Transferitis

FC Twente wil Hakim Ziyech overnemen van SC Heerenveen, het zou wat wezen, maar dat gaat zo maar niet. Dat vergt veel via de media gelekte propaganda, ontkennen, geduld, onmeunig veel netwerken, liegen, lullen, afwegen, vijf kleuren angststront schijten, voorstellen doen en ruggespraak houden.

Behalve de contacten tussen Joop en directeuren van de Friezen is er natuurlijk de al dan niet zijdelingse betrokkenheid en bemoeienis van Aldo, Alfred, Riemer, Foppe, Martin van G., Johan D., de gebroeders advocaat Anker, de diverse zaakwaarnemers, familieleden uit de 1e graad, banketbakker Oonk, een stel kantoorlullen in Zeist, meerdere figuren met ringbaardjes en leren jassen die de percentages van de Doyen Sports Groupe in de peiling houden en het zwaarwegende belang ervan zonodig per kogel-sms nog eens onder de aandacht brengen, interne en zo mogelijk nog meer externe investeerders, anonieme speculanten die zich dagelijks laten briefen door een lekkende clubmedewerker, de entourage van de speler, de altijd wakkere Belastingdienst en last but not least wij, onszelve ja, de hongerige, werkelijk waar nooit verzadigde supporters die namen willen, prikkelende namen en nummers en grote deals, die beklonken worden met champie, gebak en bossen blommen; waarvan tientallen foto’s geschoten zij, duizenden tweetjes gedeeld en filmpjes op het internet van circuleren en minutenlange items op de landelijke tv, die onze plaatsvervangende trots kietelen en de verwachtingen hoger en hoger opjagen.

