De groeistuipen van een nieuwbakken topclub

Als de reageerpanelen van dit bescheiden weblog representatief zijn voor de mening van de doorsnee FC Twente-supporter is het bedroevend gesteld met de menigte die tweewekelijks de tribunes van de Grolsch Veste bevolkt. Het moeizame spel – inderdaad eigenlijk al vanaf het begin van het seizoen – lijkt veel Tukkers diep in hun ziel te raken. FC Twente beschikt mogelijk over de kwalitatief breedste en beste selectie uit de geschiedenis van de club, dus dan doet het magere spel pijn en tegenvallende resultaten des te meer. En hoewel de spelers dus geacht worden veel beter te kunnen, richten de criticasters hun giftige pijlen vrijwel zonder uitzondering op Steve McClaren. Toegegeven, de Britse trainer is sinds zijn rentree in Enschede geen schim van de ontspannen en vaderlijke stuurman die hij in het kampioensjaar was. Maar de roep om het hoofd van McClaren gaat te ver. Veel te ver. De teleurgestelde supporters projecteren namelijk vooral hun eigen duistere motieven op de trainer. Verwend door de Twentse suprematie van de afgelopen jaren worden moeizaam spel en nederlagen niet (meer) verdragen. Vergeten wordt dat sport niet volledig controleer- en beheersbaar is, dat vorm een ongrijpbaar fenomeen is. Hoe idioot Steve McClaren zich soms ook gedraagt en uitlaat, de spelers op het veld moeten uiteindelijk de doorslag geven. De sportieve dip van dit moment is dan ook vooral een grote uitdaging. In eerste instantie voor de spelers en de trainer. Los van het verbeteren van het spel zijn deze tijden ook wijze lessen in het omgaan met bijtende kritieken van primitief reagerende supporters. Die supporters staan ook voor een uitdaging: supporter blijven in tijden van tegenspoed. Voor veel nieuwelingen een nog onbekend fenomeen. Zij die hun eerste schreden bij de club zetten in het Diekmanstadion zal het vast makkelijker vergaan. Maar desondanks: in union we stand. Ook als het tegenzit.

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

27 reacties op “De groeistuipen van een nieuwbakken topclub

  1. phenix

    mooi stukje,maar het reageren is naturlijk ook in de waan van de dag. als je weer wint met goed spel is alles vergeten,zo is het leven van een voetbal supporter,maar ja eens een twente fan altijd een twente fan,come on twente enschede

      /   Beantwoorden  / 
    1. twenteforever

      Verliezen hoort er (helaas)bij maar als het op zon manier gebeurt zoals deze week met de foute instelling ,en dito de weken ervoor krijg je zulke scherpe reacties >Misschien zetten wij de boel wel op scherp ,iets waar MACCL blijkbaar niet in slaagd . COME ON TWENTE !

        /   Beantwoorden  / 
      1. 特温特足球

        Twenteforever jij het het door.
        Natuurlijk blijven we achter Twente staan.

          /   Beantwoorden  / 
        1. 特温特足球

          Twenteforever jij het het door.
          Natuurlijk blijven we achter Twente staan , dit zal altijd zo zijn in voor en tegen spoed.

          Maar net als bij jou opvoeding Jack werd je wel eens bestravend toegesproken als je eens iets uitgespookt had wat niet helemaal door de beugel kon.
          Dit heeft je gemaakt tot een goed persoon met normen en waarden.
          Ook tijdens deze bestravende toespraken betekende dat niet dat je ouders niet van je hielden. Sterker nog , juist omdat de liefde zo groot was plaatsten ze deze correctie.
          Ook de reacties op dit blog vallen onder het groei proces van onze club.
          Met in ons hart het gevoel dat wij ze ook een klein beetje in de richting kunnen sturen zodat ze weten dat dit niet ongestraft kan blijven, en leid tot dit soort van reacties in de media.
          Hierdoor ontstaat en topsport cultuur. waar in we gaan voor het hoogst haalbare.
          ..
          Maar ook als dit niet lukt blijft de club FC Twente in je hart
          Het is als een kind wat hij ook uitspookt hij hoord bij jou.
          Maar je kunt hem wel eens tot de orde roepen

          COME ON TWENTE!!

