Zijkanten opscheren

Er is nieuw elan rond Twente omdat Castaignos en Martina zijn verkocht, Paalplaats niet meer op de bank mag, het nieuwe shirt er… mooi uit ziet en Katsikas een grote Griek is die een schop uitdeelt en sinds zondag ook vanwege de enorm geflatteerde, meer dan compleet onverdiende 1-1 van huurling Olaitan tegen Schalke. Dat doodop was na het zetten van 90.000 autogrammen en het verplicht lachen naar 70.000 cameratoestellen tijdens hun Tag der Offene Blauweisse Türe, hoe zou je er zelf onder zijn. Uitvoering zwak, resultaat in ordnung, ‘ein schmeichelhaftes Unentschieden’ weet je zelf toch, maar net zo goed; heel Twente weer in de wolken… Zin aan club en valse competitiestart!

Het eerste tenenkrommende interview met oester Alfred is ook achter de rug. Naamgenoot Joep van Studio Sport kwam er speciaal voor naar Hengelo. Aandachtig inspecteerde ik de oogopslag van de trainer. Was er iets veranderd in zijn presentatie, waren er persoonlijke lessen getrokken, wat had praatpaal Henk ten Cate hem qua imagobuilding aangeraden, had hij voor een hairfusion gekozen, waren zijn mondhoeken opgetrokken, stond hij relaxed aan zijn zak te krabben, was er een baard aangegroeid of lachte hij zelfs? Nee, het enige dat wel afweek van het vertrouwde, argwanende stilleven was de kleur van het poloshirtje, voor de rest was Alfred tijdens zijn vakantie en het grootste deel van de pre season dezelfde gebleven. Dat zou je konsekwent kunnen noemen. Geen neon Barcelona-dingetjes aan boss Alf’s pokkel. Joep hield hem de microfoon voor en Alfred zei op sombere toon dat het beter moest;
‘Het zal beter moeten.’
‘Waarom?’ ging Schröder de diepte in
‘We… hebben… nou ja, met supporters te maken, die moet je.. .tevreden houden. En we moeten meer punten pakken in onze thuiswedstrijden. Dat is belangrijk.’
‘Waarom ben je niet opgestapt, de druk was en is nog steeds enorm hier, ik bedoel: kun je dat…aan? Hoe…hoe denk je daar mee om te gaan als het… als je de eerste wedstrijden geen punten pakt?’

Alfred beet op zijn onderlip en kneep zijn oogjes samen. Het leek alweer of hij de vraag letter voor letter zwijgend aan het herhalen was in zijn brein. Was Alfred soms jaloers op het Westerse gemak waarmee de gelikte interviewer deze stortvloed aan correcte woorden in de juiste volgorde had gerangschikt? Alfred is toch al geen begenadigd beantwoorder. Sowieso is de spraakkunst niet erg aan hem besteed. Hoe het met zijn luisterend oor gesteld is, zal vooral Hake boeien. Van luchtigheid en een vleugje stoute humor moet Schreuder ook al niks hebben. Liever bijt hij op zijn lip, en stelt een definitieve vorm van een antwoord zo lang mogelijk uit. Schreuder overtuigt niet in de media en derhalve ook niet in de kleedkamer, of dacht je van wel? Waarom wordt het de spöllers nooit eens gevraagd, hoe dat zit met de verbaliteiten van hun oefenmeester!

Het vermoeden dat hij zijn groep spöllers niet of nauwelijks weet te raken, is wat mij betreft, hoewel nog niet definitief vastgesteld, naast zijn controlerende concepten, het vasthouden aan Schilder, de balletjes breed en daardoor de kapotte sfeer in de Veste, hét sterkste argument van alle aangevoerde verwijten in de Rot Nou Gewoon Eens Op-campagne die zich achter de schermen bij de buitenwacht nog altijd volop afspeelt en die ik óók in gebaar zal blijven steunen, zodra de collectant met rammelende blikken busse alhier ten zoveelsten male ten huize verschijnen zal. Toch maar een keer om een legitimatie vragen. Een trainer die niet kan praten zal nooit veel bereiken. Een trainer die er geen kloten van kan, maar lult als Brugman, daarentegen, die kan Bernabeu halen. Zie Beenhakker dan. Het doet pijn om hier te moeten vermelden, maar zo heel gelukkig zal Rutten momenteel ook niet in zijn vel zitten. Fred Rutten kan het ook niet duidelijk maken, slisserij of gestoethaspel of niet. Fred is ook niet in de wieg gelegd voor media-optredens, min-min, ook voor Fred. Geboren assistent of scout, oons Fredjen. Types Jan Wouters. Laat-mij-vooral-lekker-net zo-lief-op-de-achtergond-werken medewerkers.

