Hossend het nieuwe jaar in

Het liep ondanks alles nog redelijk door tijdens de nieuwjaarsreceptie van FC Twente. Technische staf en spelersgroep kropen bij elkaar onder het genot van lauwe waters. Sponsors, familie, zaakwaarnemers, regionaal journaille, een leren jas namens de Doyen Group, businessrelaties en de welbekende jaknikkers in de hoedanigheid van stijlloos geklede vrijgezellen schuifelden gedwee voorbij aan de machinaal handenschuddende Raad van Commissarissen, managers en debuterende directieleden.

Na een half uur had Joop het wel bekeken. Met een bel zure jus in zijn poten beklom de president het spreekgestoelte, haalde een spiekbriefje uit de binnenzak van zijn jasje, blies eens in de microfoon – PFFFOOOEEEWWW!! – en begon licht transpirerende aan zijn nieuwjaarsrede van 2015…

‘Geachte aanwezigen, relaties en vrienden van FC Twente. Zie ons hier weer staan, allemaal een jaar ouder en wijzer en soms nog grijzer. Sommigen van ons hadden hier eigenlijk niet meer mogen staan. Maar het CWI accepteerde de ontslagaanvragen voor meerdere boventallige administratoren niet, waardoor FC Twente tegen heug en meug hun arbeidsovereenkomsten moest respecteren. Dat heeft de club dus gedaan, zo’n club is Twente ook. Een club die contracten respecteert als het moet. We komen daar later in het jaar op terug. Tegen degenen die het aangaat, wil ik zeggen: tast toe, neem wat te drinken en voel je niet bezwaard. En proost maar op het CWI, wil ik daar meteen bij zeggen…’ Joop haalde even de bekende hand door zijn haardos en vervolgde toen:

‘Goed… 2014 was een beroerd jaar, geachte vrinden. Schei uit. Een beroerd jaar op allerlei terrein, u weet zelf waar ik het over heb. Tijdens de beide Olympische Spelen werd dan wel een karrevracht medailles gewonnen, en op het WK in Brazilië haalden we tegen elke verwachting in zowaar de halve finale onder de souvereine Van Gaal, maar voor velen was 2014 toch vooral het jaar van MH17, pats boem!… van IS, boemboem! en Ebola, pats! BOEM! … Dat hakte er allemaal flink in en de financiële crisis liet zich evenmin definitief verdrijven, al zijn er momenteel tekenen van herstel waarneembaar, we gaan het zien…

De betaald voetbalorganisaties kwamen andermaal in zwaar weer terecht. Zoals bekend bevindt FC Twente zich nog steeds in het oog van de orkaan waar het de centen betreft. Het gaat niet zo goed. We hebben tegenslag te verduren. Dat is geen nieuws, toch staan de kranten er weer vol van. Ons streven blijft onveranderd om afscheid te nemen van de categorie 1, een vervelende, ons door de KNVB opgelegde status. Tijdelijk, hopen we vurig. Categorie 1, ja, wat heb ik de schurft aan die categorie. Hoe eerder we daar van af zijn, hoe beter. Ik heb daar al genoeg over gezegd in de voorbije maanden en eigenlijk wil ik het er ook niet meer over hebben tot aan mijn afscheid. Want laten we malkaar geen mietje noemen, U zult ook hebben gehoord of gelezen dat FC Twente in de nabije toekomst de organisatiestructuur aanpast. Een gevolg daarvan is onder meer mijn vertrek als directeur. Eindelijk, zullen de azijnzeikers juichend vastgesteld hebben. Azijnzeikers, ja. Er doet zich de laatste tijd een nare, negatieve ontwikkeling voor, dames en ook heren. FC Twente wordt overladen met bakken kritiek, niks deugt nog, het spel is kloten, Alfred Schreuder is een laffe inkakker, de spelers zijn lamzakken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik word daar soms verdrietig van. Waarom nou? Kijkt u eens naar buiten, staat er dan geen geweldig stadion dat al voor meer dan de helft in eigendom is? Zijn we geen kampioen geweest of heb ik dat gedroomd? Het is een tendens die je helaas ook in de maatschappij ontdekt, mensen zien alles zwart in, verliezen respect voor elkander en geloof in het leven, alles kan en alles moet kapot. Ook FC Twente is anno 2015 doelwit van hetzes, lastercampagnes, overdreven negativisme en onvoorstelbaar veel leedvermaak. Ik kan daar niet om lachen. Sommige onder u wel, zie ik. Doet u maar. Pffffff… Vroeger stond je als supporter pal voor je club. Tegenwoordig lijkt het wel hipster om er eens flink tegen aan te trappen als het je even niet aanstaat. Tja. Wat moet je er mee, zo vraag ik u?

