Alfred kon niet meer winnen

Zondagmiddag zat ik in de tuin lamweg te zweten van de luchtvochtigheid, toen de vrouw vanuit de keuken riep; ‘Hij is weg, het is zover. Ontslagen!’
‘Ja, je verwacht het niet… doe maar een fles dan.’ zei ik. Clubs kunnen nog zo wiebelig langs de rand van de financiële afgrond sloffen, stuurloos aan een seizoen beginnen of beheerd worden door een schandalig incapabele Raad van Commissarissen, als een trainer jarenlang zó slecht presteert, nog los van resultaten, dan moet je maatregelen nemen. Het kwam niet als een verrassing, na de zoveelste zwakke voorstelling was er natuurlijk geen houden meer aan. Met Schreuder op de bank tegen Ajax beginnen, zou behalve een monsternederlaag ook een week lang rellen in de Enschedese straten hebben betekent. En wellicht fik in villa Zwanenberg…

Ted van Leeuwen zal Aldo wel gebeld hebben, zondagmorgen:
‘Aldo, als je wat wilt doen, doe het dan nu. Mijn telefoon gaat helemaal los met belletjes en app’jens van makelaars en agenten, ik heb het retedruk met transferzaken, dus doe het nu of wacht tot dinsdag… Trouwens, Hakim weg brengen wordt nog een klus, dus ik beloof niet dat je er nu al een rendement uittrekt.‘
Aldo zuchtte. ‘Het is zondagmorgen, Tedjen, ik luister naar Brahms. Het is Brahms-zondag, dan luister ik een uur of drie naar stukken van Brahms. Met wijn en apfelstrudels. Maar oké, wat moet ik doen dan?‘
‘Dat ligt er aan, wil je door, wil je stoppen, wil je… wil je niks veranderen? Jij bent de club, Aldo. Een voorzitter zit er om een beslissing te nemen of geen beslissing te nemen, immers.’

Aldo moest even aan Joop denken. Wat zou die gedaan hebben? Joop, die jarenlang naar Schreuder geluisterd had. Die Adriaanse eruit schopte op voorspraak van Alfred. Die heel veel vertrouwen en geloof had in Alfred en hem veel vertelde van zijn plannen en handelwijze. Schreuder hoorde erbij. Joop zou Alfred misschien onder druk hebben gezet om, in elk geval voor de buitenwacht, te doen alsof hij zelf opstapte en hem dan toch zijn geld hebben meegegeven… Zoals bij Steve. Steve die Schreuder veel had geleerd. Over winnen. Over gelijk spelen als je niet kon winnen, over verliezen als je het beest niet de nek omdraaide en over controleren, terugplooien, inschijten en breedbreien en Alfred had zijn adviezen in een boekje geschreven en zich er tot de dag van gisteren, in Almelo, aan gehouden. Aldo tilde zijn bril even op en probeerde de grootste successen onder Schreuder in herinnering te roepen. Het lukte niet. Hij had een app. ‘Ted, moment, ik heb een…een app, geloof ik.’

Het was een app van de assistent van Michel Jansen bij het tweedes, Sander Boschker geheten.
‘Wat appt die lul?’ vroeg Van Leeuwen.
Aldo las de tekst van de app hardop voor. De kat was ziek in huize Boschker. Diarree van het rauwe varkensgehakt te hebben gevreten.
‘Wat een idioot,’ mompelde Van der Laan.
‘Daar moeten we ook maar eens van af,’ meende Tedjen, ‘van die Boschker. Oud vuil uit vroeger tijden. Pfff.’
Aldo gebood Tedjen Alfred dan maar meteen te bellen en hem te vragen naar het stadion te komen.
‘Zeg hem maar dat je wat transfers te bespreken hebt. Probeer niet te lachen anders heeft hij ons door. Of zoiets. Jammer dat we Joop niet meer hebben, die loog dat het knetterde. Alle keren dat ik met Joop op reis was voor de club heeft hij over dingen gelogen. En voor de media, steeds maar, ook als ik er eens niet bij zat. Toch zag ik het er niet van af, hij kon liegen alsof het de waarheid was, godskolere zeg… Ik zal het woord wel nemen als jullie er zijn. Laten we zeggen over een anderhalf uur. Jammer van Brahms, het zij zo, Tot straks, Teddy.’ Ze hingen op.

