Ben je depressief? Is je vriend bij je weg of zo? Haal je handen uit je zakken, man. Dat ziet er toch niet uit, of wel? Je straalt uit dat je nu al moe bent, terwijl de training nog moet beginnen! Hé, kom nou toch eens op, toon eens kloten, snap je wat ik bedoel?!‘

Een paar oude lullen van de immer presente technische commissie lachten Verbeek toe.
‘Zeg ‘t ze moar, Geit Jah, een aander doot neeg!’
Even later begon de training. Elk van de vier vaste leden van het trainerscollectief nam een combinatie-oefening voor zijn rekening. Paalplaats had een groep met Bjelland, Engelaar, Mokotjo, Ould-Chikh en Zschusschen onder zijn hoede. De bal werd traag en ongeïnspireerd rondgebreid. Verbeek keek het hoofdschuddend aan.
‘Hé Paalplaats, gooi er eens wat vuur in, man! Die gasten lopen de kantjes eraf, zie je dat niet? Kom op hé, waarom is het allemaal zo godvergeten lauw hier, zeg? Hé Bjelland, het is je ouwe moer niet of wel soms!’

De rondhangende bejaarden hadden dikke lol. Hoofdtrainer Schreuder werd Verbeek gewaar. Hij liep naar Jansen en Mulder en haalde zijn mobiel tevoorschijn. Verbeek begaf zich naar het groepje van Mulder en gaf Bengtsson een ontzettende uitbrander. De Zweed met de baard keek alsof hij in zijn broek had gescheten. Ineens verscheen perschef Peters ten tonele, vergezeld van een steward. Hij tikte Gert Jan op zijn schouder en vroeg wat de bedoeling was van de aanwezigheid van de camera van Fox. Verbeek keek verbaasd op.
‘Hoezo, we draaien hier opnames van mijn nieuwe program. Mag dat niet dan?‘
‘Nou,’ stamelde de Twentse media-loopjongen, ‘euh… we waren hier graag van tevoren over ingelicht, zodat ik Joop, Alfred en zijn…’ Verbeek ging recht voor Peters staan en begon aan een nieuwe tirade waar de stukken af vlogen:
‘Moet jij eens goed luisteren, ik ben hier om die selectie wat mentaliteit bij te brengen, snap je wat ik bedoel?! Ga jij eens wat journalisten bellen, of zo. Ik ben geen journalist, of wel soms! Maak dat je wegkomt man en neem je neefje mee. Cut!’ De cameraman stopte met draaien. Peters en de steward dropen bescheten af. ‘Wie denk je wel niet wie je bent, joh!‘ riep Gertjan hem nog na.

Schreuder legde de training stil en riep de groep bij elkaar. Hij formeerde twee teams voor de partijvorm. In een gezapig tempo werd de bal door beide elftallen zonder enige overtuiging door het middenveld heen gebreid. Kansen kwamen er niet. Schreuder en Jansen stonden met de capuchon op toe te staren. Een duif streek neer op een hek.
‘Dit is echt niet te geloven,’ sprak Verbeek tot de lens van de camera. ‘Hier wordt een partij ondergaan, er is geen enkele inzet… er gebeurt geen flikker, en kijk eens naar de technische staf… alles is even bloedeloos en slaapverwekkend. Tijd dus voor, precies, tijd voor de preek van Verbeek!’
Gertjan liep het veld in en pakte iedereen die hij tegen kwam bij de schouders beet en rammelde diegene even goed door elkaar.
‘Wat is dat hier, hé! Zeg Schreuder, het lijkt wel een dagverblijf voor ouden-van-dagen, man! Er gebeurt helemaal niks! Engelaar, trek je bek eens los, ze maken er een zootje van, weet je wel! Je verneukt de winstpremie van je collega’s, Schilder!! Waar is de passie gebleven bij Twente? Schandalig! Pak mekaar eens aan, tackle je tegenstander maar een keer, kom op zeg! Als ik bij het vierde van Tubanters kijk zie ik veel meer overgave en intensiteit, ga je schamen! Volgende week moet ik naar Dordrecht, nou, die vechten wel, maar zij kunnen weer niet voetballen, dus daar hoef ik niet naar toe, nee. Terwijl jullie zoveel talent en kwaliteit hebben! Doe er dan wat mee, povvedomme nog aan toe!‘

De technische commissie zeek in de pantalon van het lachen. Schreuder, Jansen, Mulder en Paalplaats trokken zich terug in een dug-out en lieten de afgeblufte selectie onbeschermd achter in de storm van decibellen die Gertjan Verbeek over de zoden liet woeden.
‘Douchen jullie heet of koud, zeg?! Nee, lauw, natuurlijk! Joop kan net zo goed de dames sturen, zondag! Gebruik je lichaam, Ebecilio, je laat je toch niet wegzetten door zo’n Corona, moet je kijken, hij is al weg met de bal! Dit is echt ongelooflijk zo slap!‘

In de dug-out keken de vier coaches zwijgend toe. Mulder zakte onderuit en zei: ‘Ik denk dat de kijkcijfers best goed zullen zijn.’
Michel Jansen knikte instemmend. Schreuder beet op zijn onderlip.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

7 reacties op “De preek van Verbeek

 1. Piet

  Gott, nog nooit zo een hele kolom gelachen. Ik zie het helemaal voor me.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Tubbig

  Ge-ni-aal!!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ber

  Je wordt steeds beter Wallace! In tegenstelling tot onze TS….

    /   Beantwoorden  / 
 4. twente madmax

  Haha zie het zo voor me! Mooi stuk tekst Wallace! Tenminste nog iets om te lachen! Corona heeft bijgetekend dat is ook mooi dus gaan we maar vrolijk op zondag an!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Dinkeltukker

  Is ook eigenlijk wel weer triest dat we om zo’n stukje moeten lachen. We willen het immers zo graag zien. Strijd, beleving en passie en vooral duidelijke mannentaal.
  Zondag kunnen we volgende “Alfredpiepraat” verwachten.
  Twente verliest met 1-0. Alfred;’ondanks het verlies heb ik vandaag weer vele goede dingen gezien’
  Twente verliest met ruime cijfers. Alfred;’dat kan echt niet, dat zal anders moeten’
  Twente speelt gelijk. Alfred;’we zijn weer een stukje gegroeid deze week’
  Twente wint per ongeluk. Alfred;’Ik zag de hele week al op de training, dat de jongens ontzettend veel stappen gemaakt hebben’ Dit was Brandpunt. Goedenavond!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Paul

  Wallace 9+ enig hahaha

    /   Beantwoorden  / 
 7. twente madmax

  Maar er is weinig over van de gezellige club uit het oosten die aantrekkelijk aanvallend voetbal speelde en waar iedereen respect en bewondering voor had, Waar supporters niet floten maar trouw achter hun elftal bleven staan. Waar verliezen geen schande was want waar met inzet voor de club gevoetbald werd daar mag ook verloren worden. Waar is onze veerkracht? Je kunt zeggen wat je wil maar in Rotterdam kunnen ze dat wel. Van mezelf weet ik dat ik wel blijf komen maar met een ander gevoel. De Twentse trots is dun. Je moet er door! ! Zit niks anders op!
  Wat is het wezen van deze club? ? Waar staan we voor? Zoals het nu gaat dat zijn wij niet! ! Dat is een slap aftreksel van wat we horen te zijn. Zowel op het veld als op de tribunes!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.