Aan geld groot gebrek

Als voetbalclub doet Twente het momenteel redelijk en hoe dan ook altijd nog beter dan als onderneming. Het geld is al een tijdje op, de salarissen schijnen ternauwernood nog te kunnen worden uitgekeerd, maar verdere luxe kan het bedrijf FC Twente’65 zich niet meer veroorloven. Bakker Oonk krijgt al maanden geen sms met banketorders meer door van Renes, Ardesch, Bleuming of Lok. De enig nog presente, opgemaakte taart is zij van de rondleidingen. Schijnt.

Het mes is in de organisatie gezet. Afdelingen worden ingekrompen, de busjes waarmee de jonge talenten van heinde en verre naar school en het trainingscomplex worden vervoerd, gaan alleen nog voor de echte toppers op pad; de doorsnee spelertjes hebben de keus uit vrijwillig stoppen of op de fiets komen. Goed voor de mentale weerbaarheid. Kijk naar die jonge vleugelaanvaller Thomas van cupfighter Zwolle. Kwam als puber met niet meer dan een rugzakkie, een Liga en een Chocomel vanuit Nieuw Zeeland naar Schiphol. Speelt een jaar later gewoon Ajax in mekaar. De talentenbusjes zijn een grote onkostenpost. Schijnt. Joop is er klaar mee en laat zijn bezuinigingszwaard overal rondhakken. De medische afdeling moet gebruikte pleisters en injektienaalden hergebruiken. Trainingsballen die lek zijn worden niet weggedonderd, maar vol rijstepap gepompt en schijnbaar aan de kopgalg gehangen. Praat ons Lucje er niet van. En er moeten spelers verkocht worden, hoeveel precies is nog niet duidelijk, maar of het er ooit genoeg zijn om de enorme kraters in de lopende begroting mee te kunnen afdekken blijft vooralsnog de grote vraag. Bij de KNVB werken behalve officials ook goedgeschoolde handelsrekenaars. De Zeister cijfersneukerds kunnen van de Twentse jaarrekening tot op heden geen houdbare chocola maken. Schijnt. Er zouden opnieuw onduidelijkheden zijn opgetreden in het huishoudboekje van Munsterman, die eerder al de financiële desperado’s van de Doyen Sports Group nodig had om nieuw en noodzakelijk werkkapitaal aan te trekken. Het was kennelijk niet voldoende. Nog steeds blijft het uiterst vaag of Twente nu wel of niet gezond bezig is. Blijkt het stadion intussen toch die gevreesde molensteen om het iele kippennekje? Struikelt de club over de eigenste poten in die te groot gekozen pantalon? Is Joop Munsterman een megalomane cowboy op een stuurloos losgeslagen paard? Een big spender van 1.65 meter laag? En wil Munsterman eigenlijk niet veel liever een muziekproducer zijn? Heeft hij echt een tattoo van Kenny Rogers met Tammy Wynette? Gaat hij Waylon afboeken en klimt hij met zijn gitaar zelf op de barkruk naast Ilse de Lange tijdens Tuckerville?

Als FC Twente een bips had zou die alleen nog maar uit één grote blaar zijn opgetrokken. De club is financieel volledig uit de rails gevlogen na het kampioenschap. Schijnt. Bij de scouting waren ze nog steeds ladderzat van alle festiviteiten toen ze volledig ‘in the blind’ kolderieke krabbers van het slag Akram, Janko, Plet en Castaignos – veel theoretische spitsen – Bajrami, Verhoek, Cabral, Bulykin – een puur statistische, cijfermatige spits – Javadov uit Abchazië, welja, en nog een peloton van dat slag naar Enschede lieten komen. Joop vond alles best; haal maar op, aan geld geen gebrek meer! Schijnt. ‘Wie kent er nog eentje ? HA-LEN DAN !’ Dankzij de deelname aan de groepsfase van de Champions League en gestegen sponsorinkomsten was de noodzaak om met de ongeschonden toges nog langer op de monneten te blijven zitten niet meer aanwezig. Topspelers en toptrainers, die moesten er komen! Aanzien en prestige en uitstraling, dat waren de belangrijkste dingen voor de president, er moest de hoogste prio gegeven worden aan alles wat de buitenwacht in Rotterdam-Zuid afgunstig naar Twente zou doen kijken. Joop ontving de bobo’s van Inter Milan, paradeerde met zijn volgzame entourage door de meest glamoureuze winkelstraten van Europa’s metropolen en Joop dineerde met Eusebio en zijn Portugese vrienden en hij dacht; ik begin mee te tellen in de voetbalwereld, er moet nog meer geïnvesteerd in topnamen… Champagne, wijven en gezang!