Toch speelt het gezeik maar een kleine rol bij mijn besluit om niet door te gaan als directeur. De voornaamste reden is en blijft het geldprobleem dat FC Twente maar blijft teisteren, ik heb er gaan zin meer aan om altijd elk dubbeltje om te moeten draaien, daar denk ik immers te groot voor. Gelukkig hebben we in Gerald van de Belt, in kleine kring zeggen we Gait van ‘t Geld, zoals gezegd, in Gerald hebben we een uitstekend en ervaren algemeen directeur weten aan te stellen. Hij zal zijn werkzaamheden per 1 Februari gaan oppakken. Kiek, doar steet ‘m , bie den poal… geef hem eens een hand, hij staat daar zo allenig… Ja, dat is ‘m, naast Margaret Bult, hai Margaret, beste wensen dan.

Mensen vragen zich weleens af wat ik zonder FC Twente moet, of ik dat wel kan, een dag indelen zonder aanwezig te zijn op het stadion of in Hengelo. Nou ja, dat gaat wel gebeuren, hoor. Ik ga me meer engageren in de wereld van de musicals en de theaterrevues. Lacht u gerust. Toe maar even… jongensjongens. Samen met mijn zakenpartner Joop van den Ende ga ik musicals produceren en grote spektakelshows opzetten. Een heel andere bedrfjfstak, dat besef ik als geen ander, maar een mens moet wat. Misschien win ik nog eens de Televizierring. En er gaat heel veel poen in musicals om en dat is wel nodig ook als je zo groot denkt als ik.

Hoe gaat het verder met FC Twente, is een andere vraag die duizenden supporters bezig houdt. Tja…laat ik er dit op zeggen…ik weet het gewoon niet. Raar, maar het is zo, dat ik er geen idee van heb. Veel maakt het niet uit, ik ben er haast klaar mee. Het kan maar zo goedkomen, immers. Gerald jong, wat wens ik je er veel sterkte mee! Maar ook succes, het is een heel werk om mijn troep op te ruimen. Euh… excuses, mijn tong raakte in een slip, euh… wat ik bedoel is… dat het… het gaat om de toekomst van oons FC Twente. Daar is nu alles op gericht en daar zal straks ook alles op gericht blijven. Weet ik het. In datzelfde kader verheugd het me zeer dat ik u kan meedelen dat FC Twente in ver gevorderd stadium is het lopende contract met onze hoofdcoach Alfred Schreuder open te breken en met nog eens 35 jaar te verlengen. Dat is zeer ongebruikelijk in de voetballerij, jazeker, maar FC Twente heeft, net als de achterban onverdeeld groot vertrouwen in Schreuder. Tegen Willem II stond iedereen alweer drie minuten op de banken vanwege de zeer aanvallende speelstijl, mensen zwaaiden zelfs met zakdoekjes, als uiting van hun vreugde en tevredenheid. Lacht u maar, ja.

Er moet inderdaad weer gelachen worden als het om FC Twente gaat, zo heel erg kloten is het allemaal nog niet. De druk van de hypotheeklast neemt elke maand een stukje af, de kidsclub telt zeven nieuwe leden sinds vorig jaar en de grasmat hoeft vooralsnog niet vervangen te worden deze winter.
Van de marketing-afdeling is een nieuw initiatief gekomen. Supporters kunnen tegen gereduceerd tarief een Staatslot aanschaffen via de Fanstore. Enig bindende voorwaarde is dat een winnend lot verplicht aan de club wordt geschonken. Prachtig initiatief weer, u steunt uw club in barre tijden, dus koop dat lot dan.

