Dat het zo niet langer kan

Wat een kloten penalty van Ziyech, waardoor we niet langszij kwamen met die Friezen van Foppe; echt waar, wat kloten was me dat, en toen we de trappen afstruinden naar beneden, riep mijn maat – die met de grote pens en de ringboard – naar Hakim: ‘Hé, die pingel, dat was geen Panenka, maar een groot drama!’ Jezus, wat lachen man en Ziyech klapte gewoon alsof-ie gek was en stak ook zijn duim nog even op, maar toen hij tussen de regenflarden door zag hoe we op het bordes naar hem stonden te lachen werd hij alsnog pissig en maakte de ‘fuck off’. Op tv in de samenvatting geweest en bij Voetbal Inside, jonguh! Hij keek er bij zoals Grumpy van de Zeven Dwergen vaak kijkt, in die Disney-tekenfilms. Hakim grumpy Ziyech, met de pest in zijn broodmagere pokkel. Toen kwamen we helemaal niet meer bij, natuurlijk. Lol trappen in barre tijden, menschen overleefden er zelfs oorlogen mee, het zorgt voor ontspanning en doet je je rotleven even vergeten. Zwarte humor, je moet er van houden, maar dan heb je ook wat.

En een heuse ‘fuck off’ naar je kop krijgen van de aanvoerder, het heeft gewoon wat. Omdat het kan ook, denk ik. Niet iedereen zou het doen. Wij wel, en Hakim dus ook… De KNVB gaat hem er voor schorsen. Zelfs dat is hilarisch, wat kan het allemaal nog schelen ook. Maar wat was het slecht, zaterdag. Het is zielig geworden, het spel van onze trots. In alle ernst. Ronduit zielig. Voor het voetbal dat wij nu al jaren achtereen te zien krijgen, bestaat geen boven- en al helemaal geen ondergrens. Het is tien keer niks. Twaalf keer al, denk ik. En het went ook, omdat je weet dat dit haveloze zootje er heus waar alles aan doet wat in hun verbijsterende onvermogen ligt, ja. Je ziet ze alles geven, maar hoe meer gas ze erop zetten, hoe minder het wordt. Hidde ter Avest doet me steeds vaker denken aan de afgezwaaide Zweedse voetzoeker Emir Bajrami. Hij schiet, passt en sloft alle kanten op zonder dat er een gedachte achter zit. Ter Avest wil extreem hard werken, deze jongen verkeert in de overtuiging dat stilstand achteruitgang is, dat een back zich waar dan ook voor 110% dient in te schakelen. Met en zonder bal. Hij wil zo graag dat hij binnen 20 minuten helemaal total loss gearbeid en gedraufgangt is. Maar wat valt hem kwalijk te nemen? Niks hoor. Hij is jong en er is geen alternatief. Veel supporters zijn trots op Ter Avest omdat hij hier vandaan komt, geen spatjes vertoont en nog jong is. Twente heeft de jongste ploeg van Europa, de marketingafdeling zou er zo een campagne aan kunnen wijden en iedereen wordt er trots door. Zo laag ligt de lat inmiddels al, je hebt kinderhanden die in december minder snel gevuld zijn.