Meerdere miljoenen werden zoals beschreven aan dure buitenlandse floppers besteed, de ene na de andere topcoach kwam en was ook zo weer vertrokken, want ook dat is immers exemplarisch voor grote presidenten van topclubs… FC Twente had een immens ruime pantalon aangedaan en dan moet je de broekriem heel strak aanhalen wil er niets tussendoor vallen. Dat gebeurde wel en meer dan eens. Schijnt. Contracten met langere looptijden moesten worden doorbetaald of gedwongen afgekocht. En dan was er natuurlijk nog huisvriend Steve die er in zijn tweede termijn helemaal niks van bakte maar gewoon met dik 2 miljoen de voordeur uitliep. Joop gunde hem dat wel, de man die de titel bracht. Joop gunde Ruiz een ietwat onderbetaalde transfer naar Fulham, zoals hij momenteel geduldig wacht op de handtekening van Brama, meer in het bijzonder onder een contract waarvan de nu al veteranende waterdrager zelf de duur mag bepalen. Schijnt. Wout is een regio topper, een prachtig mens en nog wat van die dingen, waar je op het veld geen ene rotkloten aan hebt. Joop gunt vrienden alles, de clubkas klinkt echter steeds holler bij het open vliegen van de geldlade om zijn gunsten mee af te betalen.

En nu is het op. Dure aankopen zoals die van Bryan Ruiz of Dusan Tadic kunnen we vergeten. Als Castaignos goed verkocht wordt (HA HA HA) is de opbrengst voor de hypotheekbank en Doyen wacht ook met smart en getrokken blaffer op de eerste aflossingstermijn. Er schijnt zelfs iets met een U-bocht te zijn uitgehaald met de tv-gelden van FOX Sport… Ja, schijnt. Een soort constructie die vrijwel niet door de mazen van het net van de belastingwetgeving paste. Net te groot, of zoiets. Net te link. Of die mazen net te klein. Wat ‘ne gedoe. Mede waardoor Brama niet de enige is op wiens krabbel nog gewacht wordt. Ook de accountant schijnt de jaarrekening maar niet voor akkoord bevonden te willen aftekenen… Geldzaken. Niet mijn ding. Schijnt. Mochten de geruchten en inmiddels ook heel wat feiten kloppen, dan mogen we ons serieus gaan afvragen of geldzaken ook wel het ding van de beleidsbepalers van FC Twente – de onderneming, niet de club – is. En dan te bedenken dat ik de crisis niet eens in dit verhaaltje betrokken heb. Maar om helemaal opnieuw te beginnen, dat begroot mij dan weer.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

15 reacties op “Aan geld groot gebrek

  1. Dinkeltukker

    Ons cluppie schijnt financieel weer onder vuur te liggen bij de KNVB. Er is zelfs sprake van plaatsing in categorie 1. En Jopie maar eigenwijs doen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Moeke

    Ja, lees het ook net. Klinkt niet best, er is natuurlijk een verklaring voor alles als we Joop mogen geloven.
    Maar zat Feyenoord niet heel recent in hetzelfde schuitje?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Joop

    Mooi stukje van Wout op voetbalprimeur.
    Hij heeft helemaal gelijk.
    Veel van onze fans snappen het niet

      /   Beantwoorden  / 
    1. twentemax

      Ik heb het gelezen en deels is het zo. Ik ben aan het eind van dit seizoen ook redelijk blij als we plek drie halen. Maar…. je bent het toch wel met me eens dat je na het kampioenschap gewoon hoge ,misschien te hoge, verwachtingen hebt. Als je t budget bekijkt en de resultaten dan ben je gewoon teleurgesteld. De kansen die er niet in gingen waren er TEveel. De rode pepers waren terecht!! Wout praat deels ook een heleboel goed. Maar als je zo praat dan kom je vanzelf wel weer in de middenmoot terecht. Is misschien helemaal niet zo gek. En dan hopen op een kampioenschap in 2025 of zo. Ik zal mn spelers niet uit fluiten maar af en toe zou je ze een rammel verkopen opdat ze een keer wakker worden. Ik weet niet wat het wordt als de beste spelers gaan verkassen. Ik hoop op wijsheid en inzicht voor de scouting en financieel inzicht voor Joop en de zijnen. Beter een stap terug dan in iets terecht komen waar je niet wezen wilt. En de sfeer in het stadion dat ligt aan ons. Tegenwoordig ben je al gek als je met hart en ziel mee galmt. Potverdikke waar is de sfeer gebleven??