Supporters en media eisen een duidelijk verhaal van een coach. Elke dag, als het moet. Die willen pakkende quotes en harde citaten. Je herkent de toptrainer aan zijn vocabulaire, zijn presentatie en zijn gebektheid. Als een trainer binnenmonds staat de brabbelen en chagrijnig naar zijn schoenen staart, vraag ik me altijf af hoe hij zich in de volle kleedkamer laat gelden. Bij Schreuder weet je wat je hebt. Hij heeft het niet. Zelfs na de grootse zaadpartij – 1-0 winst, slecht spel- kwam McClaren breed lachend – ‘watch my new teeth, Jen Joost’ – met een koffie het FOX hoekje in gestekkerd. De shit die hij vervolgens in bulkverpakking presenteerde kwam niettemin zeer verhelderend over. Hij overdreef, maar toch luisterde je er graag naar. Steve gaf overal, aan elke zure vraag een luchtige slinger en begon dan zelf maar met stralen en grinniken. Dat ging goed tot Van der Gijp hem ontmaskerde en heel Nederland na Twente voorgoed McClaren-moe werd.

Schreuder maakt niks luchtig, niet in de pers en dus ook niet op het veld. Alfred wil de controle houden. Over zijn concept, zijn salaris en bonussen, zijn koorknapen en zijn emoties. Nog niet bij de Staatskundig Gereformeerde Partij zou hij wegens te behoudend voet aan vaste wal krijgen. Misschien is Alfred Schreuder tactisch de betere van Jose Mourinho, maar die laatste heeft in zijn navelknoop meer charisma dan de Barnevelder in zijn hele stamboom. En wat Mourinho voor een microfoon uitkraamt, zo presenteert hij zich ook tegenover de dooie Wenger van Arsenal of Drogba, Terry en Costa op het trainingsveld. Regelmatig over de top en voorbij de goede smaeck, maar altijd scherp met de tong. Raak je spöllers met woorden en verhalen, daarna pas met afspraken en orders. Zoals Hiddink in zijn betere dagen.

We moeten van Alfred Schreuder af, liefst bij de eerste gelegenheid die zich aandient, roept een hele regio in koor. Ted van Leeuwen aast op het moment als een slang in een dierenzaak vol witte muizen in openstaande kooitjes. Hij overvoert het muisje met nieuwe spöllers tot hij te dik is om weg te lopen en dan… Tedjen is meer een type McClaren, weet wat-ie zegt en dat is nooit teveel, geslepen door de journalistiek, speelt met zijn gehoor, kan heerlijk woelen in zijn eigenste netwerkjes vol agentjes, kennisjes en bemiddelaars. Schreuder is ook nijdig op Ted, die boven hem geplaatst is en nu de lof voor de aan- en verkopen krijgt toegezwaaid. Helemaal niemand die Alfred Schreuder, behalve witte zakdoekjes, wat toezwaait. Aldo heeft hem al weken niet gebeld of aangesproken. Dat hoort bij het spelletje, had Rob Jansen hem bezworen. Volhouden Alfred, denk aan de afkoopsom… Hij is alleen met zijn opschrijfboekje en zijn Zeister studieboeken. Hij keek erg tegen Frank de Boer op, maar dat icoon ligt met zijn tandenloze Amsterdamse breimachine nu ook zwaar onder vuur. De controle-coaches hebben hun langste tijd wel gehad. Overal moeten ze er van af.

Joep wilde nog één quote van de trainer voor hij weer naar het Mediapark vertrok en vroeg Alfred hoe hij dacht het tij te gaan keren. En weer beten zijn tanden op de onderlip, trokken de oogleden tot kleine spleetjes samen en als een soort Gargamel die op het punt staat een handvol Smurfen in de kookketel te lazerstralen, bromde hij: ‘Het zal moeten, maar supporters moet hun plaats weten, dat is ook zo.’
Een zo goed als verloren trainer – echter met wat zelfkritiek en charisma – in zijn heikele positie had gezegd:
‘Kijk Joep, ik ga een hairfusion doen. Ik neem een zilveren afro, je kent het wel. En dan laat ik de hele hooiberg van opzij opscheren en daarna lijk ik net zo jong als Tim Hölscher… dan ben ik nog steeds een slechte trainer, maar wel de allerjongste en de hipste.’

