Wallace over het spandoek

SPANDOEK

Hier, in Italie, waar een mens zijn vakantie houdt bij een groot bord vreten en talloze meters Chianti, ook wel in de Laars aldus, wordt het nieuws er sinds afgelopen zondagavond volledig door beheerst.

Er gaat geen giornate voorbij of een keur aan experts debatteert in schreeuwerige panels of boeiende, live-call shows natuurlijk over niks anders meer dan het spandoek. Of zoiets ook in de Serie A zou kunnen voor komen; dat het in de Serie B en C al tijden gebeurt, daar had gisteren een forumlid meerdere voorbeelden van, en nadat zeker 40 bezorgde voetballiefhebbers middels een emotioneel telefoontje bij de show hadden ingebeld, trok de bevallige presentatrice aan het eind van het commerciele voetbalprogramma de veelzeggende conclusie dat het, voor wat betreft de impact van het spandoek, maar te hopen viel dat het calcio er in zijn algemeenheid geen blijvende dreun van ondervinden zou.

De hotelier die mijn verblijf verder uitmuntend verzorgt pleurde gisteravond wat stuurs de wijnkaart op tafel. Hij schraapte zijn keel en sprak met een decent soort verontwaardiging; “Bene, signore, a diamo…asj, coke che pille ? “ Humor, je weet. Een dag eerder tijdens de wekelijkse dorpsbarbecue op het piazza de chiesa, werd er door de autochtone gemeenschap van houtbewerkers en zonnebloemrooiers ook al wat neerbuigend naar ons gezelschap geknikt, waardoor niemand van ons er ook maar een seconde aan hoefde te twijfelen dat men het spandoek en de gevolgen ervan aan het bespreken was. Dat voelt niet lekker. Ik heb een aantal agrariers beelden van de wedstrijd tegen Utrecht op de laptop laten zien en erbij verteld dat FC Twente eigenlijk een modelclub is in Nederland en dat ze het spandoek dan ook het best van de zonnige kant konden bekijken, en alsof supporters van Inter of Juve dan zulke lieverdjes waren, maar de blikken in hun ogen dwongen ons Tukkers als het ware weer terug de Gotthardtunnel in. Met of zonder bagage.

Morgen, zo beloofde de journaallezer van RAI Due vanavond na achten, morgen zal de Italiaanse staatstelevisie, ten koste van het direkt beeldverslag van PSV-Milan, een avondvullende thema-uitzending aan het spandoek wijden, waarbij op rechtstreekse schakelingen met Jack van Gelder, Andries Knevel, Joop Munsterman, advocaat Spong – ‘Spongieeeeeeeeh’- Gerrit Dijkhuizen, Albert Verlinden en notoir Italie watcher Ivo Niehe gerekend mag worden. HCP maakt de tongen los. Ik heb het hier gemist, maar ben toch zeer benieuwd wat Marga Bult ervan gezegd heeft bij Radio Oost. Van dat oordeel blijf je hier helaas verstoken. Geert Wilders zal in relatie tot het spandoek vast en zeker naar de verwoestende paarse coalitie gewezen hebben. Dat je dit soort uitingen moet zien als een gevolg van de eindeloze bezuinigingen. Zoals het spandoek bij velen ook de gedachten bepaalde tijdens de minuut stilte voor Friso. Tja, waar moet je anders stil bij staan, wanneer je jezelf van die prins geen kwaad bewust bent en hem niet kende.

Ondertussen schijnt er ter hoogte van Bologna een zeer gevaarlijke variant van de vogelgriep te zijn uitgebroken op een kippenboerderij. Ik moest er ineens aan denken tijdens het ontbijt vanmorgen, toen de eerste hap van mijn roerei ter hoogte van de strot bleef hangen en ik het stikken bijna boven het slikken verkoos. De herbergier keek me alweer neerbuigend aan, alsof ik, een rondreizend vertegenwoordiger van HCP, nota bene zijn eieren niet meer vertrouwde… Morgenochtend pakken we maar snel onze koffers, blijven heeft geen enkele zin meer. Personi non gratie, dat zijn we hier. En weer geen reisverzekering die de geleden nadelen vanwege het spandoek dekt.

Wallace

7 reacties op “Wallace over het spandoek

 1. w

  Twente heeft zich naar verluidt bij Recreativo de Huelva gemeld voor een Argentijnse middenvelder. De 24-jarige Alexander Szymanowski, voetbalnaam Alexander, staat volgens lokale media in de belangstelling van de Tukkers. De Spaanse club is echter niet tevreden over het aanbod uit Enschede.Volgens Huelva Información is er door Twente een bod van één miljoen euro uitgebracht op de middenvelder, die afgelopen seizoen voor het eerst uitkwam voor Recreativo en in de Segunda División goed was voor 8 doelpunten in 35 wedstrijden. Met dat bedrag nemen de Spanjaarden evenwel geen genoegen; Alexander mag niet voor minder dan twee miljoen vertrekken.Recreativo wil de middenvelder het liefst niet kwijt, maar heeft geld nodig om de selectie te versterken en zou daarom toch bereid zijn om de Argentijn te laten gaan voor minder de 3,5 miljoen euro die de club volgens de transferclausule in het contract van Alexander mag vragen. Een huurperiode behoort ook tot de mogelijkheden, waarbij Twente voor één seizoen een half miljoen zou betalen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ber

  mooi stuk wallace!

    /   Beantwoorden  / 
  1. aks

   ajax het troetelkindje van de KNVB

     /   Beantwoorden  / 
 3. Haldamir

  Mooi stukje proza weer Wallace!

    /   Beantwoorden  / 
 4. eastwind

  mooi Wallace

    /   Beantwoorden  / 
 5. twentemax

  Ik moest er even aan wennen. Maar ik zat al te wachten op je stuk over t spandoek. Leuk!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.