        /   Beantwoorden  / 
      1. joop

        Denk je dat echt twentemax? Afglijden naar de middenmoot? Dat zie ik dus absoluut nooit gebeuren. Je bent en blijft makkelijk 1 van de 5 topclubs in nederland. Alleen kan er maar 1 van die 5 kampioen worden. Ik denk juist dat dat verwende van die supporters er voor een groot deel aan bijdraagt dat het mis zou kunnen gaan. In de tijd dat twente een veilige omgeving voor jonge spelers was om zich rustig te kunnen ontwikkelen werden de beste resultaten behaald. Ook is algemeen bekend dat een speler niet beter gaat spelen als hij uitgefloten wordt. Als je bij een gemiste kans applaus krijgt kijk je eerder naar de volgende kans uit dan dat je gefluit over je heen krijgt en zo gaat dat ook met een terugspeelbal… als je wordt uitgefloten denk je oeh dat moet ik niet meer doen dus ga je pingelen als je onder druk komt te staan en kun je balverlies leiden… maar goed jullie zijn van mening dat dat bij de topsport hoort: prima! Er zijn er alleen nog 4 anderen die dat ook hebben dus het is 1 vd 5…. ben je die veilige omgeving zonder druk dan sta je al 1-0 voor op die andere clubs

          /   Beantwoorden  / 
  4. twentemax

    Misschien te vroeg kampioen geworden en nog helemaal niet klaar voor het grote werk. Ik was ook zeer tevreden toen Twente niet verder kwam dan plek 6. Sfeer was er altijd en misschien zat ik er toen wel liever dan nu. De toren hoge verwachtingen die je hebt en die door van alles en nog wat niet uitkomen. Een ding die Doyens en zulke poespas mag Joop van mij niet meer binnen halen. Beter klein en vol passie en vechtlust dan groot en boven je stand leven en geen baas meer zijn in eigen stadion/club.

      /   Beantwoorden  / 
  5. manus

    heel goed geschreven die man heeft last van grootheidswaanzin.

      /   Beantwoorden  / 
  6. phenix

    het schijnt allemaal waar te zijn. we zijn zo failliet als het maar kan.pffffffff onder curatele en geen aankopen meer. ellende onze club is kapot. schijtzooi

      /   Beantwoorden  / 
  7. twentemax

    Kom op Phenix we zijn niet failliet. Joop en de zijnen doen alleen alles anders dan de rest van Nederland. Dat doen ze met aankopen met trainers en dus ook met de geldzaken. Dat we een unieke club zijn moet je ze toch na geven! Alleen moeten ze wel uitkijken en op zeker gaan. De KNVB is ook niet alles hoor, die stellen ook regels waar je bedenkingen kunt hebben. De 2e ring kun je wel vergeten, gelukkig! Misschien is aan sluiting bij de Bundesliga een idee, misschien passen we daar beter dan in die Niederlande.

      /   Beantwoorden  / 
  8. twentemax

    Maar nog altijd beter dan met vuurwerk naar je eigen keeper gooien, zo gek zijn we gelukkig nog niet.

      /   Beantwoorden  / 
  9. deleukstethuis

    Dus… we mogen geen transfers meer doen? Zijn we toch een beetje Barcelona

      /   Beantwoorden  / 
  10. johan

    Op zich kan ik de genomen risico’s wel waarderen na het kampioenschap. Alleen had Joop meer tegenstand om zich heen moeten verzamelen ipv alleen maar kontlikkers, dan waren gemaakte keuzes beter geweest.

      /   Beantwoorden  / 
  11. ber

    Joop is Voorzitter, statutair Directeur én bestuurslid.
    Er is maar 1 persoon die Joop controleert: Joop.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Dinkeltukker

    Ik word niet vrolijk wat ik links en rechts allemaal lees over de boekhouding van onze club! Geld uitgeven dat je nog moet krijgen. Dat heeft mijn vrouw 1x gedaan. Gaf het vakantiegeld van mei in februari al uit. Ik had gelijk een brief van de bank op mijn deurmat liggen….zo ongeveer is Jopie de Alleenheerser nu ook bezig.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joop

      Verschil is dat Joop een keiharde zakenman is en vaker met dit bijltje gehakt heeft en jouw vrouw huisvrouw is of in de zorg werkt?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.