Jeroen van der Lely hoort net als Captain Grumpy in een strip thuis. Jan Jans en de kinderen. Vlassig blond haar, rode koontjes van inspanning en een vuile plek in zijn broekje na een te laat ingezet slidinkje. Als ik hem zie spelen vergeet ik even dat ik een voetbalstadion zit. Jeroentje dartelt onschuldig langs plassen en vennen met een vlindernetje en verwondert zich om de bonte flora en fauna om hem heen. Met open bek en pretoogjes bestudeert hij een schijtende kikker aan de rand van een slootjen of kijkt hij een roodborstje na dat kolderieke buitelingen maakt door het helderblauwe zwerk. Verschrikkelijk slap gezeik, maar… hij is jong en er is alleen een geblesseerd, niet minder slecht alternatief waar ook niemand op zit te wachten. We zijn fier op Lely want hij is van Nijverdal en daar dragen ze geen Dr. Dré-koptelefoon op hun oren en doet iedereen gewoon. Van de Belt zei het al: ‘We gaan weer gewoon doen bij Twente.’ Dat is zomaar één onderdeel van het gezondmakende beleidsplan dat de KNVB niet meer kan afkeuren. We zijn terug bij gewoon als ‘ne broene boon. Nou zijn er altijd lezers die dit soort analyses van individuele spöllers op hun achterste poten afwijzen, omdat het te hard zou zijn, te cynisch en te zwartgallig. Dat het niet fair is om jonge talenten op zulks misselijke wijze af te branden, ofschoon zij zichtbaar alles geven. Welnu, dat interesseert me dan voor de zoveelste keer niks. Wat slecht is, moet slecht blijven. De legendarische Helenio Herrera zei immers ooit betekenisvol ‘als hij slecht genoeg is, is hij ook oud genoeg.’ Slecht spelen is nooit aan leeftijd gebonden en beslist niet alleen aan veteranen voorbehouden. Tot in de allerjongste elftalletjes wordt soms bar slecht gevoetbald, terwijl een nestor als Kuyt gelijk de goeie fles wijn richting zijn veertigste alleen nog beter lijkt te gaan worden. Hoeveel gaat hij er volgende week maken tegen Twente? Vier? Zes? Ik zie die kop van Grumpy nu al voor me, nadat Twente in beroep is gegaan tegen zijn schorsing. Jongensjongensjongens, wat moet dat in hemelsnaam worden in de Kuip!?

Felipe Gutiérrez was ooit voorbestemd om het cement tussen de stenen te worden op het Twentse middenveld, maar sinds zijn rentree lijkt hij meer op de baardloze IS-strijder tussen een garnizoen ongeschoren vluchtelingen of op een undercover saboteur op z’n best! Wat is die toch aan het doen! Felipe cijfert zichzelf helemaal weg door anderen er slecht uit te laten zien. Zijn met opzet te zacht ingespeelde ballen maken van Ter Avest een domme happer en van Mokotjo een lamme inkakker, terwijl het Pipe zelf is die bewust de fout veroorzaakt. Keiharde passes in de mahoniehouten voeten van Oosterwijk, waardoor de bal de tweede ring in ketst, dat straalt ook niet positief af op de toch al onbeholpen Lettenaar. Jari komt van Lettele, hij is van ons. Toen Luuk de Jong hier begon had hij ook puisten. Maar hij is jong. We zijn groots op zijn acne. Met Jari schijnt het daarom en deswegen dan ook wel goed te komen, zo hoor je veel. ‘Laat Oosterwijk maar staan, we hebben niks anders. Zelf had ik vroeger een krentenbaard en eczeem aan het linkeroor. Wat dan nog. Kump good!’

Talenten met kwaliteiten verdienen geduld om zich te ontwikkelen en leren doorgaans vlot van hun foutjes. Tete van Ajax is zo’n voorbeeld. Laten we eerlijk zijn, een prima back. Maar hoe zit dat met talenten zonder echte kwaliteit? Verdienen die dan nog meer geduld omdat het er maar niet uitkomt en ze vanwege dat kwaliteitsgebrek structureel dezelfde fouten blijven maken? Als je die lijn doortrekt zou ik me ook zorgen maken om doelman Drommel. Maar hij is jong, het alternatief is een onzekere clown met een knotje en Drommel is jarenlang voetballer geweest. Zo is het wel. Dan maak je fouten die er minder snel uit gaan. Geduld menschen, het is een talent! Zonder pukkels, dan nog.