En nu is Alfred Schreuder plotseling geen trainer meer van FC Twente. Dat zal bij zo goed als niemand hard aankomen. Bij Hans Kraay Jr. eventueel wel, want ik heb de indruk dat hij Schreuder wel mocht. Niet als trainer, als mensch. Ik denk dat Hansie medelijden had met de mensch Alfred. Wat een opgevoerde eikel. En Joop vond Alfred zelfs een zeer geschikte coach, hoe Munsterman over de mensch Schreuder denkt weet ik niet. Joop gaf Alfred een hilarisch contract met een bespottelijk lange looptijd tegen een onverantwoorde jaarlijkse vergoeding die, als er niet alsnog was ingegrepen, zelfs stapsgewijs zou zijn opgelopen. Voor Schreuder dan nog, kan u het geloven!? Daar zal Joop best zijn redenen voor hebben gehad, redenen die de club en de aanhang evengoed mede zowat naar de kloten hebben geholpen. Ikzelf ben Joop al jaren helemaal beu. Alles wat ik over hem in relatie tot Twente, titels en prijzen bewaard had in een hoek van de kamer, heb ik ergens in het jaar 2012 al met de sneeuwschuiver opgeveegd en in één moeite door de open brandkachel in gesodetiefmoert.

Het kampioenschap is geweest, het was voor een zeker deel zijn verdienste dat het er dus éénmaal van kwam, met die schaal, maar volledig zijn verdienste dat het er nu ook nimmer meer van komt. Desondanks zullen er figuren ronddolen die hem voor eeuwig blijven danken voor stank. Dat soort volk had graag bezit genomen van mijn Joop-collectie, maar doe geen moeite, het is allemaal in rook opgegaan. Wat een lucht en een opluchting. Vandaag is Alfred voor het laatst in Hengel langs geweest om afscheid te nemen van vrienden – Boudie -, bekenden – Renes – en de spöllersgroep. Volgens interim Hake, die een paar trainingen zal leiden en dan met de nieuwe trainer geconfronteerd gaat worden, waren een aantal jongens (jongetjes) diep onder de indruk geweest van het afscheid. Alfred had een heuse speech afgestoken die een paar aanwezigen recht in het hart raakte. Jammer, ik bedoel: is hij weg, gaat hij de spelers nog een keer raken. Was daar 3 jaar eerder mee begonnen, pa-nne-koehoeeeek!

Voor Schreuder was het al tijden te laat. Hij verloor het broze krediet van de fans nog voor het goed en wel verstrekt was. De strijd viel niet te winnen, daar won hij te weinig voor en verloor hij te vaak saai. Papa Masmah van de CBV meende ook nog iets te moeten zeggen over het gedwongen vertrek van de zesde Twente-coach in vijf jaar. Want perenplukkend zoonlief Nick had ten slotte altijd een streepje voor bij Schreuder, die dankzij papa Masmah dispensatie kreeg toen hij nog geen diplomaatje had. Daarvoor moest hij beloven dat Nick de luchtduiker een vaste waarde zou worden onder de Enschedese lat… aldus geschiedde en zo werden we opgezadeld met zowel een draak van een trainer als een sjaak van een keeper. Dat is nu allemaal verleden tijd. Martin Jol zet Drommel onmiddellijk in de kist. Of een ander. Wim Rijsbergen zet Drommel ook meteen in de kooi. Of weer een ander.

Al wie dit leest zal intussen al weten dat het gewoon Fred Rutten is geworden. Je verwacht het niet… Nog maar een fles dan. Over 100 jaar zullen supporters van FC Twente zich het eerste kampioenschap van de club in 2010 in herinnering roepen met de elftalfoto in hun poten. Ruiz… Boschker… Theo… Steve… de één na de ander zullen ze benoemen. Renes… Malki… Allesandro… Als de wijsvinger Alfred Schreuder duidt zal er veelbetekenend gezegd worden: ‘Doar hej ‘m ok nog, joa, ‘t loopjong van Joop. Kiek en Tiendalli, Akram, Javadov…’

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

11 reacties op “Alfred kon niet meer winnen

 1. ber

  Ik ben het zo met je eens wat betreft die Joop afgoderij! Bah…
  Helaas heeft dat mooie kampioenschap ons op dit moment de club gekost… is het niet mogelijk om Aldo en Joop gewoon strafrechtelijk te vervolgen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. twente madmax

