Van jaknikkers en Jehova’s

Afgelopen moet het wezen, met 2014. We zullen nog even moeten doorbijten tegen Willem II, wat geheid op een grauw gelijkspel gaat uitlopen, maar dan is het eindelijk voorbij. Klaar met dit voetbaljaar. Het was een helletocht van januari tot en met december. En dan moet de thuiswedstrijd tegen Willem II nog komen! Niet opgeven nu, doorzetten en gewoon gaan en dan maar weer niet winnen. Denk aan het lekkere vreten met Kerst, het illegale Poolse artillerie-vuurwerk ná zes uur ‘s avonds op Oalejoarsdag, het kussen van vreemde wijven in de opvolgende nacht en de dagen nadien, en niet meer omkijken naar het FC Twente jaar. DOE HET NIET.

Jongstleden woensdag had ik een authentieke, een hele echte, met pet en sjaal getooide jaknikker over de vloer, die zichzelf min of meer had uitgenodigd om in mijn woning, met mij nog wel, naar de bekker ontmoeting tegen De Graafschap te komen kijken. Meneer heeft geen Fox en van illegaal computerstreamen had hij niks gehoord. Zou je niet? Een vage voetbalkennis omschrijft zijn status het best.
‘Dat is goed, akkoord. Kom dan maar,‘ zei ik aan de telefoon.
‘Come on Twente Enschede!‘ brulde hij nog.

Jezus, waar begon ik aan. Een jaknikker over de vloer krijgen om samen een wedstrijd van Twente te gaan bekijken is niet iets waar ik als kritisch realist vaak aan begin. Het vreet energie bij je weg. De aanblik van het blije hoofd bezorgt me steeds weer een narrig gevoel. En aan die narrigheid geef ik dan vanzelfsprekend uiting. Zijn onverwoestbare optimisme is zo aanwezig dat ik nauwelijks nog reageer op zijn belachelijke lofuitingen en verwachtingen.

‘Martina ontwikkelt zich geweldig, het is een sterke atleet,’ lulde de jaknikker gaandeweg de afschuwelijke eerste helft in de ruimte. De Graafschap had zojuist op 2-0 moeten komen, waarbij de Twentse defensie opzichtig stond te pitten. Koekoek Martina allicht voorop.
‘Dat ben ik niet met je eens,’ vond ik. ’Nog bier, anders?‘
Hij bedankte, – want hij had er immers al één op, jongensjongensjongens – en ging dreigend voor me staan. Zijn kop liep behoorlijk rood aan. Het was al flink behaaglijk in de kamer, misschien moest hij zijn pet en sjaal maar eens af doen?
‘Wel hoor, hoe kom je daar bij, die jongen is de laatste tijd juist heel erg rustig geworden aan de bal! Ik mag hem geern zeen indribbelen!’
‘Je houdt telkens weer je hart vast met die paniekzaaier… Soms denk ik dat hij er werkelijk geen ene kloten van kan, weet je wel.’

Met een blik vol medelijden keek de jaknikker me daarna aan. Hij zag in mij een klein hertje dat zijn pootje had verstuikt en daar zachtjens om weende in het groot, donker bos. Zo keek hij naar zijn gastheer, je had het moeten zien. Daarop zei hij zelfs nog dat ik niet veel voetbalinzicht had meegekregen bij de geboorte. Dat hij vond dat ik zo negatief tegen Twente aankeek. Alsof er in mijn beleving nooit meer iets wilde deugen bij de club. Zo cynisch en zo zwartgallig en zo bah. Hij begreep echt niet hoe iemand zich op die kritische manier nog fan durfde te noemen, of het zo kon blijven voelen, het fan wezen en hij was maar wat blij voor zichzelf dat hij niet zo was als ik. Ook brak hij zowaar een lans voor Schreuder. Het kon allicht niet uitblijven.