Jammer voor hem dat hij het gewoon niet heeft. Op zich moet je een goed glas ijsthee met hem kunnen drinken, denk ik. Een klein glaasje, doe maar. Niet meteen te gek doen. En dan rap afrekenen.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

22 reacties op “Zijkanten opscheren

 1. ber

  Hulde Wallace…. prachtstuk.. precies in de kern geraakt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Piet

  Top analyse. Op zo’n vakantie in Zuid-Europa op ‘nen camping wordt alles helder. Chapeau Wallace. Weer regelmatig gegrinnikt .

    /   Beantwoorden  / 
 3. Baretti

  Al die nu positief bijgedraaide klapperjessupporters zullen straks na 3 schijtpotten de Cd van Phil Collins wel weer op de repeatstand zetten. “Do you remember”

    /   Beantwoorden  / 
 4. Wallace

  Tedjen bevestigde aan de Tafel van Kees bij Fox dat Michael Olaitan met een ‘kastje’ speelt. Zoals Evander Sno. Een spits met een pacemaker. Na Castaignos met zijn houten voeten, nu eentje met een kunsthart.
  Het zal best in orde wezen, maar ik blijf het griezelig vinden. Hopelijk gaan we geen dramatische dingen meemaken. Morgen moet hij terug zijn, verwacht Van Leeuwen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Bertje

  Bieders op Zyech hoeven niet onder de vijf miljoen euro te bieden volgens Tedje.
  Ik dacht meer aan een bedrag van 10 of meer als men hem zo goed vindt.
  Liever nu niet weg, maar als het niet anders kan, dan tenminste tien miljoen.
  We laten hem toch niet als koopje gaan!!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Baretti

  Heeftie echt 5 miljoen genoemd? Manman..Zyiech is minimaal het dubbele waard. Valt me tegen deze domme uitspraak. Kan niet anders concluderen, dat ze de knaken dus wel nodig hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Malloot Kraay noemde een bedrag van vier á vijf miljoen, dat Tedjen terecht weg grijnsde. Toen Jansma de in de media gemelde 18 miljoen aanhaalde, zei Van Leeuwen zoiets als ‘Ook niet. Maar dan kunnen we wel beginnen te praten.’ Laat Tedjen maar schuiven, dat is een zegen voor deze club waar de voetbalkennis bijna volledig de nek is omgedraaid. Daarnaast herhaalde Tedjen dat Twente echt niet meer hoeft te verkopen, geen enkele noodzaak meer, dus Ziyech gaat nooit voor minder dan 12 miljoen de deur uit, neem dat maar van mij aan.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Baretti

  Okee…Dat is een andere context. Ted v. Leeuwen is de beste aankoop v/h seizoen. Nu nog een geschikt moment om Jedocus te lozen en de zon gaat weer schijnen. (btw :o ok een nummer van Phil Collins)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Mensen die denken dat een grote club als Wolfsburg hun sterspeler De Bruyne één op één zou vervangen door ons lichtgewicht talent uit de slappe Eredivisie om met hem als Spielmacher de Champions League in te gaan, die heeft ze niet op de rij. Ziyech is hooguit een aanvulling voor hun selectie. Wolfsburg haalt gewoon een Europese topper uit Spanje of Italië voor De Bruyne en leggen daar zomaar 40 miljoen voor op tafel. Als ze hem al niet in huis hebben. Ziyech is echt geen optie om De Bruyne op te volgen.

     /   Beantwoorden  / 
 8. ber

  Ok jack.. tijd voor de topic fcg fct!