            /   Beantwoorden  / 
  2. DGA

    FCT YNWA. Maar soms moet je, net als de spelers, als supporter ook je teleurstelling kwijt.Zolang je in het stadion je team maar niet gaat uifluiten.

      /   Beantwoorden  / 
  3. twentemax

    Teleurstelling. Dit reageert een mens af en dat kan prachtig op dit blog! Maar ook al komt Twente in de JL terecht dan kom ik nog want eens supporter altijd supporter, het zit toch in je hart en ziel! Het is gewoon niet te vatten dat je club de ene week de sterren van de hemel speelt en de andere week staat te voetballen als een zak aardappelen zonder enig pit. Als een mens daar niet op zou reageren was ook niet normaal en de trainer is dan wel het mikpunt van de kritiek, of dit nou terecht is of niet. Hoop echt dat er morgen weer met PASSIE gevoetbald wordt! Ik heb echt liever dat ze verliezen met mooi voetbal dan dat ze niks laten zien en winnen. Dus voor zondag gewoon weer…COME ON TWENTE

      /   Beantwoorden  / 
    1. Stenlie

      Mooie reactie, vooral dit stukje: …..met PASSIE gevoetbald wordt! Ik heb echt liever dat ze verliezen met mooi voetbal dan dat ze niks laten zien en winnen. HELEMAAL MEE EENS!!! De passie ontbrak wel!

        /   Beantwoorden  / 
  4. twentemax

    Hej Jack, heb jij dit stuk geschreven? Mooi, stemt een mens tot nadenken….

      /   Beantwoorden  / 
    1. wim B

      eh..eh..mhh…(denk)…mh. ehhh….Wordt niet wat morgen..

        /   Beantwoorden  / 
      1. twentemax

        Hej Wimpie, niet al te negatief! Jij als echte support gaat toch niet op de al te zwarte kijk tour? Kump allemaol goed met oons Twente, wedden!

          /   Beantwoorden  / 
  5. hendrik

    Het is toch echt de trainer die het verschil maakt ! He’s the boss, met zo’n uitspraak roept hij het onheil over zichzelf, de spelers en het team uit, zie hieronder de tekst van Steve:
    Ze kunnen topwedstrijden spelen en daarin elk team verslaan.” Uitspraak van Steve over AZ (niet over Twente maar over AZ….!), leuk om te horen voor de spelers van zijn eigen club ….ugh..ipv te zeggen we gaan er vol tegenaan en zorgen dat we ze gaan verslaan. Twente heeft veel betere spelers en kunnen elk team in de eredivisie verslaan…! Dat zou de trainer moeten zeggen, pep ze op, zeg dat ze het kunnen, motiveer ze etc. Wij als supporters zijn niet dom en sporen onze club niet voor niets aan, wanneer de supporters geen seizoenkaarten meer kopen heeft de hele club een probleem. Kom op laat morgen met een mooie overwinning zien dat alle criticasters ongelijk krijgen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. hennik

    stom stuk zeg, kritiek heeft niks te maken met verwende supporters, maar alles met frustratie om te zien dat een trainer de spelers de put in praat en het ze dun door de broek loopt in A’dam en zondag tegen AZ, nog eens onderstreept door laffe wissels en laf beleid om jeugd te proberen. Als Steve wat meer lef toont en we hebben minder punten neemt niemand hem dat kwalijk en dat we deze tactiek niet pruimen met deze selectie mogen we best laten weten. Dus staan we met 3-0 achter en hebben we strijd geleverd en durf getoond, dan schreeuw ik me nog steeds schor in positieve zin, is het 0-0 vlak voor tijd met schijterig tikkie achteruit voetbal en verdedigende wissels in de laatste minuten schreeuw ik me ook schor maar ben ik negatief. That’s it.

      /   Beantwoorden  / 
    1. 特温特足球

      Hennik ik snap precies wat je bedoeld en ik ben het totaal met je eens!
      Ik hoop je morgen te horen , en positief terug te lezen in dit blog.

        /   Beantwoorden  / 
  7. bobby solo

    Kijk eens naar die Boyata, gehaald door wie ook weer?
    Raakt geen bal goed maar wel rosales eruit halen en boyata op rechts.
    Guiterez eruit de enige die voetballen kan, jansen op de bank en die zweed erin met twee nul achterstand.Die EUROPA LEAG interreseert hem geen muts maar wel net doen alsof. Hopen dat het met die spits nog wat wordt Tadits en chadli kunnen het niet alleen.Veel plezier vanmiddag tegen A-Z, we moeten echt wel uit een ander vaatje tappen (als het maar GROLCH is) en dan goed doorgaan!