Transfers. Komen er nog transfers? Absoluut, maar niet hier. Al weet je het nooit, vaak begint het in de top van Europa en dan zo naar beneden, moet u rekenen. Alles is altijd te koop, daar hoeven we niet omheen te draaien. Ik hoop dat Swansea morgen op de stoep staat voor Luc Castaignos, krijgen ze Breukers er gratis bij, ik bedoel: weg ermee. We moeten als club overleven, Alfred weet dat ook. Hij luistert goed naar wat ik te vertellen heb. Daar houd ik wel van. De enige trainer waar ik zelf naar moest luisteren was Co Adriaanse en u weet waar die terechtkwam. Op straat, ja. Nu zou u ook kunnen lachen, maar dat bedoel ik dus, overal die negativiteit. Daarom sluit ik af met de vurige wens dat mijn afscheid met stille trom gepaard zal gaan. Op een dag zal mijn kantoor gewoon leeg staan. Dan is het helemaal klaar en verder kan de feestcommissie me altijd mailen met een uitnodiging voor de onthulling van het standbeeld…’

Joop hief zijn glas met de zure jus. De zaal was inmiddels redelijk leeggelopen.
‘Vrienden van FC Twente… kop op, schouders eronder en denk aan de loten. Santé!’

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

24 reacties op “Hossend het nieuwe jaar in

 1. Tubbig

  Haha geniaal wederom

    /   Beantwoorden  / 
 2. ber

  Beste Wallage, beste wensen mag.niet meer maar bij deze… ook voor u andere bloggers !
  Mooi stuk… ‘Gait vant geld…’

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Mag niet meer, mag niet meer… Ook 2015 c’est Charlie. Bon anné, mon amies. Bon anné pour tout les criticasteurs du club lauw et monsieur Alfred le inkakkeur !
   De club keert zich van ons af, zo weten we sinds de trieste dag van gisteren definitief. Kritiek van de achterban heeft tot gesloten deuren, verstomde communicatie en volstrekt achterlijke geheimzinnigheid geleid. Houdt stand, laat de liefde voor het Ros niet gebroken worden door bange directeuren, blinde managers of kleurloze trainers. Blijf niet thuis, verleng uw SCC en laat het kritisch realistisch geluid ook door een deels verlaten Veste schallen. Freedom !

     /   Beantwoorden  / 
 3. ber

  Oeps sorry… WALLACE natuurlijk…

    /   Beantwoorden  / 
 4. dinkeltukker

  Positief jongens. We beginnen de tweede helft net als aan het begin vd competitie. Lekker gelijk spelen. Dus nog steeds ongeslagen dit hele jaar. Helaas kon ik niet meer positieve lichtpuntjes vinden😕

    /   Beantwoorden  / 
 5. Moeke

  Nog een leuke cartoon erbij Wallace en je inzending kan worden geplaatst in de volgende FC Twente Thuis.
  Leve het vrije woord!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ijscoman

  Ben benieuwd of Jopie nog wel een nieuwjaarsrede houd!!!!Het is angstvallend stil rond de man die FCTwente er weer bovenop heeft geholpen en na het kampioenschap even zo snel weer in de financiele malaise heeft gebracht.Joop heeft met veel bombarie zijn stokje overgegeven aan Gerard van de Belt hij mag de puinhoop opruimen zoals een goed bestuurder betaamt.Joop hoopt nog wel zijn twee beste spelers in de winterstop te verkopen want elke euro schijnt welkom te zijn.Als je alle berichten leest en mag geloven dan is de kas helemaal leeg.Toch een schande als je terug kijkt welke voetballers er de afgelopen jaren voor heel veel geld zijn verkocht.Wanbeleid noemt men zoiets!!!Maar als je de verkeerde trainers en spelers aantrekt dan is het geld snel op.Dat supporters nu morren dat is niet de schuld van Joop er is uberhaupt niks aan de hand ondanks we nog steeds in categorie 1 zitten en wanneer in maart de financien niet op orde zijn volgen er drie punten aftrek.Tegen die tijd zullen de uitslagen van onze trots al wel niet meer bekend worden gemaakt,de proef op de som was er al in een oefenpotje tegen een Duitse ploeg uit de Bundesliga.Ach die lastige supporters hoeven toch niet de uitslag te weten van een oefenwedstrijd waarin het resultaat slecht was.
  Arjan Hoop financieel adviseur:Qua budget voor trainers en spelers hebben we volgend seizoen ongeveer
  evenveel te besteden als een club als AZ.
  Betekent dus dat we volgend seizoen voetballen in een halfvolle Veste en weer een gewone middenmoter zijn!!!
  Of zou de speech van Munsterman er toch nog komen en we te horen krijgen dat het allemaal geweldig goed gaat met onze FCTwente!!
  Wanneer heb ik dat vaker gehoord!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Wallace

  Het gaat bij ons ontzielde handelshuis alleen nog over hypotheekdruk, aflossingen, KNVB-sancties, meetmomenten, omzet, inkomsten, rentestanden, begrotingstekorten, liquiditeits-problemen, financieringsconstructies, kosten-overheveling en exploitatie moeilijkheden.
  Joop heeft zwaar gegokt met zijn club, de cijfers spreken steeds meer in zijn nadeel. En daarmee dus in ONS nadeel.
  Een groot stadion kan in alle opzichten ook te groot zijn en de continuïteit blijvend bedreigen. En dan het klotenvoetbal dat je geboden krijgt van onze 4 musketiers…

  Joop vertrekt naar musicals en grote revueshow
  Het volk druipt af richting centrum, Ei van Ko.

