De wizz in Wisgerhof

‘Teveel, aanzienlijk meer dan nodig, anders gezegd,’ antwoordde ik onlangs in de supermarkt, waar een andere kritische supporter van Twente – je weet nog, die ene, – samen met ondergetekende het wel en meer in het bijzonder het wee van de club de revue passeren liet. Niet ver van de biefstukken in het koelvers-segment. Mooi segment.

De vraag die op mijn antwoord betrekking had, luidde; ‘Wet-ie wat ‘n Wisgerhofs verdeent?’ Bernard knikte instemmend om vervolgens in details treden. ‘Horen zeggens, oet ‘n broon dichtbij Joop, nou… zo om en nabij de veer en ‘nhalven ton…’ Daar kocht ik dagelijks het hele koelvers-segment mee leeg, ware het niet dat het me aan tijd ontbreekt alles op te kunnen vreten. En trek, allicht.

Als je al twijfelt aan Joop, dan mag je de honderdduizenden bronnen ‘dichtbij Joop’ best wantrouwen. Voor het gemak ga ik evenwel gewoon op de bron van Bernard af. Wat een godvergeten mep, vierenhalve ton. Voor Wisgerhof ?!?!? De centrale verdediger die in de laatste vijf seizoenen van zijn actieve profjaren al na twee maanden leek te zijn gestopt, schijnt zich als een soort luxe stagiair door de catacomben en de kleedruimten te bewegen. Om alvast wat nuttige praktijkervaring op te snuiven, zijn antennes uit te steken, kiek’n of het de voor(grof)malige koffiemolen wat liekt…

Daar zie ik op zich weinig gevaar in. De tijd dat oud-spelers met een rotschop de Van Deinselaan afbonjourt werden behoort tot het verleden; voetballers die op enigerlei wijze, hoe verwaarloosbaar ook, bijgedragen hebben aan het veroveren van de enige kampioensschaal in de clubgeschiedenis, die mag je wat gunnen. Het gaat echter wat ver om daar een kleine half miljoen aan vergoeding aan te verbinden. Peter Wisgerhof is zo’n voetballer die altijd door zijn verzameling klunzige eigen goals herinnerd zal worden en die tot in lichtjaren vanaf nu zal voortleven als de motorisch gestoorde trapezewerker die de meest bespottelijke schwalbe ooit ten beste gegeven, in de Arena ten beste gaf. Zo’n soort speler. En een noeste, eerlijke arbeider, over dooddoeners gesproken, jongensjongensgjongensjongensjongens…

Hij is goed in de kleedkamer. Een goeie om er daar ‘bij te hebben’. Geen straathond moet eraan denken dat hij daadwerkelijk nog eens moet invallen bij de eerste ploeg, maar in de beslotenheid van de kleedkamer kan Wisgerhof met een rake opmerking – een bemoedigend woord – wel degelijk (nog steeds) een wezenlijke (zijdelingse) bijdrage leveren aan het groepsproces en het begeleiden en (mentaal, tja, wat dacht je anders dan…technisch ?) ontwikkelen van het jonge talent, het vele jonge talent.

Afgelopen vrijdag ging Peet tegen het eind van de rust in Kerkroda met een bekker thee naast Tim Breukers in de kleedkamer zitten.
‘Tim,’ zei Wisgerhof met de bloedernst op zijn gezicht, ‘hij is rechtsbenig… Hupperts. Rechtsbenig. Die gaat je linkerbeen opzoeken. Ik zweer het.’
Breukers keek star voor zich uit. ‘Dat weet ik. Maar bedankt voor de tip.’ Wisgerhof kneep Breukers in zijn wang. Tim zuchtte.

Peter liep naar de hoek waar Castaignos zat, nestelde zich naast de thee slurpende spits en fluisterde; ‘Die Luijckx, weet je, die kan er niet veel van. Blijf hem voelen met je kont.’
Castaignos zette grote ogen op. ‘Als Luijckx aan je rechterkant zit, draai je links bij hem weg.’
‘En als hij…links zit ?’ vroeg Luc grinnikend.
‘Luijckx zit nooit links. Ik ken hem. Geloof mij nou maar, ik ben hier die man met de meeste vlieguren,’ snauwde de veteraan. ‘Dan kun je wel denken daar heb je die ouwe lul ook weer, maar je zult merken dat Luijckx altijd rechts zit.’ Castaignos haalde verveeld zijn schouders op. Gaandeweg de tweede helft draaide hij zeker tweemaal rechts bij de structureel linkszittende Kees Luijckx weg.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

13 reacties op “De wizz in Wisgerhof

  1. phenix

    tja het hele stukgelezen,,je zegt weer niets..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ber

    Topverdediger!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Femi

    Wisgerhof is beter dan mejuffrouw bengtsson, die nu weg wil. Gauw weg met die waslap en Lachman halen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. twentemax

    Hetzelfde geld voor onze old time keeper Sander Boschker toch? Tuurlijk verdienen ze meer dan jij en ik. Maar toch zie ik duidelijk een functie voor deze , prima, oud gedienden. Tegenwoordig is een sporthouding en uitstraling zeker belangrijk en aangezien de jeugdige selectie vind ik het helemaal niet gek dat en Sander en Peter rondlopen onder de jonkies. Vorig jaar met Fer nog in ons midden zag je toch een bepaalde sfeer ontstaan die ik liever in de selectie niet zie. Dus laat maar mooi lopen die twee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wallace

      Als actief speler hebben Boschker en Wisgerhof GEEN ENKELE praktische waarde meer. Toch verdienen ze minstens driemaal de Balkenende-norm. Idioterie. Ontbindt die schandalige contracten en geef ze een onkostenvergoeding gelijk een steward. Fokking liefdadigheid hiero. Topspelers mag je goed belonen, uitgerangeerde veteranen geef je maar een bekker soep tussen de middag.

        /   Beantwoorden  / 
      1. twentemax

        Nou, ik zie die waarde echt wel! Hoe weet jij nou of ze net zoveel verdienen als de rest? Noem ze maar kleedkamercultuurbewakersmetuitzichtoptrainerschapvoorkeepersenjeugd.

          /   Beantwoorden  / 
  5. twentemax

    Hej Wallace doe je de wedstrijd van a.s weekend in dichtvorm?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wallace

      Is goed. Kan mij het schelen. Speciaal voor jou. Hoeveel coupletten had je gedacht, lieverd ?

        /   Beantwoorden  / 
      1. twentemax

        Vol verwachting klopt mien hart…..

          /   Beantwoorden  / 
        1. twentemax

          Minstens vijf!

            /   Beantwoorden  / 
          1. Wallace

            Even in dit topic’je proefdraaien…

            Wisgerhof heet in de volksmond Peet
            Een draak van een speler
            Alles in de breedte, de anti-spelverdeler
            Die minstens 40 meter inscheet

              /  
  6. Wallace

    Ook is men stiekum een Noorse spits wezen scouten
    Weer een hete winter vol transferzaken
    Maar eerst Castaignos snel kwijtraken
    Aan wie zal niemand een rotmoer bouten

      /   Beantwoorden  / 
  7. Joop

    Die Noor zal inderdaad er wel bij komen om de 2e seizoenshelft te wennen en volgend seizoen als back-up achter Luc aangezien Djordjevic weer terug zal gaan. En wie weet wordt Luc wel verkocht, als je twentefans moet doen geloven zaten Liverpool en Barcelona al op de tribune.
    Zal Wallace de laatste weken wel voetbal kijken? Of is hij druk met gedichtjes maken of artikelen te schrijven als onze FC aan het ballen is?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.