  Wil weer graag voorspelling zien!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Baretti

  De “kenners” uit medialand denken aan het rechterrijtje voor de FC. Prima.. Ik ben voorzichtig optimistisch. Met Ziyech en Corona hebben we de 2 beste spelers van de eredivisie. Die Griek is beter dan de vertrokken Scandinavische zusjes. dan hebben we nog Tapia en de groeibriljant van City en als we Ted mogen geloven is de vervanger van Luc C. een topper. Er zijn alleen naast Robbert Schildpad Schilder 2 hele grote zwakke plekken en helaas op cruciale posities. De laffe eigengereide trainer en we hebben met Marsman met afstand de slechtste keeper van het Nederlands betaald voetbal. Hoop dat Ted meeleest, al zallie het ongetwijfeld zelf geconstateerd hebben

    /   Beantwoorden  / 
  1. kasper

   Marsman is echt niet zo slecht en zeker niet de slechtste van de eredivisie,dan heb je er echt geen kaas van gegeten
   Stevens heeft ook niet voldaan en was minder dan Marsman, hij is trouwens een lijn keeper die slecht is in het mee voetballen en uit komen
   Wat Drommel betreft die moet het eerst bewijzen dat hij beter is dan Marsman als dat zo is krijgt hij vanzelf zijn kans in het eerste.

     /   Beantwoorden  / 
 10. baretti

  Hee Kasper… Ga je morgen nog een broodje kaas eten met Marsman? Droom maar lekker vanavond vent…..

    /   Beantwoorden  / 
  1. kasper

   Barretti,
   Ik vind dit zo,n slap gezeik van je, nu hang je Marsman weer op vanwege zijn fout, maar als jij doelman was en je hebt zo’n kloterig stelletje verdedigers voor je dan wordt je toch nerveus.
   Ik hoor je niet praten over het slechte spel inzicht van Uvini en ook niet overt ter Avest die zaterdag het niveau van een hoofdklasser amateur haade en ook hoor ik je niet over Schilder dat is pas een verdedigende kneus en de naam Mokotjo hoor ik ook niet van je die komt ook dik te kort, ik wil wel meedoen aan een topic welke ploegen het moeilijk gaan krijgen ik zal het maar gelijk zeggen Heracles, de Graafschap en FC Twente, misschien gaat Excelcior er ook aan meedoen, het zal mij niet verwonderen dat FC Twente bij de degradaten behoort, want met zo’taktische oetlul als Schreuder is, kan dat zomaar gebeuren, ja hij staat er nu alleen voor kan niet meer met de vinger wijzen naar Michiel Jansen en Palplatz en Joeri Mulder kan Twente straks mooi afkraken voor de TV

     /   Beantwoorden  / 
 11. Baretti

  Ter Avest was met afstand de slechtste van het veld. Onze Braziliaanse vriend dekte een keer verkeerd, maar mag het…? Marsman kost ons iedere wedstrijd al 2 jaar lang punten, omdat ie wel een stoertje is voor de camera met zijn mooie Kuifje..maar in de goal is het wijf. Dat die jongen nog keept hier is een aanfluiting voor jeugdopleiding, keeperstrainer en vooral degene die hem iedere week weer een nieuwe kans geeft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. kasper

   De verdedigers die voor deze keeper staan zijn zo ontzettend slecht muv katsikas die doet het aardig de rest is brandhout, ik zeg je als er geen andere vleugelverdedigers komen gaat FC Twente degraderen,
   Baretti je beeld van doel man is verkeerd, hij in dit geval Marsman staat er om alles wat door de verdediging komt te parreren, met zo’n gatenkaas voor je kan zelfs de beste keeper van de wereld niets tegen houden.
   wil FC Twente het redden dan zo snel mogelijk het taktische onbenul Schreuder eruit trappen die man snapt er helemaal niets van, hij kan geen enkele wedstrijd lezen

     /   Beantwoorden  / 
   1. Wallace

    Spastman moet lekker gaan korfballen, zijn motoriek is perfekt voor Ons Eibernest. Door de knietjes, bipsje achterwaarts en de bal met een boogje naar het mandje sturen. Zoals die clown dat duel inging is echt niet te geloven. Kansloze trekpop. Drommel d’r in, nooit meer d’r oete.