Je krijgt er wat van, van al dat jonge grut. Prut, zo U wenst. We zien evenwel allemaal dat het zo niet langer kan. Er moet oud bloed bij, ervaring, hardheid, voetballers die weten waar Abraham de mosterd haalt. Ga er maar aan staan, Tedjen. En dan dacht hij dat het afgelopen zomerwindow een gekkenhuis was! De komende winterwindow moet het voor Twente gebeuren op de transfermarkt. Als Van Leeuwen nu nogmaals met vier Olaitans aan komt schijten gaan we kapot. Voetballend zijn we feitelijk al kapot. Om mij heen zit volk dat goed zou kunnen leven met een plek in de Jupiler League. ‘Dat joar in ’t Eerste Divisie was ‘t mooiste wat ik mie nog veur de geest kan hoal’n. Wat ‘n topjoar. Met Korbach en Van Dalen, God hebbe hunner zeel’n, ja.‘ Dat soort gelul. Ik bedoel: vind op de complete wereld maar een tweede club die bijna failliet is, zes jaar later kampioen wordt en weer vijf jaar later, bijna op de kop af op haar vijftigste verjaardag alsnog naar de kloten gaat. Uniek! Twente ziet Pierlala in plaats van Abraham. Maar dat bomt ons niks, het dut oons allegaar neeg wat, want éénmaal zijn we de kampioenen geweest. De titel, de Schaal, het heeft inmiddels een zeer zure nasmaak gekregen. Alsof je favoriete schrijver een hoofdstuk plagieerde in zijn aanbeden besteller, of dat je geliefde popgroep plotseling á capella-covers van Frans Bauer gaat opnemen. Dat je een originele Rembrandt aan de muur hebt hangen, die je alleen kon aanschaffen door jarenlang bejaarden te beroven. Het wringt en het knelt. Het zit lang niet zo lekker meer als in mei, juni en juli 2010. De collectief en regionaal doorvoelde trots bestaat niet meer, het gevoel is kapot. Het is niet langer not done om naar het Polman-winkelcentrum te gaan voor ‘een aantrekkelijke pot voetbal’. Menschen komen er zonder schroom openlijk voor uit dat ze kaarten hebben voor een dames-wedstrijd in de Champions League en dat ze daadwerkelijk nog gaan ook. Dat kan in 2015, het is een surrogaat emotie om de peilloze leegte van binnen een klein beetje te vullen.

Het kan zo niet langer. Een 10-0 nederlaag bij knokploeg Feyenoord is zeker niet denkbeeldig. Hoe ziek zou het zijn, maar stel je toch voor dat het gewoon gebeurt. Of 13-2. Misschien dat daarmee het absolute dieptepunt bereikt wordt, maar gelet de inktzwarte realiteit en de barre ontwikkelingen van alledag zou het net zo goed de aanzet tot nog veel meer onvoorstelbare ellende en tegenslagen kunnen zijn… Wanneer zal het Ros weer steigeren? Zijn we wel opgewassen tegen het opportunisme van De Graafschap? Waar staan we over een jaar van nu? In Riessen zit een kearl die een hoop vragen zou kunnen beantwoorden door alleen al 50 miljoen euro te storten. Dat is nog geen 10% van de winst die hij afgelopen jaar over zijn vermogen incasseerde. En anders maar een Rus, een Chinees, Belg, Indiër, Pool of een vluchteling die toevallig de Eurojackpot binnensleept. Je geld of ons leven!

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

9 reacties op “Dat het zo niet langer kan

 1. Baretti

  Jeroentje Lelie en Ter Avest waren de grootste talenten uit de jeugdopleiding…? God behoede ons wie dan de plek gaat innemen straks van Ziyech? Nu gaat er weer een talent voor 13K naar PSV. Jarenlang gaat er miljoenen euro’s naar de jeugdopleiding. Trainers, accommodatie, vervoer, catering, begeleiding, contracten, leaseauto’s etc. etc… en weet je wat nog het aller allerberoerdste is…. de beste spelers, spelen gewoon bij de buurman….basisspelers van het top geklasseerde Heracles. Ook gewoon jongens uit Wierden, Daarleveen en Hengevelde. Die Almeloers betaalden een fooi mee aan die jeugdbegroting…..Of zou Joopie een deal hebben Jantje Smit…?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ber

  Zelden deed de waarheid meer pijn. Sterk stuk weer Wallace!