‘Schreuder geldt als een ontzettend groot trainerstalent. Wat een rust en een overtuiging straalt die man uit! Zondagavond sprak Van Marwijk met veel respect over Alfred, die heeft hem heel hoog zitten.’
‘Oh, maar dat heb ik ook. Bij mij hangt-ie aan de hoogste boom, de brandweer kan er eens niet bij komen.’
Na de wedstrijd, die inderdaad beslist werd door een paar heerlijke goals, dat wel, werkte ik de jaknikker met zachte dwang naar de deur, want hij ging helemaal los over nieuw elan, een knop die was om gegaan, de finale in De Kuip en dat PSV en Ajax en dat Feyenoord zeker, nog veel van Twente te duchten zouden krijgen in 2015.
‘Ja, bedankt, rijd voorzichtig. En doei.’ Deur dicht. Hij moest zijn voet schielijk weg trekken.

Terug in de living, waar de penetrante geur van bedwelmend optimisme was blijven hangen, zag ik een gevouwen stuk papier op de verlaten fauteuil van de jaknikker liggen. Dat had ik daar niet achter gelaten, wist ik wel zeker. Het moest, kortom, per ongeluk uit de kontzak van de jaknikker
zijn gevallen. Of gegleden. Geen idee, mij was het volstrekt ontgaan. En hem ook, vermoedde ik toen nochtans. Als het een belangrijk document was zou ik hem wel bellen, eventueel; in 2015, een keer bellen, na Pasen, of zo. Ik pakte het stuk papier, ontvouwde het dus maar en begon te lezen terwijl ik me achterover liet vallen op de canapé. De tekst luidde zo:

DE 10 GOUDEN REGELS VOOR GOED SUPPORTERSCHAP
1. Wees FC Twente altijd welgevallig in woord en gebaar. Behoud kritiek voor U en zet mede supporters op hun plek wanneer zij club en spelers wel negatief benoemen.
2. Draag uw clubsjaal en clubpet waar mogelijk in het openbaar en laat u er nooit van weerhouden. FC Twente zit in uw hart, schaamte daarover bestaat niet. Zwaai uw kleur!
3. Steek zoveel mogelijk geld in uw club en laat zeker driemaal per maand uw gezicht zien in de fraaie fanstore. Al heeft u feitelijk niks van het assortiment nodig; investeer in de clubkas!
4. Steun de club in thuis- en in uitwedstrijden. Afstanden mogen geen enkele rol spelen.
5. Benoem de club in uw gebeden, thuis hardop en bij kerkbezoek in uw gedachten. Baadt het niet, u weet zelf dat het evenmin vermag te schaden.
6. Verlang reikhalzend naar het nieuwe seizoen tijdens de zomerperiode en hetzelfde geldt voor de winterpauze ten aanzien van de hervatting van de competitie.
7. Verdiep U op momenten van ledigheid en opperste verveling in het verleden van Uw club. Want zonder verleden geen toekomst. Deel uw kennis met familie en vrienden, zodat ook ook zij deelgenoot worden van onze grootse historie.
8. Bezoek trainingen, kaart- en bingoavonden, voorlichtingen, herdenkingen en feestgelegenheden. Een echte supporter wil zoveel mogelijk betrokkenheid tonen én ervaren.
9. Kent U persoonlijk supporters die zich regelmatig te kritisch en negatief over de club uiten, probeer hen zodanig te motiveren en te inspireren dat ook zij na verloop van tijd weer het helle supportersvuur door hun afvallige donder voelen branden!
10. Als U dagelijks de negen voorgaande regels in herinnering roept en ze daadwerkelijk praktiseert, mag U zichzelf een echte FC Twente volgeling noemen!