Midden in deze rollercaster van vastberadenheid, vrees, twijfel, hoop en bange vermoedens zit Joop. Hij verblijft op zijn kantoor en richt zijn focus op 3 vaste telefoons en daarnaast de 12 gsm’s die in een lange rij voor hem liggen. Een rode I-phone ligt net iets buiten zijn bereik. Voorts weet de president zich geflankeerd door 4 in strak gelid geplaatste faxen, een kamerplant in een hoge bak, aan de muur voor hem hangt een plasmascherm dat doorlopend Transfercenter van Skysports TV toont, 3 laptops, een pruttelende Senseo en een pot ongesuikerde heidehoning. Het voorhoofd is bezweet. Aan zijn linkeroor mobiele telefoon 5, die is gebeld door de opdringerige Bleuming. Joop leest een sms die via telefoon 10 binnenkomt… Dag meneer Munsterman. Ik wil best. Gr. Jens Toornstra.
‘Evert, houd het kort, ik wacht op een tegenvoorstel van Fulham over David… Moorkop of berenklauw, zeg je? Euh… de berenklauw maar, alweer. Zonder extra bol slagroom, Eef. Je weet zelf, vreten met mate. Ik ga hangen.’
Automatisch spreekt Joop verder tegen vaste telefoon 3, die met behulp van de schouder nog steeds tegen zijn rechteroor gedrukt zit…
‘Aber für wie lange? Wir möchten nur mieten, wass glauben Sie, dass Enschede die monneten an einem Pflaumenbaum hängen hat?! …’
Telefoon 7 gaat, Joop drukt het toestelletje tegen zijn rechteroor, maar daar zit vaste telefoon 3 reeds, dus gaat 3 naar links, terwijl zijn linkerschouder de hoorn klem houdt en komt de stem in 7 zijn rechteroor binnen.
‘Hallo, Munsterman. Wat? Ha, ha, ha, nee Johan, ik speel niet onder één hoedje met Van Geel. Al zou het me goed uitkomen, ja, ja… Guidetti naar Rotterdam levert ons een percentage doorverkoop op, klopt… ja …dat zou kunnen, Johan…ja.’
Er wordt geklopt. ‘Rein!’
De Wolfsburger aan het linkeroor meldt zich; ‘Wass gibt ‘s denn, Joop ?’
‘Entschüldige, es ist einer an der tür. Binnen!’
Telefoon 8 gaat. Schreuder betreedt de ruimte en schuift zonder zijn poten te hebben geveegd meteen aan.
‘Hallo, spreekt u mee?’
‘Dag Joop, met Riemer. We gaan stoppen met dit circus, Joop. We komen er niet uit.’
‘Alfie, no problems…’ zegt Joop tegen zijn favoriete trainer.
‘Ben je niet te druk? Heb je tijd?’ vraagt de recent gediplomeerde oefenmeester.
‘Wat, ja… Ik heb alle tijd. Meer tijd dan centen.’
‘Dat kan wel zijn,’ zegt Van der Velde, ‘dat jij tijd zat hebt, maar de transferwindow gaat straks dicht en… en wij moeten ook nog wat halen, Joop. We zitten weer te schout’n in Schandinavië, je kent mij. Joop, je bod moet omhoog… Dit duurt te lang.’
Telefoon 2 gaat. Joop groet de Wolfsburger, legt vaste telefoon 3 neer en pakt in één beweging nummer 2 op.
‘Goedemiddag, Munsterman.’ Weer dat krampachtig vastgezette schoudergewricht.
Joop gebaart Schreuder te praten.
‘Tja,’ aarzelt de hoofdcoach, ‘Youri, euh, … Het is vanwege Luc…’
Schreuder schudt het hoofd. Telefoon 4 gaat. Terwijl Alfred naar woorden zoekt rondt Joop het gesprek met Derksen af en belooft de gewezen hoofdredacteur van VI snel contact op te nemen. Rond de Kerstdagen, denkt Joop. Of Pasen.
‘Wat is er met Mulder?’ vraagt Joop aan Schreuder.
‘Nou, nu jij het kennelijk al weet, kan ik het evengoed wel vertellen,’ reageert Riemer weer voor zijn beurt, ‘Wij willen Erwin Mulder proberen te huren… dat jij dat weet… wat een netwerk… Mulder als een soort wisselgeld, moet je rekenen, Joop… Joop?’
Joop dekt deze telefoon snel met zijn handpalm af en zegt tegen Schreuder;
‘Ze willen Ziyech aan Feyenoord doen en die keeper van hun terughuren… is het wat of niet, Alfred? Sodedonder, de lef! Wat een stugge aardappel, die Riemer!’ Joop haalt zijn hand van de telefoon af.
‘Joop…?’ Van der Velde blijft in de wacht. Joop tuurt naar het schermpje van een laptop. Hij leest de kop van artikel. Er staat Muntjesman.
‘Youri heeft er geen kracht meer voor, Joop. Castaignos, bedoel ik. Die aannames oefenen… weet je… Youri kan het niet meer opbrengen, niks helpt…’ Schreuder lijkt te gaan huilen.
De fax ratelt. Joop trekt er een A4’tje uit en leest die vluchtig door.
‘… Zie dit dan weer… Mijn God. De Graafschap… Moet je dit horen, 30.000 huur voor Bengtsson, ha! Next.’
Met een sierlijke boog verdwijnt de papierprop achter een prullenbak.
‘Riemer, dat ga je niet menen, zo doen wij geen zaken, kom op,’ praat Joop door tegen de Friese bestuurdinosaurus.
Schreuder schudt het hoofd weer. Hij peutert een snotje uit zijn neus en knipt het met een wijsvinger de hoge plantenbak in.
De felrode I-phone gaat, het ding ligt apart op een rood, velours matje.
‘O nee, kut,’ zegt Joop. ‘Doyen weer… kom straks even terug, Alfred. Zeg tegen Mulder dat ik hem ruil voor Ziyech, ideetje van Riemer. Goed plan dan.’
Schreuder verlaat hoofdschuddend het kantoor. Joop richt zich tot de beller van de investeringsgroep.
‘Hello… euh, please, please, I am having another line. Moment, you know…’
Vlug schakelt Joop naar Riemer, terwijl telefoon 6 begint te piepen.
‘We blijven on speaking terms, Riem, doe geen domme dingen met die Van Geel. Zet onze goede relatie daar beter niet voor op het spel. Oot moarn!’
Joop beantwoordt telefoon 1. Het blijkt de zaakwaarnemer van Corona. Ook dat nog, die Mexicaanse graaier…
Uit de rode I-phone klinkt van verre de smekende kreet van een Doyen-handelaar. Op het plasmascherm verschijnt de kop van McClaren bij Skysports, als manager van Derby County heeft hij zojuist een linksback van 1.98 meter uit Abchazië gekocht. Lichtelaaier, peinst Joop.

Pas twee uur later wordt het even stil in het kantoor van de voorzitter, die omzichtig een klodder heidehoning over zijn berenklauw drapeert. Telefoon 11 ligt te trillen. De fax braakt 9 vellen tekst.