      /   Beantwoorden  / 
  8. FCTim

    Liep gisteren nog ‘n aardig spitsje rond bij onze buren. Ene Ninos, gvd dat we die hebben laten gaan. En Malki was er ook weer. Ik hoop van harte dat Luc gaat scoren maar begin zo onderhand te twijfelen. 6 miljoen jeeeeez!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anton

      Dat vind ik dus zo’n flauwekul antwoord…Die spits bij de buren kan zo renderen omdat men bij Heracles meer ruimte krijgt om te voetballen. Hier heeft hij de kansen gekregen, maar niet gegrepen. Waarom niet? Omdat tegenstanders, uitgezonderd de top 4, altijd verdedigend spelen, het veld klein houden, comkpact spelen, dat je als aanvaller weinig kansen krijgt.

        /   Beantwoorden  / 
      1. aks

        @Anton, jij bekritiseerd FC Tim en Wim B, als fauwekul, nou zij hebben alleen maar sterke twijvels in het elftal en in Castaignos Anton jij zegt Ninos Gouriye heeft zijn kansen gehad bij FC Twente dat noem ik nou eens gelul van de eerste orde, wat voor inzicht heb je eigenlijk ?
        Ninos werd door Co klaargestoomd voor het eerste, maar toen mcLaren kwam deugde er van de gehele jeugd niets meer, dus ook Ninos niet, hij kon vertrekken, iedereen op deze site heb ik ingelicht voor de enorme blunder die FC Twente beging, het grootste spitzen talent dat ze ooit in huis hadden, weggeven aan de buurman
        Heracles lacht zich de barsten om de blunder van FC Twente, want zij hebben straks de nieuwe Gert muller in huis om maar eens een vergelijking te maken en wat heeft FCTwente een kastanje die uit de boom is gevallen en die FC Twente opraapte voor bijna zes miljoen, ook Plet en voorheen Janko waren niet goed genoeg, misschien kwam Plet voetballend vermogen tekort, maar hij had wel een neusje waar hij moest zijn of staan, ook hij is onterecht op gemene wijze weggestuurd !
        Zelfs Wim B weet het nu niet meer, niet meer waar het aan licht !
        Wim denkt dat het te maken heeft met de wisseling van aanvoerder
        misschien telt dat een beetje mee ! maar de enige oorzaak is ze hebben geen spitz met voetbal inzicht, geen spitz die slim vrij loopt, die een bal af kan schermen, geen spitz die de ballen goed terug legt voor de medespelers en geen spitz met een goede timing
        geen spitz die goed kan koppen, geen spitz die zich niet van de bal laat zetten, dus voor mij had Ninos Gouriye alles in huis, het was alleen wachten op zijn rijpheid, het juiste moment om er te komen en dat is hem bij Heracles gelukt en ik heb ook steeds gezegd dat dat zou gebeuren
        Dus Wim B, Twente heeft geen Janko meer, geen Plet en geen Gouriye
        Wat hebben ze wel een waardelose Castaigos en Boelikin gebleseerd en te oud, ook Landzaat is te oud zonder wedstrijd ritme, hij van mcLaren gelijk spelen, belachelijk natuurlijk.
        Ook is de handelingssnelheid van Braafheid onder de maat.
        Er is nog een licht puntje namelijk Born, hij heeft het ook, een groot talent, maar dan moet mcLaren eerst opdonderen want deze trainer heeft het gewoon niet, blijf maar domme dingen doen, hij is er voor geboren. Ook de rechten van Munsterman beperken tot het zakelijk gedeelte, terugkoppeling naar deskundige personen.
        Want blijven hij en mcLaren de toon zetten dan word Born ook verkwanselt aan een andere club en weg is hij !
        Men zou zich in de organisatie eens af moeten vragen om Jan van Halst terug te vragen of misschien nog beter om Nico Jan Hoogma los te weken bij Heracles want ondanks het geringe financiele budget koopt Heraclas alijd goed in voor weinig geld en Presteren zij optimaal.
        Dus Anton en Wim B wij moeten al eens gaan denken om de fouten te herstellen en alvast denken aan een nieuwe coach en een nieuwe man verantwoordelijk voor het inkoop en verkoop beleid.
        Er kunnen wel enkele opstappen omdat ze er een puinhoop van hebben gemaakt, dus Bleuming oprotten met je grote bek !
        Ook de beste middenvelder van Twente ooit Frans Thijssen weer ophalen bij de jeugd.
        In ieder geval kan mcLaren best goede training geven maar van opstelling en wisseling van spelers is hij een tacties onbenul.
        het kan misschien zo zijn dat hem tekort wordt gedaan en dat al die dommigheden komen van verkeerde mensen om zich heen, dus de invloed van de schouts.
        Maar hij is de hoodcoach dus de eerste verantwoordelijke voor de gevoerde speelwijze.
        PS.
        Zonder mezelf op de borst te kloppen, is het meestal toch zo dat ik sommige dingen vooruit zie, nu ik hoop dat het goed komt en dat ik een beetje ongelijk heb, dus dat het tij zich keert, dan heb ik het mis gehad en gaat het met FC Twente weer voetballend beter !