  Zelfs Wim Kieft, gered van het witte poeier, had het over Twente.
  Hoe onvoorstelbaar het is dat een top club in Nederland in vijf jaar tijd zichzelf opblaast. Het gezicht van Wimpie stond zelfs even nadenkend. Het kan! En wij supporters zitten met de brokstukken. Wat me het meest opvalt is dat veel supporters nog niet begrijpen hoe zwaar de explosie is geweest. Velen denken dat we nog in het linker rijtje terecht komen. Word wakker en accepteer dat we in het voetbal niks meer voorstellen. Van daaruit moet je weer sprokkelen, schrapen en geluk hebben dat het ooit weer ietsie wordt. Ik weet niet wie de beste trainer voor Twente zal zijn. Geen dure in ieder geval. Laat Fred het maar doen. Is het geen tien jaar geleden dat hij mooi voetbal bracht waar je met plezier voor naar het stadion kwam? Mag hij best nog een keer doen. Ik ben benieuwd waar we eind seizoen eindigen. Niet degraderen en opbouw van de sfeer in het stadion zijn voor mij absolute punten die gehaald moeten worden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. johan

  nu de tranferrook optrekt, kun je stellen dat Joop 2 grote fouten gemaakt heeft 1) te veel macht aan het dooie technisch hart waardoor Adriaanse weg moest en invulling daarna alleen maar dood, saai en kut was, ook door Schreuder die nooit zo’n waanzinnig contract had mogen krijgen. Hierdoor is er zeker 1 kampioenschap onnodig misgelopen, met alle financiële gevolgen van dien. 2) Als door de transferinkomsten Twente nu er opeens veel beter voorstaat dan voor de zomer en we hebben nog steeds Gutierez, Zyech, Mokotjo, Tapia dan viel het met de verhouding schuld/waarde vd selectie ook nog wel mee… Gedonder kwam omdat Joop richting KNVB heeft gezegd de boel in 8 maand op te lossen ipv 2 of 3 jaar. Had ie dat laatste gedaan had ie rustig de winst van de transfers kunnen gebruiken om netjes de boel weer een beetje financieel normaler te maken. MAar ja, je legt jezelf totaal misplaatst de 8 maanden grens op , haalt het niet en krijgt allerlei strafpunten en sanctie geouwehoer dat is Joop echt te verwijten. Maar ik vind dat de huidige lui Belt en Tedjen wel heel erg gemakkelijk geroepen hebben dat het een klerezooi was en er een paar maand later dan opeens veel beter voorstaan, terwijl je wist dat je dat spelerskapitaal gewoon had. Dat is de boel gewoon slechter voorstellen dan het is om dan zeker zelf de redder te kunnen uithangen. Vraag me ook af of het zo’n geweldig prestatie is de waslijst voor 12 miljoen te verkopen of dat dat eigenlijk 5 of 10 miljoen meer had moeten zijn gezien huidige bedragen die rondgaan. MAar goed uiteindelijk is de begroting nog steeds3x zoveel als Heracles, dus wat nou 2e rijtje?

    /   Beantwoorden  / 
 4. twente madmax

  Ik hoop dat je gelijk krijgt.
  Maar een begroting zegt ook niet alles.
  Voetbal kennis in huis hebben wel.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Joop

  Mooie column, maar volgens mij heb je een keer een conflict gehad met Joop of zo.

  In Joop We Trust!

  ;)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Het grootste deel van voetbal minnend en half zakelijk Twente heeft een conflict met die dwaze gokverslaafde.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Paul

  Dat zijn de echte hulpjes trainers. En over 100 jaar zijn ze nog precies het zelfde . Nu Alfred weg is durft Hake wel te spreken . Hake zeg ; het was poppenkast tegen Heracles . Nou Hake met de slijmballen stront in je ogen . Het was in de voorbereiding en de competitie ook al poppenkast . En niet alleen dit jaar hoor . Het is al heeel lang poppenkast . En Tadjen is T D POPPENKAST . En Aldo zit in het verkeerde gouden porseleinenkastje fabriek voetbal . Tadjen lult de ene dag links de volgende dag weer rechts . Eergisteren lulde Tadjen nog ;zo snel mogelijk een nieuwe trainer . En wat lult Tadjen vandaag ; we hebben geen haast . Het credo is weer ;kieken wat het wordt . Maar mijn credo is ;kieken wat wordt,geet het mis ,is het weer te laat voor de poonie . Tadjen is de man van zeurderig verkeerd pappen en nat houden . Verkeerde spelers halen ,verkeerde uitspraken doen . Het is geen auto die je voor de deur hebt staan met een lekke band van,even aankieken,wanneer zullen we de band gaan verwisselen ,morgen ,volgende week,volgende maand of volgend jaar . Of moeten we toch weer echt wachten op de komst van een echte volgende T D die echt is en geen slappe Journalist .