Wat, hoe, huh… Verbijsterd kwam ik overeind. Ik keek opzij naar de spiegel en zag ineens de ultieme afvallige staan. Dat was ‘m, wiens brandend hellevuur nog wat zwakjes siste! Ziet hem aan, de negativo die zijn club zo meedogenloos basht! Ineens begreep ik ook waarom punt 9 vet gedrukt stond… Wat de jaknikker kwam doen en dat hij dit vel papier… bewust had laten slingeren. De ouderling en de afgedwaalde… Ja, het voelde alsof er een Jehova-getuige op visite was geweest, die een hele dikke poot tussen de deur had gezet, zich naar binnen had geouwehoerd en urenlang zijn giftige lauwheid door mijn woning had geblazen. Het greep me onmiddellijk naar de strot… Met de voordeur op een kier sprintte ik zonder jas krijsend de ijskoude avond in.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

10 reacties op “Van jaknikkers en Jehova’s

 1. Moeke

  Een waardige afsluiting Wallace, petje af en sleep je er doorheen vanmiddag :) .

    /   Beantwoorden  / 
 2. twente madmax

  Hej Wallace je krijgt vanmiddag een kraslot als supporter! Met gratis korting voor de fans om in de fanstore op te maken. Geweldig toch! Hoop dat 2015 meer brengt maar denk het niet. Verwacht niet veel van vanmiddag. De heren zijn nog moe van afgelopen woensdag. En Willem II heeft net wel de pit die wij niet hebben. Of er moet zich een kerstwonder voltrekken! You never know!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Mevrouw U weet zelf toch hoe dat zit met dit soort shit. Ik bedoel; 30.000 man krast en wat krijgt 30.000 man ? ‘Ne ballon met een tekst over Kerst. En maar hopen dat ze er andere meuk bij kopen als ze eenmaal binnen zijn. FC Marketing.
   Beter sturen ze de scouting weer op pad, of laten ze de nieuwe directeur Barend van der Geld die McIntosh meenemen uit Leeuwarden; beer van een centrumverdediger, hard, groot en snel en 25 jaar. Martina, Breukers en Bengtsson verkopen. Zo, ik ben klaar en bereid me gefocust voor op de tekst op de ballon. Prettige Kerstdagen, zoiets ? Goede Kerst en een Voorspoedig 2015 ? Jezus, wat een treurnis.

     /   Beantwoorden  / 
   1. twente madmax

    Ja ik ben ook van t geloof afgestapt en in wonderen geloof ik ook niet. Maar wel in goede mensen op een goede plek. Maar dat zit er de eerste tien jaar weer niet in. Dus kritisch en met hoop op betere tijden gaan we naar de wedstrijd! Krassen of niet we moeten er toch door en wie weet als we tachtig zijn worden we weer eens kampioen. You never never never know! K heb wel gruwelijk de pest an Jehova s trouwens.

    Sterkte ook deze middag !

      /   Beantwoorden  / 
 3. twente madmax

  Alessio da Cruz uit de A1
  Alfred gelooft wel in wonderen…….

  Jesus en da Cruz….

  Klinkt wel als wonderen die de wereld nog nie uut bint

    /   Beantwoorden  / 
 4. johan

  mensen, wie snapt het nog???
  >>>Schreuder wil zondag het jaar goed afsluiten. “De drie punten is het enige wat telt. Daarnaast willen we het publiek wat bieden, dat verdienen ze.”<<<
  Opeens wordt me veel duidelijk hie die opdrachten richting spelers gaan… Het enige, e-ni-ge, 1-nigwe, 1, dat is één ding, één-nige EENige, hoe wil je het hebben? Voor mijzelf is het het niet het EENige dat telt die 3 punten, ik snak naar een fatsoenlijke pot voetbal, het snot voor de ogen, grashappen, WERK'N!, godverdomme! Living dead Alfred hef ut nie begrepen. Wil de 3 punten lauw binnenhalen en bedenk zich dan , o ja , er is ook nog publiek en komt dan met de nabrander:"Daarnaast willen we het publiek wat bieden, dat verdienen ze" Wat het publiek verdiend is een staf die niet doet alsof we elke week tegen Bayern of Barca moeten en ze stijf van de zenuwen als dooie aardappelzakken over het veld laat hobbelen, maar de spelers met bravour en trots laat strijden, zodat je in ieder geval als supporter het gevoel hebt dat het de heren interesseert dat ik me weer naar het stadion heb gesleept. Kom op Alfred, wat de supporters verdienen ga jij in jouw dagen bij Twente echt niet meer terug betalen. Als het aan jou had gelegen hadden we Corona niet eens meer gehad.