          /   Beantwoorden  / 
        1. FCTim

          Ik vind Castagnios geen waardeloze speler aks. Integendeel hij werkt zich de rambam voor het team, hij mag alleen z’n kansen wel eens gaan benutten. En laat ie dat gisteren nou net gedaan hebben. Ik hoop dat ie doorgaat met scoren.

            /   Beantwoorden  / 
  9. erwin

    Met zulk fantastisch materiaal mag je gewoonweg als supporter verwachten dat je club bovenin meedoet. Dit zeggen ook clubverantwoordelijken en het journaille. Als supporters mag je dan ook gewoon terecht kritisch zijn op trainer, staf en spelers als er iemand van het bekende padje af stapt. FC Twente fan zijn zit in je bloed en opvoeding dat blijf je voor eens an altijd was er al bij toen we nog voor 5 gulden boekjes kochten met rozen en gele scheurblaadjes in het diekman en zal ook twente fan zijn als ik 100 mag worden!

      /   Beantwoorden  / 
  10. WW

    Mooi stukje! Iedereen wil aantrekkelijk voetbal zien , met inzet, motivatie en vooral passie, ook al gaat dat ten koste van punten! Co adriaanse begreep dat en kwam soms met 5 aanvallers in de opstelling! Nou kun je je afvragen of dat verstandig was, maar hij begreep wat het publiek wilde. En we weten wat er uiteindelijk met Co gebeurt is. Het ligt daarom niet aan Steve als je het mij vraagt maar aan de jongens id groep die het voor het zeggen hebben id kleedkamer! De jongens vh tikkie breed of terug. Het enige wat je steve kunt verwijten is dat IE zn oren laat hangen naar deze spelers!

      /   Beantwoorden  / 
    1. 特温特足球

      ik zeg “nieuwe oren dan maar”

        /   Beantwoorden  / 
  11. twentemax

    De meningen zijn nogal verschillend en dat is logisch ook. Ook ik heb mn twijfels over Steve maar sta wel vierkant achter Twente en baal als een stekker als ze het vanmiddag verpesten. Afwachten maar en uitgaan van het beste toch??

      /   Beantwoorden  / 
  12. Harm

    We spelen iedere week maar met 10 man omdat we voorin geen fatsoenlijke spits hebben. That’s the problem.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Harm

    En als we vanmiddag verliezen wil ik Steve wel wegbrengen naar de veerboot richting Engeland.

      /   Beantwoorden  / 
    1. twentemax

      Eerst een verplichte inburgerings cursus laten doen!

        /   Beantwoorden  / 
  14. Mike B

    Castagnios gun je eigenlijk het beste gezien zijn werklust…. maar dan scoort ie eens en is het ook nog zo’n lullig doelpunt. Wordt het vertrouwen in hem niet groter van….

      /   Beantwoorden  / 
  15. Andre

    Lees hier dat iemand zegt dat tegenstanders niet willebn voetballen en dat Twente dan geen ruimte krijgt. Zag gisteren een eerste helft tegen AZ waar voortdurend 9 man achter de bal waren en dan veelal ook nog op de eigen helft.Ja dan is Castaignos ook moe als je eindelijk bij de zestien bent.Let maar op; Twente is een ploeg van de omschakeling, triest maar waar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.