    /   Beantwoorden  / 
 7. Baretti

  Die Peter Wekking zit gvd ook in het complot…..wat een dwaas is dat….”Alfred heeft Mokthar met 6 ton winst verkocht…joehaaaaa…Dankbaarheid en een standbeeld is op zijn plaats. Dus die jongen heeft zich ontwikkelt met dank aan……. Mijn god……

    /   Beantwoorden  / 
 8. Paul

  Die domkoppen hadden eind mei Alfred er uit moeten doen en Fred als Trainer en T D dan hadden ze geen Tadje nodig gehad ,en was het probleem in een keer opgelost . Maar tegen Aldo praten is precies het zelfde als je tegen een varkenskop aan een haken in de fabriek van Aldo aan het lullen bent . En Fredjen had hele andere gehuurde spelers gehaald . Want Fredjen is toevallig trainer en heeft er verstand van . En Tadjen is de charlatan . Tadjen Kraslot is mijn naam de super voetbalscout,maar ik ben beter in barbeknoeien .

    /   Beantwoorden  / 
 9. Paul

  Import Inboorlingen ,we worden er tegenwoordig mee overlopen . Als echte geboren Twentenaar moet ik met lede ogen aan zien Dat Fc Twente ook wordt overlopen met echte import inboorlingen die het zogenaamd beter weten en in alles wat ze doen zich voor doen als de Paus van Rome . Het enige wat die importinbooorlingen doen is uit welke neus de wind waait en in welke neus het beste het gratis dure maandloon kan worden gekwakt . Dan probereen ze zich bijvoorbeeld maar in te lullen wat Fc Twente heet . Heet ,en heet dat er het bij Fc Twente aan toe gaat betrreffende maandloon . Nou,het gaat er nog heter aan toe dan de 80 graden in de Sauna . En daar heb je hem nou de kloe , in de Sauna kun je ook alleen maar lucht happen en dat doen die inboorlingen bij Fc Twente nou ook de hele dag . En dat inboorlingen van RVCB heeft het bewijs geleverd . Ze zeiden openlijk dat het zooitje Twentenaren supporters hun mond dicht moeten houden . Wij Twentenaren spreken dan in het plat van , de bek houden . Het zelfde komt overeen met die Import Inboorlingen van de U.T. . o JEE ,ik mag studeren aan de U T van Enschede . De U T is al verstrengd in het statie geld van Politiek . Het is niet meer een echte U T . We kunnen er straks ook de letters DDR U T van maken . Niemand heeft iets meer te vertellen over de grassprietjes van het Vliegveld .Zeggen die Import Inboorlingen van de U T ; geef ons maar even 4 mijoen nadenkgeld voor 3 jaar dan mogen de Twentenaren de grassprietjes vant Vliegveld wel gratis maaien . Nu mogen de domme Twentenaartjes nog een rommelmarkt enz enz houden in de bunkertjes . Maar over een paar jaar is het afgelopen . Want dan komt de optocht van de DDR U T . Daar waar het niet meer alleen om leren gaat maar men nu ook bezig is om macht te krijgen . En of de Twentenaar nu wat anders wil . Ach de Twentenaar . De Twentenaar mag straks een loopbrug bouwen door de lucht . Een loopbrug van de U T naar Fc Twente stadion . Kunnen de Import Inboorlingen zich in de lucht elkander de hand schudden . Want de U T en Fc Twente stadion liggen net buiten het naambordje Enschede en Hengelo . Het zijn dus Import Inboorlingen in Niemansland met de grootste bek zonder gras te maaien . Gras maaien mag de Twentenaar doen . God schiep de gouden korenaar uit de Twentenaar . In Niemansland vormt zich het nieuwe slimme DDR leger van geleerden die op hun manier macht willen uitbuiten . Een soort van tweede Brussel EU . Met gratis belasting centen proberen om macht te krijgen . Van Nederlandse belasting centen hun wil is wet in hun hersenen . Het moet niet veel gekker worden . Precies eender als die Import Inboorlingen bij Fc Twente .