    /   Beantwoorden  / 
  1. dinkeltukker

   Met name dat klotenvoetbal,zoals jij het terecht noemt,gaat ons over the edge duwen. Als dat nou ook maar enige mate leek op voetbal dan was het nog halve smart. Door al die zaadpartijen de laatste jaren loopt het stadion binnen no time voor de helft leeg en nog leger. Joop heeft de aanzet gegeven, geeft de uitgebluste pijp aan Alfred en die mag het laatste zetje geven.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Wim B

  1,5 jaar heb ik niet gereageerd op dit blog. Veel redenen. Ga ik niet benoemen. Issue is nog steeds Munsterman. Man, wat is onze trots afgegleden. 1,5 geleden benoemde ik zijn mis-management al en werd ik beschimpd door een ieder op dit blog. Nu zou ik zo graag willen dat JOOP ophoepelde met Aldo. Lager en slechter kan haast niet meer. Ik hoop dat dat ze lonen nog kunnen betalen!! Want zo staan we er nu al voor. Pure schande.

    /   Beantwoorden  / 
  1. ber

   Je had gelijk ook! We hebben nú.slechts gelijkgestemden hier… de naievelingen zijn hier verdwenen… louter realisme te vinden gelukkig.

     /   Beantwoorden  / 
  2. aks

   Hoy Wim.B fijn dat je er weer bent ik heb je gemist
   we hadden vaak dezelfde gedachten en vooruitziend blik, ik hoop dat je die nog steeds hebt

     /   Beantwoorden  / 
 9. Paul

  De waarheid van het instorten dak is onder de pet gehouden in de zwarte ijskast verwelkt en toen is de rest in de ottobak geflikkerd en als de moslims niet meer schieten gaat ook alles uit als een nachtkaars

    /   Beantwoorden  / 
 10. Moeke

  Mooi Wim B dat je er weer bent! Welkom terug.

    /   Beantwoorden  / 
 11. eddy35

  Nog gelukkig nieuw jaar Wallace. Ik mis je op het forum!
  Ik kan me nog herinneren dat we samen na de dramatische tranferwinter van 2011/12 tot de conclusie kwamen dat het definitieve verval was ingezet.

  Gelijk krijgen is niet altijd leuk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Eddy, ouwe Slaven scout, ook jij een goed en gezond 2015 !
   Wat is je inschatting momenteel ? Ik zie het erg somber in. Voetbaltechnisch natuurlijk, maar ook dat gesodemieter met die sanering, drastisch teruglopende inkomsten, weer nieuwe bezuinigingen, de onvrede…Clown Lok schijnt te zijn voorgedragen voor het ambt van TD…ik bedoel: wie grijpt er eens in !?
   Wij waren de onheilsprofeten, de negativo’s, mij noemden ze Wilders…inmiddels is dat forum op wat saaie nieuwlichters en oude trollen van het slag TukkersDelight- finaal van het padje – en de niet kapot te krijgen knar Punne zo goed als doodgebloed. Kenners zijn er niet meer. Vandaag las ik dat pet- en sjaalfanaat Carlo zijn account aan de wilgen hangt, alsof puntnet daar onder te lijden heeft…Het is zwaar crisis, Eddy. Maar laat ons dat nou niet erg verbazen; geen kennis, megalomanie en grote gaten in de poten. Daar ga je. De komende dagen verpatsen ze Castaignos en Corona en gaan we op zoek naar de gevarenzone. Doe je friturist Billy de hartelijke groeten van me ?