Wallace

Lees ook:Laatste groet op fctwente.blog.nl

17 reacties op “Transferitis

  1. Red Alert

    Hallo Joop,
    Waar zijn die miljoenen gebleven die je vorig jaar hebt bespaart op spelerssalarissen omdat ze niet meer op de loonlijst stonden ?
    Zekers toch zo’n vier miljoen.
    En ik vindt het toch wel een slechte zaak dat wanneer je een speler verkoopt er toch minder dan 50% overblijft voor de club. Valt er dan zo slecht te onderhandelen of heeft Doyen de touwtjes in handen ? Moest Promes zo nodig vertrekken terwijl hij een nieuw driejarig verbintenis had?
    Had je voor dat kleine beetje geld wat je overhoud aan Promes , hem dan niet liever een jaartje extra kunnen laten spelen in de Veste ? Voor zulke spelers komen juist naar het stadion.
    En kun je niet beter in de toekomst eerst een waardevolle vervanger binnenhalen en dan pas betreffende speler laten gaan uit de Veste ? Dat scheeld ons een hoop stress en je loopt als club ook niet elke keer achter de feiten aan.
    Groet’n

      /   Beantwoorden  / 
  2. aks

    Groeibriljanten
    5,5 miljoen voor Ziyech is veel te veel, hij is als voetballer nog niet droog achter de oren, hij is een groei briljant waar Twente er al zoveel van had.
    met Ziyech wint Heerenveen ook niet of is de rest van de ploeg zo slecht.
    een elftal kan je niet kopen dat heb ik in het verleden ook al meerdere malen gezegd en dat moet Munsterman en zijn vlees compagnon ook weten.
    Voorbeeld
    Kijk nou eens naar Stefan Berghuis het was een groei briljant een speler die een elftal beter laat spelen, maar FC Twente had het geduld niet, zijn vader ging weg naar Vitesse en hij naar AZ waar ze dolgelukkig met hem zijn.
    Kijk nou eens naar Cherry een nummer 10 niet goed genoeg is voor de FCT.
    Deniz Turuc de sociale volks jongen, wilde graag terug naar de FC, maar Twente zag hem niet staan
    Drie jaar geleden zei ik al koop Antonia voor 400.000 dan heb je weer een groei brijant.
    In het Oosten kijkt men te veel van zich af en te weinig naar zich zelf
    Als het niet goed gaat is het eerste dat je hoort we hebben een nieuwe rechter verdediger nodig, maar is dat wel zo ?
    Als een Lachman overal loopt behalve op zijn positie maakt hij zijn medespelers onzeker.
    neem nou Jules Reimerink met zijn slepende beweging die Rensenbrink ook had, was ook een groei briljant, ook daar had de FCT geen geduld, verkoop maar aan Chemnitz of zo
    Foeke Booi ziet het wel, maar ook hij weet dat het tijd kost om hem beter te maken.
    Zo kan ik nog wel even doorgaan maar dat heeft weinig zin.
    Een ding is zeker FC Twente is een handelshuis geworden waar de FCT zelf bijna zelf niet meer de baas is en waar financiele transactie’s zo ingewikkelt worden afgesloten, dat je bijna niet meer kan bepalen – zitten we nu in de plus of in de min.
    Zelf de KNVB heeft daar moeite mee.
    Ook is het zeker dat de FC geen geld heeft voor Ziyech en ook niet voor Toornstra, ook hun salaris eisen zijn te hoog, dus jack waar praten we over, laten we voortborduren op mijn verhaal en daar de positieve toekomst uithalen.
    Zelf heb ik ook een vraag kan FCT van de Doyen groep afkomen en zijn daar consequenties aan verbonden ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Henk vak 306

      Klopt dat er veel talenten te vroeg weg gegaan zijn, en geen kans gekregen hebben en dat is zonde.
      Maar we zijn wel kampioen geworden he.
      Was dat anders ook gebeurd?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robbert

        Als je verder na denkt over het seizoen 2009-2010 staan de talentvolle jeugdspelers buiten de kampioen’s elf
        ook heeft daar mcLaren nauwelijks invloed op gehad.
        Het waren de volgen de spelers die het deden met name
        Nicolaj Michajlov
        Nkufo
        Theo Jansen ( voor een prikkie opgehaald bij Ajax)
        Kenneth Perez (gratis gehaald)
        Miroslav Stoch (nog geen hoog salaris en eigenlijk nog jeugdspeler)
        Douglas
        Cheik Tiote
        en natuurlijk niet te vergeten onze Bryan Ruiz (hij was de duurste aankoop.)
        Ook had in het kampioens jaar Wout Brama een redelijke vorm te pakken.
        Bij iedere goede trainer was FC Twente met deze spelers Landskampioen geworden, het waren deze mannen die iets extra’s brachten aan hun hebben wij het te danken maar de rest van het elftal was matig.
        Alleen bij de selectie waren de jeugdspelers Luuk de Jong en Andrej Rendla, de anderen waren toen nog niet in beeld.
        Dus om je vraag te beantwoorden,
        Ja zeker was FC Twente Kampioen geworden met een relatief goedkoop elftal daarom was het ook voor iedereen een complete verassing !