    /   Beantwoorden  / 
 3. johan

  Dat we nog eens mochten meemaken dat Wallace de zaken zo positief ziet… Denk dat het nog veel erger is. Gutierez moet er echt af, zet Egan er maar in. Verder maak ik graag 2 kanttekeningen. 1) HEt moet een wel haast hogere macht zijn die ervor zorgt dat we niet knetterstrak op de laatste plaats staan. Mysterieuze gelijke spelen of verliespartijen van onze concurrenten of een merkwaardig goed uitkomend competitieprogramma: wij moeten naar Feyenoord , maar Cambuur naar Ajax en Willem2 krijgt PSV… Verder zijn de laatste 3 wedstrijden voor ons: Graafschap, Excelsior en Willem2. Conclusie er is mysterieuze hulp dat ons boven de streep houdt. 2) Tedje moet via Cypriotische constructie en een mistig doolhof, waar Joop & Aldo nog wel een blauwdruk voor hebben liggen, 5 miljoen inzetten , verspreid over meerdere gokkantoren op een uitslag van Feyenoord met dubbele cijfers. Geheid dat we daarna uit de problemen zijn. Ik zet in ieder geval een eurootje of 50 in. Bij winst betaal ik daar in ieder geval de scc van volgend jaar van, want die koop ik anders niet. Support door dik en dun ok, zeker waar. maar zoals den Belg zegt: Ik laat niet met me kloten spelen door Joop en Aldo.

    /   Beantwoorden  / 
  1. chocolade sjakie

   Eghan is natuurlijk een heel andere voetballer dan Guti.Je hebt achter Guti helemaal niets.Guti moet blijven staan, maar moet gewoon strijden vanaf nu.Dan komt het goed.Twente moet tegen Feyenoord verdedigen, al roep je dan het onheil wel over jezelf af.Als je gaat aanvallen, ga je helemaal de bietenbrug op, maar verdedigen beperkt dan de schade.
   Drommel, Ter Avest,Uvini,Bijen,Mokotjo,VD Heyden,Tapia,Guti,ziyech,Ayepong en Eghan.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Baretti

  Zijn jullie ook zo bang, dat de nieuwe hoofdtrainer van het seizoen 2016-2017 luistert naar de naam Mary Kok Willemsen..?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wallace

   Heb je haar horen kwetteren bij Studio Egbers ? Het leek Adriana de Mos wel met die tactische preek waar de overige tafelgasten de bek bij open viel…die hengelt vast en zeker naar een topfunctie bij de KNVB. Of ze duikt met die gekke kont in het gat dat Cruijffie achterlaat in Mokum…Next !

     /   Beantwoorden  / 
 5. Paul

  Johan Cruijff heeft er de brui aangegeven opdat er te veel lamzakken door Ajax lopen .
  En Johan is ziek .
  Dus waar zou Johan zich nog druk om maken.
  Gezondheid gaat boven alles.

  En bij Fc Twente zitten alleen maar dikke pensende zoutzakkende uranium lamzakken .

  Nu nog een beetje uranium in de voetbal .
  Want laten we wel wezen,die hans worsten van uranium en Rwente en Co weten niet eens wat er in een bal zit en hoeveel vlakken een bal heeft.

  En dat soort lamzakken schuift aan bij een voetbalclub .
  Hun stropdas zit zo strak dat hun pijnademsappel bijkans veranderd in een gehaktbal .

  Stelletje gehaktballen zijn het .

  Geef ze gratis een weekeindje Parijs ,voor dat ze Fc Twente helemaal naar de vuilnisbelt hebben laten doen smelten .

  Deleukstethuis kan het zo regelen .

    /   Beantwoorden  / 
 6. twente madmax

  Niks mis met Mary. Goeie kijk op voetbal Wat is er mis mee? Helemaal niks.
  Zo kan het ook niet.
  Geld is op!
  Over een aantal jaren is het geld nog op….het wordt nooit meer zoals in seizoen 2010.
  Dus accepteren
  Of niet meer kijken.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Epi

  Ik heb huult! :) prachtig stuk!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.