      /   Beantwoorden  / 
 12. Paul

  Der man die alles zo goed ziet.Tedjen Carnaval Charlatan Bril Telefoontje met zijn Madurodam gedachten . Voor 1.5 miljoen had Twente en Kramer en Havenaar gehad .Totale lengte bijna 4 meter . Nu hebben ze Kastje Otello met zijn 1.82 . Ja dat is ook nog gemeten met voetbalschoenen aan . Tretje valt zeker op kleine voetballertjes daar Tretje ook maar 1.75 is . Tredje een halve dwerg . Wat zullen ze daar nog een spijt van krijgen als haaruitval op de zak en schedel . Wat was dat smullen geweest 4 4 2 . Met Kramer en Havenaar voorin . De tegenstander deed het in de broek . Tedje had toch zoveel verstand van voetbal? . Tedjen heeft meer verstand van de vuilnisbelt . Ik kots zolangzamerhand op heel Twente gedrochte s die alleen maar het liefst 10 varkens verdedigers binnen hebben gehaald . En altijd en alleen ook nog maar verdedigers die nog geen chocola er van kunnen maken . Voetbal begint bij de aanval . Van Ted und der A+fred krieg ich eine anval von oenkunde . Nou doet de tegenstandert het niet meer in den hose maar de Twente spelers doen het nu in hun hose . Schuld von der ubergeloufen Aldo Hagenees ist der should wieder von einen Joop aus Hengelo . Und in Hengelo kan man auch sjeum hengelen in dass wasser .

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robbert

   aaaaaah ja kommen sie nach Hengelo nein FC Twente ist niecht mehr schade, in Hengelo kan man swimmen un segelen under de viaduct door when mann shone fusse hast und in Delden wieder zuruck met der wind im rucken

     /   Beantwoorden  / 
   1. Paul

    Was sollen wie dan mal thun in Hengelo . Das haus von eine Joop Munsterman ausrougen und das geld wieder aufholen . Oder solten wir nach Mallorca ke en und dort das haus von eine Joop Moensterman und seiner nachtbar eine Aldo Bratwoerst irrer hausse zu knacken . Unter das motto ;ein gratico specialle urlaub .

      /   Beantwoorden  / 
 13. Wallace

  Tedjen strikes agaian ! Alweer een huurjongetje erbij van Man City. Big talent Brandon Barker. Een naam als een stripfiguur en een kop als Mr.Bean…ik word het goed zat met al die snotneuzen. Veel je veel jongetjes. Op die manier wordt ‘n Haag nog kampioen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paul

   Zo langzamerhand komt de geest van Tadjen tot een openbaring uut de fles . En is Tadjen een compilatie van een kruizing bunzing van een Peho . Pedo en Homo ineen .Heb je tegewoordig ook als je een electronica winkel binnenloopt;mag ik van u een tvcomputerinternet ineen . Dat Engleterra jochie mager varken spijkerlat aan de muur heeft 18 wedstrijdjes int jeugdteam van City gedarteld met zijn 18 jaar – En Moktarretje en Cabralletje moeten dan bij Twente in de jeugd mee doen . Zijn ze nou krakzinnig bij Twente aant worden of waren ze dat al . En wanneer komt de ziekenwagen voorrijden bij de hoofdingang – Kunnen ze van Twente regelrecht gereden worden en weer uitgeladen bij de hoofdingang van het gesticht . Jochie s van 18 zonder ervaring nog bij mama half aan de borst niets wetende wat er leeft en speely int leven moeten van Teddybeertje Fc Twente gaan redden van Alfreds ondergang . En die alfred is het dus ook mee eens met deze baby keuze . Het elftal kan zo mee doen in de afdeling A1 competitie .Maar duurt niet lang meer dan kunnen ze dit prut grut ook op een andere A1 zettende uitladen . De auto snelweg A1 met Alfred en dromer Teddybeer er ook bij samengepropt in een volle ziekenwagen met 160 over de A1 als plots de broeder voor in roept;wat een frisse lucht toch opeens . A jakkes ,de achterdeur is er uut gevlogen gekelderd geblazen . Nu zijn we ze plots van Fc Twente allemaal kwijt . Zeg de broeder achter het stuur;ik zal nog eens stevig het gaspedaal plankgas . Zijn we ook eerder in de bar onder het Zeikenhuis voort bier . De ene broeder tegen de andere broeder ;hoe heette die nieuwe voetballer van Twente uut City ook alweer . O die ,de heet Bartender of zoiets van 18 jaar . Zeg die andere broeder;hij voetbalde daar in England toch in de A1 ,nou ,nou lig hij op de A1 en Teddybeertje ligt bovenop hem .

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.