          /   Beantwoorden  / 
    2. Red Alert

      MOOOOOOOOOOOOI gesproken @Aks
      10 met een griffel.
      En ik hoop ook daadwerkelijk dat onze FCT snel van dat Doyen afkomt!

        /   Beantwoorden  / 
  3. Methew

    Mooi gezegt Red Alert. Zou een mooie brief naar Munsterman zijn. Alhoewel het gedane zaken geen ommekeer meer geeft..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Red Alert

      bedankt @Methew,
      Ik heb helemaal geen zin om iemand van Twente aan te vallen omdat deze club mij aan mijn hart ligt.
      Maar wat is er in godsnaam gebeurt na augustus 2010 (na ons kampioenschap)
      ?????
      Het bestuur beloofde ons toch gouden bergen voor onze FCT , geen wolkje aan de lucht.
      De TOP-clubs stonden in de rij om onze spelers over te nemen. Financieel waren we kern gezond.
      EN BINNEN DRIE JAAR IS DIT ALLEMAAL VERDWENEN. HOE KAN DIT ?????
      IK HEB HET NIET OP MIJN BANKREKENING STAAN BESTE JOOP !!!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Henk vak 306

        Die topclubs staan toch nog steeds in de rij voor onze spelers? We zijn toch nog steeds een topclub in nederland die elk jaar mee strijd om de titel? Of had je de Champions League verwacht?
        Nou en dat gedram over de categorie waar we in zitten dat is bij de volgende meting alweer een positieve categorie. Stop met zaniken en steun je club zaterdag daar hebben we meer aan.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Red Alert

          Ik vraag gewoon hoe het mogelijk is dat je binnen drie jaar al je knaken kwijt bent geraakt. Dan is het wel een makkelijk antwoord van jou dat dit zaniken is. Dit is namelijk een vriendelijk blog om daarover te discussiëren in positief of negatieve zin. En als je dat niet bevalt dat trek je toch de stekker eruit, das je goed recht. Maar niet zeuren dat ik loop te zaniken.
          Succes morgen in vak 306.

            /   Beantwoorden  / 
  4. Fcknude

    Joop(ie)
    Ik weet wel hoe je nu weer snel CASH kund maken,Kun je Mokotjo nu niet even SNEL verpatsen voor een paar miljoen…of leen wat van je Vriendje Steve of Co.
    Maar eerst maar weer een buld punten verknallen…Ach die supporters …Die zet straks een mooi standbeeld neer voor mie Haha ik ben de Boss.

      /   Beantwoorden  / 
  5. ber

    @wallace HULDE!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Bertje

    Dat is ook het belachelijke voor de supporters, er wordt veel beloofd maar er maar men kan niets door slechte constructies.
    Je koopt echter wel een seizoenskaart op het moment dat er een goed team staat dat met enige aanvullingen nog beter kan worden. Maar Joop verkoopt dan de boel en verzwakt het team.
    Lekker eerlijk tegenover je supporters. Er kan natuurlijk altijd een speler verkocht worden maar kom dan ook meteen met een alternatief en laat je niet meer bij verkoop met termijnbetalingen afschepen zodat , je alternatief ook meteen kunt betalen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. piet de visser

    Wist u dat castaignos zelfs nog jonger is dan borven. Mag er dan van borven niet meer verwacht worden? Ow nee het prijskaartje van 6 miljoen doet het hem krommewereld.nl

      /   Beantwoorden  / 
    1. Dinkkeltukker

      Ben jij t, Joop?

        /   Beantwoorden  / 
  8. rene

    Nou ik ben van mening dat we het met de jeugd ook niet redden. En weet je wat het mooiste is? Als we dat wel doen spelen we nog niet eens middenmoot!!! Kijken hoe jullie dan reageren!!

      /   Beantwoorden  / 
  9. LangeJan

    Wie zich Henk Fraser nog herinnert als voetballende schopper
    Die weet ook dat Ado den Haag geen zachtzinnig voetbal speelt, ze beuken er vol op los zo speelde Fraser zelf ook.
    Als hij iemand door het midden kon schoppen deed hij het.
    Dus oppassen maar, hopenlijk komen er na zaterdag avond geen nieuwe blessures bij !

      /   Beantwoorden  / 
  10. twentemax

    Mooi Wallace, ik zie Joop zo zitten met de phones! Gein.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.