Categorie: "Wallace"

Getuigenissen van een angstcultuur

De onthullingen in het met angst en beven tegemoet geziene rapport-Knüppe bleven uiteindelijk beperkt tot een serie slaapverwekkende opsommingen die elke supporter al maanden kent. Open deuren zo groot dat het bijna dooddoeners werden. Het meest interessante punt nochtans was voor mij de angstcultuur. Knüppe had die cultuur onder het afgetreden bestuur opgespeurd aan de hand van tientallen interviews die hij had met werknemers van hoog tot laag. Personeel, kopstukken, middenkader en vrijwilligers van en bij de club vertelden hem dat het op de werkvloer intimidatie troef was, met een sfeer van niks. Dag in, dag uit werd men gedreigd met ontslag als er niet binnen de strikte richtlijnen van het Munsterman-bewind werd gewerkt. Zo, dacht ik, dat is niet mis, daar wil ik meer van weten. Maar het rapport biedt geen inzage in de interviews. Knüppe trekt een lauwe, vrijblijvende conclusie en daar kunnen we het mee doen… Kloten.

Creatief met hooligans: de Tapia-pop

Zieker dan rond de laatste Klassieker kan het niet meer worden. De in Amsterdam altijd verafgoodde doelman Kenneth Vermeer is sinds anderhalf jaar in dienst van aartsvijand Feyenoord en dat is aanleiding voor de meest kwetsende gekkigheid. Er stond een Wageningse psychopaat op Vak 410 in de Arena – een voetbalforens die het rellen, reppen en roeren in zijn eigenste dorp mist – en alsof het om een hengeltje met een lijn en een stukje aas ging liet hij een bruine plastic pop aan een strop behoedzaam over de balustrade naar beneden zakken. Op de rug van het witte shirt dat de pop droeg stond VERMEER. Het duurde even, maar uiteindelijk beten de media ook weer massaal op dit aas.

Oververhitte geruchtenmachine om niks

De sterke overwinning op Heracles heeft geen vervolg gekregen tegen achtereenvolgens PSV en NEC, waar het spel – toegegeven – opnieuw beterschap beloofde, maar als je voor lijfsbehoud moet vechten hoef je met aardig veldspel natuurlijk niet naar bakker Oonk te gaan. Die geeft je daar geen donker ongesneden volkorenstoete voor. Of een zak vol voorgebakken Kaiserbröttchen. Of een doos puddingbroodjes. Fruitboten. Chcocosloffen. Alles waar de goede voornemens van 1 januari jl. geen feeling mee hebben.

Auftakt nach Mass

Die titel, is dat…Duits? Ja. Het betekent zoiets als dat het halve werk gedaan is bij een goed begin. En goed begonnen zijn we, aan 2016 en aan de hervatting van dit rampseizoen. Knallende kurken en gute Laune! Maar de club wordt gelukkig ook dit jaar pas 50 jaar oud, niet in 2015. Dat, 2015, geldt nu als Schnee von Gestern, wat voor leken op het gebied van de Deutsche sprache zoveel had kunnen zeggen als de pruim van spoken, vanuit hun perspectief, bedoel ik. Het heeft zelfs geheel niks met zulke rare dingen te maken. Schnee von gestern, waarde luisteraars – beste wensen dan, het kan nog gewoon – wil zeggen dat het klaar is met 2015. Gedaan, bek over dicht, over en sluiten, de relevantie verloren, don’t look back, aait vedan en op naar een volgende ofwel next!

Mail voor mortelmagnaat

We hopen allemaal op een miljoenenlening of beter gezegd een half miljard aan vrijwillige donatie vanuit Rijssen, maar volgens Wessels zelf heeft er nog niemand concreet bij hem aangeklopt. Dat is raar. Wie vraagt wordt overgeslagen, maar hoe zeker is dat in dit geval, waar niemand ergens/iedereen nergens naar gevraagd heeft! Hieronder een mail die de zaak in een stroomversnelling kan brengen. Of… of juist weer niet.