     /   Beantwoorden  / 
   1. eddy35

    Mijn inschatting is dat er eerst een hele boel puin geruimd moet worden. Zowel financieel als ook sportief. Pas als dat afgerond is kan je weer overnieuw beginnen maar dan wel met andere mensen aan het roer. Nu is er nog steeds sprake van organisatorische inteelt en Lok als TD is daar een voorbeeld van.
    Ik kon trouwens afgelopen zomer Milos Ninkovic nog transfervrij naar Twente halen, hij stond er zelf niet onwelwillend tegenover. Zou een prima routinier ( CL, EL, WK gespeeld) zijn geweest voor deze jonge groep en hij is zelf ook nog maar 28.
    Als je dan als Twente voor Engelaar kan gaan is de keuze natuurlijk snel gemaakt :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wallace

     Het is werkelijk onbestaanbaar dat een veteraan als Engelaar een basisplek zou kunnen claimen bij clubs als Vitesse, PEC, AZ of Heerenveen. Om van de topclubs maar te zwijgen. Hier in het tamme Twente is het alweer de gewoonste zaak van de wereld geworden en er zijn zelfs idioten die hem prijzen voor zijn breedteballen over 3 meter…Zo typerend voor het finaal in elkaar gesodemieterde topsportklimaat en het voetballende niveau ! Mocht Bengtsson en/of Bjelaand in de komende dagen nog vertrekken zou Joris Mathijsen wel eens de gedroomde opvolger kunnen wezen in de spooky mindset van Schreuder…Talenten komen niet meer naar Enschede, waar de sportieve ambities tot een minimum zijn verschrompeld. De lat heeft hier nooit hoog gelegen, daar zijn ze te bescheten voor, maar zo lam en lauw als het anno 2015 toe gaat is echt he-mel-ter-gend. Veel zoniet alles valt terug te voeren op het dinosaurus-ego van Munsterman. Als hij na het veel te gemakkelijk geaccepteerde vertrek van Preud’homme een sterke TD had DURVEN aan te stellen, was het waarschijnlijk niet zo ver gekomen. Echte leiders durven macht te delen en bewezen visionairs staren niet alleen wezenloos naar de horizon, maar werpen zo nu en dan ook eens een NUCHTERE blik in de eigen portemonnee. Joop is er een meester in om telkens weer op het verkeerde paard te gokken. Van zijn imago van visionair is niks meer over.

       /   Beantwoorden  / 
 12. Bertje

  Ja dat krijg je met een voorzitter die alleen maar lacht. Hij lacht je het graf in door Castaignos en Corona te verkopen.
  Als je in de winkel iets hebt gekocht wat niet klopt, schakel je de Conumentenbond in. Nou de meesten hebben een seizoenskaart gekocht en worden nu dus gewoon bedrogen! De Consumentenbond dus maar inschakelen.
  Bah wat een bedrieglijk persoon die Munsterman. En nu iedereen heeft gezegd dat ie maar weg moet gaan maakt hij daar dankbaar gebruik van door van der Belt en Lok aan te stellen en zelf met de staart tussen de benen weg te gaan, want men wil toch dat ie weglaat zou Joop zeggen.
  Rot op en laat je kop niet meer zien bij Twente.

    /   Beantwoorden  / 
 13. twente madmax

  Benieuwd wat het nieuwe jaar ons brengt qua ontwikkeling in onze club! En aangezien we zo arm zijn als Job zal het wel niet veel goeds zijn ! Half leeg stadion, negatieve media berichten, slechte resultaten en gelukkig kritische supporters die blijven tikken. …kom maar op met die tweede competitie helft!

  Nog even en we kunnen zonder kaart de Veste in liggend op 3 stoeltjes. Toch een voordeel, geen lange rijen voor de bier en vreettent! Zo heeft elk nadeel zn voordeel!
  FC Twente -AZ 7 euro. Super!

    /   Beantwoorden  / 
  1. ber

   Voorlopig blijft een goedkoop kaartje bij excelsior gewoon 23,-
   Het is een schande…

     /   Beantwoorden  / 
 14. Wallace

  Vanmorgen in de kiosk op het station was de nieuwe Charlie Eppo nog steeds niet te koop. Dus maar een V.I. mitgenommen. Daar stonden geen strips in maar wel weer een partij bullshit van onze eigen Eppo…mijnheer is als een blad aan de boom gedraaid en brult ineens dat Twente vol voor de winst moet gaan in de Kuip. Wat zou die in vredesnaam gevreten hebben met de feestdagen ?!

    /   Beantwoorden  / 
 15. twente madmax

  Dat ligt niet aan zn dieet maar aan het besef van Alfred. Langzaam dringt het door dat hij de hele Veste tegen zich krijgt met zn angsthazen uitspraken en voetbal. Nachtmerries heeft ie dr al van! De wallen onder zn ogen worden al hoe groter.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.