    /   Beantwoorden  / 
 10. Paul

  Bij Ajax was een paar geleden een Voorzitter die Steven ten Have heet . De man was door een of andere randdebiel zo uit het niets op de Voorzitters stoel gezet . De man Ten Have wist eigenlijk helemaal niet wat hij moest doen als Voorzitter van een voetbalclub . Nou noemt hij zich professor . En om dat te worden is heel simpel niet . Leren is visueel zien en de hersenen moeten het opslaan om bij examen het weer op papier met terug werkende kracht te laten vloeien in denkwijze ,en dan krijg je een Diploma . Had die Ten Have zich toch een navelbreuk gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam,de Universiteit van Breukelen,Utrecht ,en de Universiteit van jawel Enschede . En toen ging de man op de Voorzitters stoel zitten van Ajax en was hij plots veranderd van Professor in een verdwaalde dwaas . En Ajax ging vlot bergafwaarts . En zag ,daar kwam de redder,ene Johan Cruijff . Ene Johan die door pakte tot aan het gerechtsgebouw aan toe . Als ene Johan niet had doorgepakt had Ajax precies gestaan als waar Twente nu ook staat . Het verkeerde volk brengt alles om zeep . Maar gelukkig,ze mogen bij Ajax Johan op de blote knietjes eeuwig bedanken dat Ajax al jaren achtereen Kampioen is geworden en financieel mooi 120 miljoen plus op de Bank heeft staan . Bij Twente zitten nu veel al mensen die het zelfde Steven ten Have syndroom hebben . Ze zitten er maar te zitten,maar wat moeten ze nou eigenlijk en wat doen ze nou eigenlijk bij een betaalde voetbalclub . Dat vragen ze zich na een paar weken van radeloosheid zelf ook af . O ja ,ik loop bij Twente in de ronte voor de aandacht en het lekkere maandloon . Waar ik er nog meer voor loop,ik zou het niet weten ,kep er geen verstand van . Heb geen verstand van de handel en wandel binnen het voetbal . Vraag dat zittende volk bij Twente niet hoeveel vlakken een bal heeft of wat buitenkantje wreef is of wat buitenspel is . Moet je niet vragen ook aan ex politici of U T mensen die daar bij Twente loslopen . Je hoeft ze alleen maar vragen hoeveel geld ze beuren en wanneer het maandloon op de Bank komt .Voor de rest moet je met dit soort volk echt niet over het voetbalgebeuren praten ,want dat kan na 5 minuten vrij irritant gaan worden . Want politiekers hebben int Haagje ook geen verstand van politiek .Ze raaskalken de hele dag maar wat int tweedekamertje . Beetje draaien de hele dag op hun stoel met telefoontje spelen en dan gaat de schoolbel en weer naar huis . En waar het om draait is ook hier weer ,dom lullen om macht te krijgen en hun dure maandloontje tellen . Dat circuleert de gehele 24 uur door hun hersenen,geld en macht . En de zelfde mensen zitten ook bij Twente . Met een bedorven schuld aan gelden die precies zo hoog waren zijn en zijn waren als Ajax nu mee in de plus staat .Maar als die Ten Have nu nog Voorzitter was geweest van Ajax hadden Ajax en Twente nu elkander de hand kunnen schudden en samen onderin om een plaats in de nacompetitie proberen te ontwijken Twente nu al zo ver is afgezakt tot het nivo Eerste Divisie getuige het vandaag niet eens kon winnen van Sparta 1-1 . Het gaat geweldig bij Twente ,lang leve het U T volk en het oudbollige stoffige ex politiek volk bij Fc Twente . Zoals Prinses Beatrix altijd als Koningin zei ; lang leve het Koningshuis HOERA HOERA HOERA . Prinses Beatrix ,bij ons Fc Twente loopt geen ene Johan Cruijff die het door ziet en de rotzooi voor de rechtbank krijgt . Commentaar van Beatrix ;zotg er dan voor dat jullie ook een Johan Cruijff krijgen voor de boel helemaal in elkander is gedonderd .

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.