Dik’s doekoe en andere geldstromen

Volgens een hoop Godvrezende supporters huist de enige redding van FC Twente in een kapitale villabunker te Rijssen. Bouwmagnaat, stenensjeik en kabelknaller Dik Wessels leidt een vrij anoniem bestaan te midden van zijn manshoge stapels rooie ruggen, maar als FC Twente, zo eens per decennium, financieel weer eens zwaar in de schijt verkeert, valt altijd zijn naam.

Draai ‘t Ros dan de nek maar om

De dampende shit die nu al jaren dagelijks uit de Veste naar buiten kolkt gaat echt alle perken te buiten. Van ellende ga je naar instructievideo’s van IS kijken. Tering. Investeringsmaatschappij Doyen is gehackt en toevallig genoeg zijn er ook documenten van wurgcontracten met FC Twente op straat komen te liggen. De Edward Snowden van Football Leaks zou gedacht kunnen hebben – na het inzien van vergelijkbare deals met andere voetbalclubs – dat juist bij FC Twente (klopt) de grootste idioten de boel bestierden, gezien de marges en percentages waar Doyen bij spelerstransfers contractueel aanspraak op mag maken… Plus de bijkomende bepalingen in de recent opgedoken, volstrekt geheime en niet van echt te onderscheiden bijlagen en dingen.

Dat het zo niet langer kan

Wat een kloten penalty van Ziyech, waardoor we niet langszij kwamen met die Friezen van Foppe; echt waar, wat kloten was me dat, en toen we de trappen afstruinden naar beneden, riep mijn maat – die met de grote pens en de ringboard – naar Hakim: ‘Hé, die pingel, dat was geen Panenka, maar een groot drama!’ Jezus, wat lachen man en Ziyech klapte gewoon alsof-ie gek was en stak ook zijn duim nog even op, maar toen hij tussen de regenflarden door zag hoe we op het bordes naar hem stonden te lachen werd hij alsnog pissig en maakte de ‘fuck off’. Op tv in de samenvatting geweest en bij Voetbal Inside, jonguh! Hij keek er bij zoals Grumpy van de Zeven Dwergen vaak kijkt, in die Disney-tekenfilms. Hakim grumpy Ziyech, met de pest in zijn broodmagere pokkel. Toen kwamen we helemaal niet meer bij, natuurlijk. Lol trappen in barre tijden, menschen overleefden er zelfs oorlogen mee, het zorgt voor ontspanning en doet je je rotleven even vergeten. Zwarte humor, je moet er van houden, maar dan heb je ook wat.

Het is werkelijk een vreselijke pröttel‏

Natuurlijk maakt één zwaluw bij lange geen sommer, doet Gutiérrez er zo goed als niks aan en zijn de aannames van Oosterwijk ontzettend beroerd, maar was het dan zo gek om na de eerste winst tegen Roda tenminste net zoveel inzet en pressievoetbal te verwachten bij AZ? AZ dat heel diep was gegaan in de Europa League, reden te meer daar die kaasboeren toch al wisselvallig presteren met dat drukke programma van ze!? Zondag was gewoonweg schokkend. FC Twente maakte zichzelf te schande, het was een collectieve wanprestatie die zijn weerga niet kent. Maar anderzijds: dit is gewoon de snoeiharde realiteit. We zijn gedoemd tot overleven en die struggle for life ziet er bij ons vaak zo belabberd uit, dus.

U roept, Twente draait

Ze hebben bij Twente ook altijd wat, wat ‘ne club, nu ook zeg, alweer iets, dat je voortaan bijvoorbeeld verzoekjes gaat insturen en dat de stadion-dj jouw persoonlijke favoriet dan de Enschedese voetbal-ether injaagt. Muzak-dingen, je weet toch. Elke supporter/toeschouwer/aanwezige kaarthoudende kan nu zijn lievelingsplaat aanvragen via de website en die wordt dan, op een goeie dag, inderdaad in de Grolsch Veste ten gehore gebracht. Met volk op de tribuuns en je naam dwars door de speakers genoemd, hoe zou je er zelf onder wezen!