    /   Beantwoorden  / 
 5. ber

  Schreuder heeft nog een contract tot medio 2019.. Das nog vijf jaar… Schreuder heeft nog een contract tot medio 2019.. Das nog vijf jaar… Schreuder heeft nog een contract tot medio 2019.. Das nog vijf jaar… Schreuder heeft nog een contract tot medio 2019.. Das nog vijf jaar…

  Wallace .. held!
  Ik wens je een mooi uiteinde! Net als iedereen hier op het blog ! We hebben mekaar nodig in deze bagger…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Goede dagen en tevens een aangename jaarwisseling gewenst, herr Ber.
   Dankzij de belachelijke overwinning in ondertal zal Schreuder niet alleen de Kerst halen, en die zelfs overleven, maar ook zal hij in Januari voortbreien op zijn levenswerk, want zo mogen we zijn verbintenis met Twente wel gaan beschouwen. Ik heb nog nooit een voetbalcoach meegemaakt die zo’n onverwoestbaar bord voor zijn harses heeft. Vanavond maakt hij de spelers weer tal van belachelijke verwijten waar alleen HIJ verantwoordelijk voor is…De situatie met Schreuder vertoond overeenkomsten met die van het kabinet. Vlak voor het kerstreces -voorlopig- ontsnappen aan ontslag via een nooit verwachtte truc. Terwijl het hele achterland BOE roept. Wordt vervolgd in 2015. Ik denk dat Joop zijn vuile werk over laat aan de nieuwe directeur…Immers, Munsterman heeft zelf gezegd dat hij zo snel mogelijk wilde terugtreden. Joop zal Alfred niet wegsturen, zijn directeur in opdracht van de RvC mogelijk wel. Eerst maar weer een speler verkopen om geld vrij te maken.

     /   Beantwoorden  / 
 6. dinkeltukker

  Schreudert vindt dat de spelers nog veld stappe moeten maken. Ik had vroeger een singletje op de pickup en die bleef steeds op dezelfde plek “hangen” dat was ik na vijf keer spuugzat en heb die single doort midden gebroken. De vingers begonnen vanmiddag weer net zo te jeuken als destijds. Wat een nietszeggende hopeloze jankert.bah.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Paul

  Iedereen weet dat het niet goed zit bij Twente .Joop wil niet in de EL .Daarom deed Alfred steeds rare wisselingen .Laten we niet te dicht op een EL plaats komen .En de spelers zaten weer DAAR KOMEN DE SCHUTTERS met 1-2 achter tegen hoe heten die ook alweer Willem 11 sigaren uit Tilburg . Want de spelers willen Alfred graag weg hebben . En toen werd Alfred wakker met 9 veldspelers .Pompen of verzuipen . Alles wat zich aanvaller noemt melden bij de zeilein alle zijlen bij zetten . Windkracht 11 .Storm de orkaan kwam er aan .Thele stadion ingestort van een orkaan aan geluid .Alle witte zakdoekjes vlogen plots Gods gezicht op . En God keek toe;ja ik zie jullie wel schutteren daar op aarde .God had haast gedacht dat Twente de Europa Cup had gewonnen op Zondag 21 December 2014 . Wat deed die doedelzak van Willem 2 daar in de achterhoede in de laatste seconde bij de 2-2 .Das was weer het voorbeeld der dtumpers . De waarheid is dat het publiek de voetballers naar de overwinning heeft geschreeuwd .Met zulk gekrijs van het publiek moeten je voetbalschoenen er wel aan geloven . Sjapo voor het publiek .

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.